Beer Violeta

jun. 2007

Belitsa

Redding Beer Violeta

Sommige wonden blijven voor altijd littekens 

7.2.2007

Violeta is een van de oudste beren die in ons DANSBERENPARK Belitsa in Bulgarije woont en dat samen met de Fondation Brigitte Bardot wordt gerund. Hoewel ze misschien niet de mooiste van onze beren is, is dat niet haar schuld.


Violeta was absoluut een mooie beer voordat mensen haar neus zonder verdoving doorboorden, een metalen ketting aan haar gevoelige neus bonden en haar misbruikten als een zogenaamde dansende beer. Steeds opnieuw werd haar neus doorboord. Steeds weer werd ze voortgetrokken door de metalen ketting die aan haar huid was vastgemaakt. Keer op keer scheurde het trekken en wringen de huid in haar neus en kaak, waardoor er diepe wonden en losse huidflapjes achterbleven. Deze wonden zijn nog steeds zichtbaar en kunnen niet meer genezen.


Hoewel er in 1993 pogingen werden ondernomen om een einde te maken aan de dansende beren, konden de Roma-families helaas, omdat de Bulgaarse autoriteiten de beren nergens konden houden en de wet niet strikt werd gehandhaafd, de beren houden tot er een opvangcentrum voor hen werd gevonden. Dit betekende dat deze beren veel langer moesten lijden. Pas in 1998 werd het trainen en dansen van beren in Bulgarije verboden.


De Bulgaarse regering benaderde VIER VOETERS en samen met de Fondation Brigitte Bardot werd in 2000 in de prachtige bergen een geschikt toevluchtsoord voor mishandelde beren gebouwd en geopend - een ‘paradijs’ genaamd DANSBERENPARK Belitsa.


Het echte einde van de wrede traditie van dansberen in Bulgarije kwam echter in 2007, toen de laatste drie overgebleven dansberen werden gered en overgebracht naar DANSBERENPARK Belitsa. Geen enkele beer in Bulgarije zal ooit opnieuw tot deze wreedheid worden gedwongen.

Haar littekens zijn het onbetwistbare bewijs van Violeta's meedogenloze verleden, waarin ze verwaarloosd werd gevonden onder de armzaligste omstandigheden die je je kunt voorstellen. Jarenlange ondervoeding heeft haar buitenste huid en vacht aangetast. Elk jaar na de winterslaap verliest Violeta stukken vacht, voornamelijk rond haar gezicht. Maar ondanks die zichtbare wonden, is de oude dame een vrolijke beer die zich altijd thuis voelt in haar permanente onderkomen.

Ze is vrij stil en je kunt zien dat ze met volle teugen van de rest van haar leven wil genieten - in alle rust!

Violeta voelt zich deze zomerdagen meer ontspannen. Haar gezichtsvermogen is door de jaren heen verminderd en nu is Violeta blind, daarom ruikt ze meestal eerst de grond om daarna het voedsel te vinden. Haar favoriete maaltijden moeten noten en druiven bevatten.

Vroeger liep Violeta met veel zelfvertrouwen rond, maar het lijkt erop dat ze de laatste tijd wat langzamer gaat lopen! Voorheen liep ze tijdens haar dagelijkse routine door haar hele verblijf (27.865 vierkante meter), terwijl ze de laatste tijd meer tijd doorbrengt bij de vijver, in het bovenste deel van haar verblijf. Een van haar favoriete plekken om te ontspannen is onder de schaduw van de bomen.

Violeta is een van de oudste beren in het opvangcentrum en op basis van haar dagelijkse gedrag heeft het team ter plaatse besloten om haar regelmatig te  controleren.

Violeta rolling around

steun violeta's oude dag

Doneer voor levenslange zorg

doneer

Zoek