Honden in kooi voor slacht

VIER VOETERS sluit hondenslachthuis in Cambodja 

Twee van de geredde honden moesten jarenlang toekijken hoe andere honden werden geslacht 

1.11.2019

Phnom Penh, 1 november 2019 – De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS (internationaal bekend als FOUR PAWS) heeft op 27 oktober in de Cambodjaanse provincie Takeo een hondenslachthuis gesloten waar jaarlijks meer dan tweeduizend honden werden geslacht voor hun vlees.  Tijdens de sluiting werden ook alle honden, tien in totaal, gered die er op dat moment werden gehouden. Twee van deze honden zaten al in de kooi sinds ze puppy waren. Zij dienden als geluksbrengers. Gedurende meer dan twee jaar zagen zij iedere dag hoe hun soortgenoten op brute wijze werden gedood.

Het lot van deze dieren staat helaas niet op zichzelf. In Cambodja worden jaarlijks naar schatting drie miljoen honden, inclusief veel gestolen huisdieren, geslacht voor hun vlees. VIER VOETERS roept op tot een volledig verbod op de barbaarse handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië gezien de bedreiging voor zowel dierenwelzijn als de volksgezondheid.

Grootste leverancier gesloten

Met meer dan tweeduizend gedode honden per jaar was het slachthuis de grootste leverancier van hondenvlees in de provincie. Het vlees was voornamelijk afkomstig van gestolen huisdieren, onschuldige zwerfdieren of ongewenste honden die werden geruild voor aluminium potten en pannen. De eigenaar van het slachthuis hield de honden in een kleine, roestige, ijzeren kooi tot hij hun keel doorsneed met een groot mes. Na het sluiten van het slachthuis bracht VIER VOETERS de tien geredde honden naar de lokale partnerorganisatie Animal Rescue Cambodia. Daar werden de honden onmiddellijk medisch behandeld. Dr. Katherine Polak, Hoofd Zwerfdierenhulp Zuidoost-Azië en leider van de reddingsmissie, vertelt: “De twee honden die meer dan twee jaar in de kleine kooi zaten opgesloten op een draadgazen vloer konden nauwelijks lopen als gevolg van ernstige spieratrofie van hun poten.”

Hondenslager wordt rijstboer

VIER VOETERS ontmoette de eigenaar van het slachthuis tijdens een onderzoek in Cambodja. De man gaf wanhopig aan uit de hondenvleeshandel te willen stappen en vroeg VIER VOETERS om hulp. Een businessplan werd ontwikkeld voor een alternatief levensonderhoud. Een rijstveld werd gekocht en de eigenaar tekende een levenslange verbintenis om nooit meer betrokken te zijn bij de handel in hondenvlees. Tijdens de sluiting van het slachthuis vernietigde het reddingsteam alle slachtapparatuur ter plaatse.

Drie miljoen dode honden per jaar

In Cambodja is er geen specifieke wet die de handel in hondenvlees verbiedt, maar er bestaat wel wetgeving die – indien gehandhaafd – de handel aanzienlijk zou kunnen beperken. Het onderzoek van VIER VOETERS heeft ernstige dierenwelzijnsproblemen aan het licht gebracht in alle fasen van de handel, van vangst tot slachting. Na bruut te worden weggerukt van de straat of uit een achtertuin, worden de dieren vastgehouden in kleine kooien zonder eten of drinken. Uiteindelijk worden de meeste honden verdronken, opgehangen of de keel wordt doorgesneden. Jaarlijks worden meer dan drie miljoen honden het slachtoffer van deze handel. Alleen in de hoofdstad Phnom Penh heeft VIER VOETERS al meer dan 110 hondenvleesrestaurants gedocumenteerd.

Gevaar voor dier en mens

Vanwege hondenbeten en het gebrek aan vaccinatieprogramma’s is Cambodja één van de landen waar rabiës (ook bekend als hondsdolheid) het meeste voorkomt. In dit land doodt de ziekte elk jaar meer dan achthonderd mensen. De handel in hondenvlees levert hieraan een grote bijdrage omdat gevaccineerde honden uit gemeenschappen verwijderd worden terwijl honden die door hondsdolheid zijn besmet, door het hele land worden vervoerd. Hierdoor lopen zowel consumenten, handelaren en slagers het risico op infectie. “Dit, in combinatie met de onhygiënische omstandigheden in slachthuizen en restaurants, betekent dat mensen worden blootgesteld aan mogelijk dodelijke ziekten. Samen met de extreme wreedheid jegens dieren kan de handel in hondenvlees gewoon niet worden genegeerd”, zegt Dr. Polak.

VIER VOETERS vecht tegen de honden- en kattenvleeshandel

Om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees in Cambodja en de rest van Zuidoost-Azië, lanceert VIER VOETERS een campagne om het probleem onder de aandacht te brengen en steun te krijgen. Zowel in Zuidoost-Azië als internationaal. VIER VOETERS werkt hiervoor samen met lokale autoriteiten, partners en de toerismesector. VIER VOETERS is een petitie gestart om de handel een halt toe te roepen. In minder dan een maand tijd zijn er al bijna 130.000 handtekeningen verzameld. Teken ook! 

Deel hier!

Zoek