Witte tijger Charlota

Zeldzame witte tijger gered uit illegale tijgerhandel

EU Tiger Guidance is cruciale stap in stoppen handel

27.7.2023

Een éénjarige witte vrouwelijke tijger, genaamd Charlota, is met succes gered door de dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, met steun van het Tsjechische Ministerie van Milieu. Op 27 juli is ze overgebracht van Tsjechië naar het TIERART Wild Animal Sanctuary in Duitsland. De dierenorganisatie heeft meerdere opvangcentra waaronder één in het Friese Nijeberkoop waar eerder dit jaar een getraumatiseerde leeuw uit Oekraïne werd opgevangen. 

De witte tijgerwelp werd vorig jaar in beslag genomen door de Tsjechische autoriteiten, nadat ze was ontdekt bij een particulier die video's van deze zeldzame witte tijger op sociale media had geplaatst. Charlota is één van de duizenden grote katten die jaarlijks slachtoffer worden van illegale commerciële handel in Europa, een ernstig probleem dat de dierenorganisatie krachtig aan de kaak stelt.

Nadat de eigenaar video's op sociale media plaatste, ontdekten de Tsjechische autoriteiten die de handhaving van CITES regelen de illegale situatie in 2022. Dit leidde tot een onderzoek en de inbeslagname van de tijgerwelp. De Tsjechische politie onderzoekt nog steeds waar de tijger vandaan komt, omdat er nog lopende juridische procedures zijn. Momenteel is het alleen toegestaan om een tijger in Tsjechië te houden als er juiste documentatie is die aantoont dat de tijger legaal verkregen is. Volgens de Tsjechische wetgeving van CITES moeten alle tijgers geregistreerd worden bij de juiste Regionale Management Autoriteit. Ook is het houden van tijgers afhankelijk van toestemming van de bevoegde dierenartsen in Tsjechië.

"We zijn blij dat Charlota veilig bij onze opvang in Duitsland is, waar ze nu alle zorg zal krijgen die ze nodig heeft en zal opgroeien in een omgeving die natuurlijk gedrag van tijgers bevordert. Wilde dieren horen niet thuis in achtertuinen of privéhuizen. Misbruik van grote katten moet stoppen. Naast het opvangen van dieren, ondersteunen we overheden bij het vinden van oplossingen om de handel in grote katten, zoals deze tijger, een halt toe te roepen," zegt Petra Sleven, directeur bij VIER VOETERS.

Tsjechië is hotspot voor tijgerhandel

VIER VOETERS zet zich al langer in om de illegale tijgerhandel aan te pakken, waarbij Tsjechië in het bijzonder is geïdentificeerd als een hotspot voor deze illegale praktijken. Sinds 2018 werkt de organisatie nauw samen met de Tsjechische autoriteiten om de commerciële fok en handel van grote katten te bestrijden. In 2021 droeg VIER VOETERS bij aan het opstellen van een EU Tiger Guidance-document om de handel in de Europese Unie te verbieden. Met steun van Tsjechië en Slowakije werd de Guidance aangenomen door de Europese Commissie in april 2023.

VIER VOETERS: "De EU Tiger Guidance is een cruciale en onmisbare stap om de handel in tijgers te doorbreken en hun commerciële uitbuiting een halt toe te roepen. De huidige warrige wetgeving tussen Europese landen vergemakkelijkt de eenvoudige aankoop en grensoverschrijdende verplaatsing van deze dieren, waardoor ze helaas op sociale media verschijnen en als statussymbolen worden gehouden. Een allesomvattend verbod op de commerciële fok en handel van tijgers in heel Europa en alle lidstaatrechtsgebieden is dringend noodzakelijk om een krachtige handhaving mogelijk te maken en de illegale handel effectief te bestrijden."

Gezondheidsproblemen door inteelt bij witte tijgers

Witte tijgers en leeuwen behoren tot dezelfde soort als hun normaal gekleurde tegenhangers. Hun witte vacht wordt veroorzaakt door een zeldzame recessieve mutatie, geen albinisme. Deze mutatie komt sporadisch in het wild voor, daardoor is het een zeldzame verschijning. In gevangenschap hebben ze commerciële waarde vanwege hun aantrekkingskracht op bezoekers, wat fokkers ertoe aanzet om doelbewust dieren met de recessieve mutatie te kruisen. Helaas gaat deze praktijk vaak gepaard met inteelt, wat de gezondheid en het welzijn van de dieren ernstig beïnvloedt. Als gevolg hiervan lijden witte tijgers en leeuwen die in gevangenschap leven vaak aan groeistoornissen, zoals scheelheid, net zoals bij Charlota het geval is.

Deel hier!

Zoek