Galbeer in kooi

nov. 2020

Ninh Binh

Reddingsverhaal 7 galberen

Aziatische zwarte beren La, Lam, Sang, Dua, Khe, Oi and Xoai in BERENWOUD Ninh Binh

2.12.2020

Voor de zeven Aziatische zwarte beren, die bijna 20 jaar alleen het leven achter metalen tralies op twee boerderijen kenden - is hun nieuwe leven net begonnen na onze grootste berenredding in 2020! De beren hadden geen namen, ze stonden alleen bekend als nummers en werden hun hele leven al misbruikt voor hun gal in de provincie Binh Duong. Deze beren hebben een leven vol ellende en lijden doorstaan. Jaren zonder mentale prikkels en soortgeschikt dieet of zelfs maar toegang tot water. Het is bijna ondraaglijk om je voor te stellen wat deze beren zo lang hebben doorstaan.

Toen VIER VOETERS over de beren hoorde, was het zeker dat ze gered moesten worden! Onderhandelingen en voorbereidingen begonnen om hen tot een soortgeschikt leven te brengen in ons BERENWOUD Ninh Binh! Helaas vergden de voorbereidingen van de redding veel tijd, en toen een tyfoon Vietnam trof enkele dagen voor hun geplande redding, moesten de beren nog langer wachten.

Toen de tyfoon voorbij was, vertrok het team op de reddingsmissie om deze beren te redden en voor eens en voor altijd uit hun ellende te redden. Onder onze hoede waren deze beren niet langer alleen maar cijfers en zouden de zeven beren nieuwe namen krijgen om hun nieuwe leven te beginnen: La, Lam, Sang, Dua, Khe, Oi en Xoai.

Steun de geredde galberen van Vietnam!

Toen het team ter plaatse arriveerde, verliep alles buitengewoon soepel, aangezien alle zeven beren kalm in transportkratten liepen, uiteraard met wat smakelijke honing om het proces te helpen. In hun kratten bleven de beren kalm terwijl ze een maaltijd, veel stro, bananenbladeren en vers water kregen. Iets wat ze waarschijnlijk nog nooit eerder hebben meegemaakt.

Tijdens de 1.600 km lange reis door Vietnam naar ons reservaat, die bijna 40 uur rijden duurde, kregen de beren regelmatig water en maaltijden. Hoewel de beren zijn aangekomen bij BERENWOUD Ninh Binh, zijn ze nog ver verwijderd van hun bestemming, aangezien hun herstelproces nu pas kan beginnen.

Hoewel de beren eindelijk veilig zijn, zijn ze niet gezond. Tijdens de redding heeft onze dierenarts al verontrustende symptomen waargenomen die op verschillende gezondheidsproblemen konden duiden. Dit is niet ongebruikelijk, aangezien beren die jarenlang in kleine kooien op boerderijen werden misbruikt voor hun gal, altijd verschillende gezondheidsproblemen hebben. Tandheelkundige aandoeningen komen vaak voor, samen met mobiliteitsproblemen en galblaas- en leverinfecties door het onhygiënische extractieproces van gal.

Maar voorlopig settelen de zeven beren zich nu in onze opvang, ze zijn in een comfortabele omgeving totdat ze binnenkort volledige medische veterinaire controles zullen ondergaan en hun genezing echt kan beginnen. We zullen je binnenkort op de hoogte houden van hun vorderingen!

Update januari 2021

Sinds hun aankomst in ons BERENWOUD Ninh Binh, worden de beren constant geobserveerd door het team ter plaatse. Alle beren moeten behandeld worden voor bepaalde gezondheidsproblemen en de weg naar herstel zal lang zijn. Maar er is ook goed nieuws! Dua en Oi zijn gesocialiseerd, Sang en Khe hebben zich snel aan kunnen passen aan hun nieuwe omgeving en genieten nu van hun prachtige buitenverblijven. De andere beren verblijven nog steeds in het berenhuis, maar we hopen dat ze snel in staat zullen zijn om naar buiten te gaan. We houden u op de hoogte van hun vorderingen.

Update juni 2021

We hebben helaas afscheid moeten nemen van beer Xoai. Nadat ze bij ons BERENWOUD aankwam, werd een gezondheidscontrole uitgevoerd. Daarbij werd duidelijk dat ze in het verleden veel had geleden tijdens haar leven op een galberenboerderij in Binh Duong. Ze had meerdere chronische ziekten, waaronder nier-, galblaas-, lever-, hart- en gewrichtsaandoeningen. 

Xoai werd sinds haar aankomst in het reservaat medisch behandeld, maar de laatste weken merkte ons team op dat haar mobiliteit achteruit ging. Aanvullende gezondheidscontroles werden uitgevoerd en verdere aanpassingen aan de leefomgeving werden gedaan om haar te helpen meer te bewegen, maar dit bracht geen verbetering in haar situatie. De moeilijke beslissing moest worden genomen om te voorkomen dat ze nog verder zou lijden en na slechts zeven maanden bij ons moesten we haar helaas laten gaan.

Xoai stond bij haar verzorgers bekend als een hele lieve en zachtaardige beer. Ze genoot van lange dutjes in het gras. Ze nam altijd al haar medicijnen in hoe slecht ze ook smaakten. Ze hield het meest van honing en zonnebloempitten. We zijn dankbaar dat we haar wat rust en gelukkige momenten konden geven in de laatste paar maanden van haar leven.

Rust in vrede mooie zachtaardige beer.

Galbeer in kooi

Help ons om meer galberen een tweede kans te geven


Doneer nu

Deel hier!

Zoek