Twee honden in Moldavië

Wereld Zwerfdierendag: Zwerfdieren helpen in Moldavië 

Een duurzame oplossing voor zwerfdieren

4.4.2023

Op 4 april is het Wereld Zwerfdierendag. Deze dag staat in het teken van de ruim 600 miljoen zwerfdieren wereldwijd, die op straat leven en vaak geen toegang hebben tot voedsel, water en medische zorg. Samen met lokale organisaties doen we er alles aan om het leven van deze dieren te verbeteren. Ook in Moldavië waar het aantal zwerfhonden sterk groeit en onze hulp dankbaar ontvangen wordt. Alleen al rond de hoofdstad Chisinau dwalen nu meer dan 20.000 honden over de straten.   

Het groeiende aantal zwerfhonden in Moldavië is een probleem. Door gebrek aan geld en middelen is de overheid niet in staat om deze problematiek aan te pakken. Dit leidt tot overvolle asielen en honden die op straat zwerven en voor overlast zorgen. De dieren zijn vaak ondervoed, ziek en lijden onder de barre omstandigheden waarin ze leven. Dat er steeds meer zwerfhonden bijkomen is dan ook een serieuze zorg voor mens én dier.  
 
Petra Sleven, directeur VIER VOETERS: "Elke dag werken we hard om het leven van zwerfdieren te verbeteren en dierenleed te stoppen. In Moldavië doen we dat samen met lokale organisaties zoals Doctor Vet. We willen voorkomen dat er nog meer zwerfdieren komen en bieden een duurzame en goed werkende oplossing."  
 
CNVR-methode redt zwerfhonden op een diervriendelijke manier   
Eén van die duurzame oplossingen is het castratie- en sterilisatieprogramma waarbij gebruik gemaakt wordt van de zogeheten CNVR-methode. Deze afkorting staat voor Catch, Neuter, Vaccinate, Release. Zwerfdieren worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, gevaccineerd tegen ziektes en weer worden vrijgelaten op de plek waar ze zijn gevangen. Op deze duurzame en bewezen effectieve manier wordt voorkomen dat zwerfdieren zich blijven voortplanten en neemt het aantal af. Onze inzet in Moldavië is een belangrijk onderdeel van ons werk om dierenleed te verminderen en de relatie tussen mens en dier te verbeteren.  

Meer manieren om dierenleed te stoppen 
Samen met lokale gemeenschappen organiseren we ook voorlichtingscampagnes om mensen bewust te maken van het belang van verantwoordelijk huisdierbezit. We bieden medische zorg aan zieke of gewonde dieren en helpen bij het vinden van nieuwe huizen voor geadopteerde zwerfdieren.  

Zoek