Kat

Diervriendelijke tuin

Advies voor een diervriendelijke tuin

24.6.2020

Wilt u ook een diervriendelijke tuin creëren? Het is van uiterst belang dat de planten in uw tuin niet giftig zijn voor uw huisdieren. Voorbeelden van giftige planten zijn bijvoorbeeld klimop, rododendron en clematis, maar ook typische voorjaarsbloemen zoals narcissen en krokussen. Wees daarnaast ook voorzichtig met (kunst)mest. Koop bij twijfel koeien- of paardenmestkorrels, die niet giftig zijn. Ook wat betreft bestrijdingsmiddelen kunt u het beste kiezen voor een natuurlijk alternatief. 

tips

  • Zorg voor planten in verschillende hoogtes en van verschillende soorten (let wel op giftige planten indien u zelf huisdieren hebt);
  • Laat uw tuin bij voorkeur een stukje 'verwilderen'. Gevallen herfstblaadjes zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Insecten en egels vinden hier veilige verstopplekjes en voedsel;
  • Hang vogelhuisjes en insectenhotels op (wel op veilig afstand van katten);
  • Gebruik een haag als afscheiding of laat uw schutting met planten begroeien: vogels vinden dit erg fijn;
  • Een vijver in uw tuin dient als drinkplaats voor allerlei dieren;
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.

Heeft u een hond?

Als u genoeg ruimte in uw tuin heeft, is het erg leuk om een speciale hondenspeelplaats te maken: een omheind gedeelte in uw tuin waar uw hond naar hartenlust kan spelen en graven, zonder uw geliefde borders te vernielen. "Let wel dat een tuin een wandeling nooit kan vervangen", zegt Birgit Thiesmann, huisdierenexpert bij VIER VOETERS. "Hoe groot uw tuin ook is, een hond moet nieuwe plekjes en geurtjes kunnen ontdekken en heeft behoefte aan contact met andere honden en mensen."

Heeft u een kat?

Om te voorkomen dat uw kat uw bloemen en planten als toilet gebruikt, raadt Thiesmann aan om er boomschors of twijgjes in te strooien. "Dat maakt het minder aantrekkelijk voor katten. Of maak een zandbakje zodat uw kat daar zijn behoefte in doet, in plaats van in de tuin van de buren." Om uw bomen te beschermen tegen scherpe kattennagels, zijn krabmatten en kippengaas een goede oplossing. Vogelhuisjes dienen veilig opgehangen te worden - aan een tak in plaats van in de boom zelf. Als jonge vogeltjes leren vliegen, kunt u uw kat het beste binnen houden.

Deel hier!

Zoek