Redding beer Mark
Na 20 jaar in een kleine kooi is de laatste restaurantbeer van Albanië eindelijk vrij
Na 20 jaar in een kleine kooi is de laatste restaurantbeer van Albanië eindelijk vrij
Meer dan 20 jaar lang voelde Mark alleen maar beton onder zijn poten. Hij werd gehouden om toeristen te lokken. Hij zat opgesloten in een kleine kooi naast een restaurant in Tirana in Albanië. Hij werd constant bekeken en kon geen natuurlijk gedrag vertonen. Het moet ontzettend zwaar voor hem zijn geweest.
Nadat de eigenaar ermee in stemde om Mark vrijwillig aan ons te overhandigen, begonnen de voorbereidingen voor de complexe redding. Er vertrok een team naar Albanië.
De redding van Mark, de laatste zogenaamde 'restaurantbeer' is een belangrijke mijlpaal voor het werk van VIER VOETERS in Albanië. Met de redding van Mark, is het verdrietige hoofdstuk van de restaurantberen in Albanië voorbij. Er worden nu geen beren meer bij restaurants gehouden als vermaak.
Marks reis naar BERENWOUD Arbesbach
Leer meer over hoe Marks redding is verlopen en hoe hij het doet in ons opvangcentrum in Oostenrijk.
Blijf op de hoogte voor meer updates over Mark!
Langzaam wennen
Sinds de dierenartscontrole in januari krijgt Mark medicatie en tabletten voor zijn maagproblemen. Hij is actiever geworden in zijn hol en heeft wat fruit gegeten dat zijn verzorgers hem gaven. Inmiddels ligt hij nu de winter is aangebroken comfortabel in zijn hol en begint hij mogelijk aan de eerste winterslaap van zijn leven.
De nieuwe wereld met bomen, gras, sneeuw en de geur van andere beren is nog steeds overweldigend voor hem. Hij krijgt natuurlijk alle tijd die hij nodig heeft om zich aan te passen en we bieden hem de beste zorg.
Eerste grote dierenartscontrole
Na een aantal weken wennen in zijn nieuw thuis was het tijd voor de eerste uitgebreide check-up voor beer Mark. De dierenarts kwam erachter dat Mark een maagontsteking heeft, die we behandelen met medicatie. Verder heeft hij gewrichtsproblemen in zijn knieën en gebitsproblemen. Ook zijn er wat veranderingen aan zijn lever, prostaat en testikels. Aan de hand van echo's hopen we snel meer te weten.
De jarenlange vreselijke leefomstandigheden van Mark hebben zijn tol geëist als het op zijn gezondheid aankomt. We doen er alles aan om hem te helpen en te zorgen dat hij geen pijn lijdt.
Eindelijk thuis
Bekijk onze video waarin we het hele reddingsverhaal van beer Mark laten zien, en hoe hij het doet in BERENWOUD Arbesbach.
Welkom thuis, Mark
Op 9 december arriveerde het reddingsteam met beer Mark in het besneeuwde BERENWOUD Arbesbach. Toen Marks transportkist werd geopend, keek hij verwonderd om zich heen. Hij was nog te voorzichtig om zijn nieuwe omgeving te verkennen. Eerst deed hij nog een dutje. Even later liep hij langzaam zijn nieuwe verblijf in en ging hij zijn nieuwe omgeving verkennen.
Een reis van 44 uur
Mark weegt 240 kilo en moest daarom door maar liefst8 mensen naar zijn transportkist gedragen worden. Het team reed tijdens de reis door zeven landen en was 44 uur onderweg. Mark leek zich comfortabel te voelen tijdens de reis.
Resultaten van eerste dierenartscontrole
Uit de eerste dierenartscontrole bleek dat Mark door zijn slechte leefomstandigheden, verschillende gezondheidsproblemen heeft. Zijn spieren zijn in slechte conditie en hij lijdt aan pijnlijke artrose. Hij vertoont stereotiep gedrag door verveling en stress, heeft afgebroken tanden en infecties. Ook heeft hij ernstig overgewicht door zijn ongezond dieet.
Een uitdagende redding
Op woensdag 7 december was de dag van de redding. De kooi van Mark moest open gesneden worden. Zijn kooi was er namelijk niet voor gemaakt om hem er ooit nog uit te laten. Voor het vertrek had Mark nog een laatste dierenartscontrole. Bij zijn redding zorgden we dat Mark zo min mogelijk stress ervaarde.
Een check-up voor Mark
Op 5 december was ons team voor het eerst in Albanië bij beer Mark. Het zou een complexe redding gaan worden, dus een goede voorbereiding was erg belangrijk.
Zijn kooi was een stuk kleiner dan verwacht en zijn enige ondergrond van de afgelopen 20 jaar was beton.