Kind met een lammetje

Hoe kun je met je hart dragen? 

Een winkelgids voor mededogen in de mode door VIER VOETERS 

5.5.2021

Met zo veel beschikbare diervriendelijke opties en elke dag meer marktaanbiedingen was het nog nooit zo eenvoudig om een garderobe te hebben waar geen wreedheid aan te pas is gekomen. Gebruik onze gids Wear it Kind om uit te vinden hoe u meer medeleven kunt tonen in de mode. 

IN VIJF SIMPELE STAPPEN KUNT U EEN WERELD VAN VERSCHIL MAKEN!  

 1. Ga op zoek naar duurzamere plantaardige vezels zoals biologisch of gerecycled katoen en hennep. Deze stoffen zijn milieuvriendelijk en goed voor de planeet en zijn in heel veel modeartikelen te vinden.  
 2. Kies voor gerecycled polyester, een veelzijdige, duurzame stof die wordt gemaakt door het recyclen van afgedankte plastic drinkflessen en ander plastic afval. Gerecycled polyester maakt van een van 's werelds grootste problemen - plastic afval - een van de beste oplossingen!   
 3. Houd van tweedehands! Wearing it Kind hoeft niet duur te zijn. Probeer de 80:20-regel, 80% tweedehands en 20% nieuw en vriendelijk. We kunnen goed zijn voor de aarde én voor onze portemonnee.  
 4. Bescherm oceanen, rivieren en meren elke keer dat u wast! Gebruik een waszakje in uw machine om ongewenste microvezels op te vangen en een einde te maken aan de schadelijke vervuiling door microscopisch plastic.  
 5. Spreek u uit! Hebt u een favoriet merk waarvan u zou willen dat het meer deed? Laat het hen weten! Uw stem kan net de druppel zijn die ze nodig hebben om hun producten beter te maken voor mens, dier en aarde.  
Man in een diervriendelijke jas

Warm insulated animal and environment friendly clothing is becoming increasingly available! 

Voor meer tips over de toepassing van ‘Wear it Kind’ klikt u hieronder op de onderdelen van uw garderobe waarover u meer zou willen weten. 

Buiten- en sportkleding

Meer mensen dan ooit tevoren dragen buiten- en actieve kleding, maar hoewel het voor ons misschien praktisch en supercomfortabel is, kan het desastreuze gevolgen hebben voor dier en milieu. Dat wil zeggen, tenzij we het met ons hart dragen. 

Zoek naar artikelen die gemaakt zijn van gerecycled plastic zoals Econyl, een warm, aanpasbaar en innovatief product dat volledig is gemaakt van afval uit de oceaan en van stortplaatsen! Het wordt gemaakt door het recyclen van industrieel plastic, textielresten en afgedankte of verloren visnetten. Eenmaal achtergelaten in zee blijven deze ‘spooknetten’ voor onbepaalde tijd bestaan en ‘vangen’ en doden dieren zoals schildpadden en dolfijnen. 

Door te kiezen voor gerecycled plastic ziet u er niet alleen fantastisch uit, maar voelt u zich ook fantastisch in de wetenschap dat u helpt onze oceanen en aarde schoon te houden. Kijk naar Seaspiracy op Netflix om meer te weten te komen over ‘spooknetten’.  

U kunt ook kiezen voor producten van canvas of van vulstoffen zoals Primaloft®, een duurzamere bron van stof- en kledingisolatie.

Jassen en gebreide kleding

Gerecycled polyester, hennep en organisch of gerecycled katoen zijn hier goede opties. Als u echt de uitstraling en het gevoel van kasjmier wilt, maar zonder de wreedheid, houd het dan gewoon op plantaardige kasjmier, een revolutionair product gemaakt van sojapulp, een bijproduct van de tofu-productie. 

Wie ervoor kiest wol te blijven dragen, moet er op zijn minst voor zorgen dat er geen mulesing heeft plaatsgevonden! Bekijk de Brands Against Mulesing-lijst om te zien welke merken stelling nemen tegen mulesing. 

En vergeet niet wat er in uw jas zit, Primaloft® is een geweldig alternatief voor dons om u warm te houden!  

Bekijk de Brands Against Mulesing-lijst om te zien welke merken stelling nemen tegen mulesing. 

Schoenen, riemen en handtassen

Er komen steeds meer diervriendelijke alternatieven voor leer op de markt. Dit zijn slechts enkele van de geweldige, plantaardige opties die nu beschikbaar zijn.

 • Piñatex is een duurzaam product met een leerlook, gemaakt van ananasblad. Dit materiaal, dat in Italië is ontwikkeld, wordt steeds populairder bij ontwerpers, winkeliers en klanten. In 2019 bracht warenhuis H&M een reeks laarzen en jassen uit met Pinatex en andere duurzame materialen.
 • Appelleer - een ander innovatief product dat op de markt komt. Appelleer wordt gemaakt van de resten van de appeloogst en is sterk, hypoallergeen en 100% biologisch afbreekbaar.
 • Leer van paddenstoelen of zwamvlok is een nieuwkomer die de toekomst van de mode zou kunnen veranderen. Hoewel het een relatief nieuwe technologie is, zijn er in 2019 prototypes van leren tassen, riemen en andere accessoires van zwamvlok uitgebracht en we zouden er binnenkort veel meer van kunnen zien.
 • Voor de liefhebbers van koffie is er binnenkort misschien een andere manier om te genieten van de boon waar we zo van houden. Het door het Duitse bedrijf Nat-2 ontwikkelde koffieleer maakt van een afvalproduct van de wereldwijde koffiemarkt een veelzijdig en duurzaam alternatief voor dierlijk leer.
 • Kurk is een ander duurzamer alternatief dat er niet alleen goed uitziet en goed presteert, maar ook vriendelijk is voor de aarde. Het is geen verrassing dat een groeiend aantal merken voor hun ontwerpen gebruik maken van kurk en dat er steeds meer van op onze planken verschijnt.

En dit is nog maar het begin van een steeds langer wordende lijst! Er komen steeds meer humane alternatieven op de markt, zoals leer gemaakt van kokosnoten, cactussen en teakbladeren, om er maar een paar te noemen.

Basis en warm weer 

 • Linnen is al lang een ethische keuze voor modebewuste mensen. Het is zeer duurzaam en, in tegenstelling tot veel kleding die tegenwoordig in de winkel verkrijgbaar is, kan het keer op keer worden gedragen en ziet het er nog steeds geweldig uit!  
 • Lyocell- en modalstoffen, algemeen bekend onder de merknaam Tencel, zijn een nieuwer alternatief. Lyocell en modal worden gemaakt door de verwerking van houtpulp. Ze zijn superzacht en bestand tegen kreuken.   
 • Microsilk is een revolutionair product dat de unieke eigenschappen van zijde opvangt zonder enig dier kwaad te doen. Door te bestuderen hoe spinnen zijdevezels spinnen, heeft Bolt Threads, de makers van Microsilk, de natuur geïmiteerd om verbluffende stoffen te creëren die de voorkeur genieten van ethische modeontwerpers zoals Stella McCartney..

Als u op zoek bent naar hoeden die bescherming bieden tegen de zon en tegelijkertijd elke outfit goed doen uitzien, hoeft u niet verder te zoeken dan jute, stro en biologisch katoen. Deze drie materialen zijn veelzijdig, duurzaam en vriendelijk voor planten.

Zoek merken die vriendelijk zijn voor alle levende wezens via onze vrienden van het merkenbeoordelingsplatform Good On You. 

Merinoschaap

Wilt u meer doen?  


Kijk op onze actiepagina 

Hier

Deel hier!

Zoek