Schaap bij hek

Vierhonderd internationale modemerken verzetten zich tegen wreedheid bij wolproductie 

Ook Nederlandse merken G-Star RAW, WE Fashion, America Today, O'Neill en Scotch & Soda vinden dat het anders moet

29.9.2023

Op een uur rijden van de modehoofdstad Milaan, in een stadje genaamd Biella, vond op 28 en 29 september de Natural Fibre Connect Conference (NFC) plaats. Dit internationale evenement werd georganiseerd door producenten van wol, kasjmier, mohair en alpaca. Terwijl zij gezamenlijk oproepen tot meer gebruik van "natuurlijke vezels" tegen 2030, blijft dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, samen met een groeiend aantal consumenten, strijden voor een beter dierenwelzijn en het stopzetten van de wrede verminking van lammeren, genaamd mulesing, in de wolproductie.

In deze context hebben vierhonderd internationale modemerken waaronder de Nederlandse merken G-Star RAW, WE Fashion, America Today, O'Neill en Scotch & Soda publiekelijk verklaard tegen mulesing te zijn, waarmee ze de groeiende wereldwijde vraag naar diervriendelijke wol benadrukken. Adidas, Hugo Boss en Mara Hoffman gaan zelfs nog een stap verder door de open brief van VIER VOETERS te ondertekenen, waarmee ze hun inzet tonen om uitsluitend wol met een hoger dierenwelzijnsniveau te gebruiken, met als doel om de praktijk van mulesing tegen 2030 te stoppen. Tegelijkertijd roept de open brief de Australische wolindustrie op om tegen deze datum aan de vraag naar wol van niet-gecastreerde schapen te voldoen.

Dat Italië gekozen is als gastland voor het hybride Natural Fibre Connect-evenement is geen verrassing. Dit Zuid-Europese land staat niet alleen bekend om zijn vele internationale modemerken, maar is ook de op een na grootste importeur van Australische wol ter wereld, gemeten naar waarde. Hoewel veel Australische wolproducenten al hebben laten zien dat het mogelijk en economisch rendabel is om schapen te fokken met normale vachten die bestand zijn tegen bepaalde insecten, moeten de meeste Australische lammeren nog steeds ondraaglijke pijn en stress doorstaan wanneer ze op een wrede manier worden gesneden, en dat terwijl ze pas enkele weken oud zijn.

Pijnlijke methode is onnodig

VIER VOETERS: "Mulesing is wereldwijd de grootste vorm van verminking bij gefokte dieren. Onze collega's van het internationale kantoor zijn op het evenement aanwezig om de industrie ervan te overtuigen dat we samen vooruitgang kunnen boeken in het stoppen van mulesing. Er zijn betere methoden beschikbaar die miljoenen lammeren pijn en lijden besparen."

De dierenorganisatie is begonnen met het bijhouden van internationale merken die sinds 2020 publiekelijk hebben beloofd te stoppen met mulesing. Wat begon met honderd merken, is in de afgelopen drie jaar gegroeid tot een opmerkelijk aantal van vierhonderd. Daarnaast hebben meer dan zeventig merken die zich bekommeren om dierenwelzijn de open 'Brand Letter of Intent' ondertekend. Hierin roepen ze gezamenlijk op om mulesing uiterlijk in 2030 te beëindigen.

Achtergrond mulesing

Tachtig procent van de Merinowol voor de wereldwijde modemarkt komt uit Australië. Het enige land waar de praktijk van mulesing nog steeds wordt toegepast. Mulesing omvat het verwijderen van grote stukken huid van de achterkant van lammeren, meestal zonder voldoende pijnverlichting, wanneer deze dieren slechts enkele weken oud zijn. Dit veroorzaakt ernstige pijn, angst en stress bij de dieren. Mulesing wordt vaak gebruikt als een snelle en goedkope methode om te voorkomen dat vliegenlarven zich in de huid van schapen nestelen. Er zijn echter alternatieve methoden beschikbaar, zoals het fokken van schapen die resistent zijn tegen de parasieten, en het toepassen van beheersmaatregelen om zowel parasieten als mulesing te stoppen.

Deel hier!

Zoek