Hond Lion is veilig

het reddingsverhaal van Luke & Lion

Hoe we deze twee schatten op het allerlaatste moment hebben weten te redden...

23.10.2019

In Cambodja waagde ons team zich naar een gebied van waaruit we meldingen hadden ontvangen over hondenslachthuizen. Deze slachthuizen zijn de belangrijkste leveranciers voor de meer dan 100 hondenvleesrestaurants in Phnom Penh, de hoofdstad in Cambodja. Vrij snel vonden we het eerste slachthuis, dat zich achter een tandartspraktijk bevond. Helaas kwamen we een uur te laat: er waren geen tekenen van levende honden, verspreid over het terrein stonden er alleen lege roestige kooien waarin de honden onlangs waren gehouden. Na de recente moorden van die dag was er een doordringende geur van ontlasting en bloed die in de lucht bleef hangen. Na het terrein rondgelopen te hebben, zagen we een kuil in de grond van ongeveer 3-4 voet diep die gevuld was met vuil water - uit eerdere ervaringen konden we zien dat die was gebruikt om de honden die in de kooien zaten te verdrinken. Tegen de tijd dat we aankwamen, waren de honden voor die dag al gedood en hun karkassen naar Phnom Penh verscheept. Na verder vragen op het kantoor van de tandarts, kwamen we erachter dat er dagelijks ongeveer 50-80 honden naartoe worden gebracht om vermoord te worden.

 

Het duurde niet lang voordat we wat verderop in de straat een tweede slachthuis vonden. We parkeerden de auto langs de hoofdstraat en liepen een stoffige afrit op waar we onze ogen niet konden geloven. Voor ons stond een grote hondenvleesfabriek met opslagruimten, slacht- en verwerkingsfaciliteiten en een vrachtwagen die ijs loste dat zou worden gebruikt om de lichamen van de geslachte honden te koelen.


De gruwel van de plaats was niet te beschrijven. Er was een grote permanente metalen kooi met dikke staven die aan de cementvloer waren vastgeklonken en die, als ze stevig opeen werden gepakt, zo’n 100 honden kon bevatten. Terwijl ze wachtten om gedood te worden werden hier blijkbaar de nieuwkomers gehuisvest. Omdat het gebruikelijk is, moeten deze vaak dagen zonder voedsel of water wachten terwijl ze kijken hoe andere honden worden gedood. In de grote kooi waren honden in een gruwelijke staat. Velen waren zwaargewond, nauwelijks levend, met open wonden en één hond had een gebroken kaak, die losjes aan zijn kop hing. Ondanks zijn immense pijn probeerde hij toch nog steeds een andere hond schoon te likken.


Er waren ook kleinere kooien, die uitsluitend werden gebruikt om te verdrinken. De kleinere kooien werden gebruikt om honden in de verdrinkingsput te laten zakken, die zich aan de achterkant van het pand bevond. Om honden van de grotere kooi naar de kleinere verdrinkende kooien over te brengen, zou de kleinere kooi naast de grotere kooi worden geplaatst en zou een kleine deur in de grotere kooi worden geopend, waardoor honden de kleinere kooi in konden gaan. Vaak waren de honden zo bang dat ze zich niet durfden te bewegen. Om de honden de kleinere kooi in te dwingen, werd een zware metalen staaf door de bovenkant van de grote kooi gestoken om de honden te porren. Honden die weigerden te bewegen, werden met de grote stang geslagen.


Zodra de kleinere kooien, die elk maximaal 15 honden bevatten, waren gevuld, zouden ze in de verdrinkingsputten worden gedropt. Gedurende maximaal 5 minuten spartelden de honden wanhopig om lucht te krijgen in het water,. Maar geen enkele hond heeft het ooit overleefd. De kooien werden na ongeveer 10-15 minuten uit het water gehaald en de honden werden vervolgens in een grote pot met heet water geplaatst om hun vacht er af te schrapen.


De honden in de kooien waren ernstig getraumatiseerd, gromden en vielen elkaar wanhopig in de kooi aan om te ontsnappen. De geluiden waren hartverscheurend en de aanblik verschrikkelijk. Veel van de honden waren duidelijk zichtbaar huisdieren die gestolen waren, zij zagen er goed verzorgd uit en droegen nog steeds hun halsbanden. We vroegen waar de honden vandaan kwamen en kregen te horen dat de honden werden binnengebracht met een vrachtwagen uit de regio Siem Reap, een rit van 6 uur naar het noorden.

We hebben lange tijd met de eigenaren onderhandeld om de honden ter plaatse te redden, maar de eigenaren raakten geïrriteerd door onze aanwezigheid, uit angst dat we hun operatie zouden blootstellen aan het publiek en de autoriteiten. Ons werd verteld dat we slechts twee honden konden meenemen en de hartverscheurende beslissing moesten nemen over welke honden we moesten nemen, terwijl we wisten dat de anderen een gruwelijke dood zouden sterven. We besloten om een puppy te nemen, die wanhopig huilde en uit de kooi probeerde te komen, evenals een hond die duidelijk iemands huisdier was, in de hoop dat we voor hen beiden een goed tehuis zouden vinden.


De twee honden werden uit de kooien verwijderd en we brachten ze snel in veiligheid. Deze twee pups konden gewoon niet geloven wat er gebeurde. De puppy, Luke, was zo uitgeput van de hele beproeving, dat hij minuten nadat we weer in de auto zaten gewoon in slaap viel op onze schoot. Iets wat hij waarschijnlijk al dagen niet had kunnen doen.


De andere hond, later Lion genoemd, was ernstig getraumatiseerd en waarschijnlijk in shock van de hele ervaring. Hij wilde niet in slaap vallen en vocht om zijn ogen open te houden. Uitputting overwon het uiteindelijk en ongeveer halverwege terug naar de kliniek dutte hij in.


Na ongeveer een uur rijden kwamen we aan in de kliniek van onze partner Animal Rescue Cambodia. Kort na de redding werd voor elke hond de adoptie geregeld zodat ze in een thuisomgeving konden herstellen. Lion werd geadopteerd door de moeder van onze lokale chauffeur. Zij is een zeer zorgzame dame die dol is op honden en zorgt nu voor Lion in haar huis in Phnom Penh.


Voordat hij werd geadopteerd, hebben we Lion grondig gewassen, omdat hij smerig was en bedekt met urine en ontlasting. Hij was nog steeds erg getraumatiseerd en we besloten hem een paar dagen in de kliniek te houden om hem, voordat hij naar zijn adoptiehuis ging, wat tijd en ruimte te geven om mentaal te herstellen.

De puppy, Luke werd geadopteerd door de fotograaf van VIER VOETERS. Hij was veel meer vergevingsgezind en stuiterde de volgende dag als een normale, gelukkige puppy in het rond.


Lion werd geadopteerd door de moeder van onze lokale chauffeur. Ze is een zeer zorgzame dame die dol is op honden en zorgt nu voor Lion in haar huis in Phnom Penh.

Deel hier!

Zoek