Zoek

Doneren Adopteren Shop

Over Heli dungler, de oprichter van VIER VOETERS

19.5.2020

* 18 november 1963 in Waidhofen an der Thaya (Oostenrijk)
† 5 januari 2020 in Bethlehem (Zuid-Afrika) 

Met zijn moed en passie heeft de oprichter van VIER VOETERS, Heli Dungler, het dierenwelzijn wereldwijd vormgegeven. Van een kleine groep dierenwelzijnsactivisten in Oostenrijk bouwde hij de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie die opkomt voor dieren onder menselijke invloed, die wereldwijd leed onthult en dieren in nood redt en beschermt.

Heli Dungler werd geboren op 18 november 1963 in Waidhofen an der Thaya in Neder-Oostenrijk. Al in zijn jeugd stond hij er om bekend gewonde dieren te verzorgen, zoals vogels en kleine wilde dieren, en hen weer gezond te maken.

Op 4 maart 1988 richtte Heli, samen met toegewijde dierenwelzijnsactivisten, officieel VIER VOETERS op.

De wereld van eind jaren tachtig in Oostenrijk was een heel andere wereld dan die van nu. Milieubescherming en dierenwelzijn stonden nog in de kinderschoenen. Kippen vegeteerden in legbatterijen. Wilde dieren, zoals leeuwen en olifanten, moesten trucs uitvoeren in circussen. In meer dan 60 Oostenrijkse pelsdierfokkerijen leden talloze dieren een ellendig bestaan en stierven voor de bontproductie. Telkens als Heli er jaren later over sprak, leek hij nog steeds geschokt: 'Als je eenmaal op een pelsboerderij bent geweest, ben je daarna niet meer dezelfde persoon. Dat is puur geweld. En de geur van angst, zweet en uitwerpselen, je raakt het nooit meer kwijt.'

In de eerste jaren richtten hij en VIER VOETERS zich in Oostenrijk daarom op pelsdierfokkerijen, legkippen en wilde dieren in circussen - met succes: vandaag de dag is al dit lijden al jaren geschiedenis. Dankzij de visionaire geest van Heli, zijn strategisch denken en zijn ingenieuze netwerkvermogen breidde de organisatie zich al snel uit naar het buitenland. Deze internationalisering deed Heli Dungler samen met zijn vriend Josef Pfabigan: al in 1994 begonnen ze in Boekarest gezamenlijk het eerste project voor zwerfdieren. In hetzelfde jaar opende VIER VOETERS een kantoor in Hamburg. Tegenwoordig is VIER VOETERS een van de grootste wereldwijde dierenwelzijnsorganisaties met wereldwijd 15 kantoren, die zich in gelijke mate richten op gezelschapsdieren, boerderijdieren en wilde dieren.

In de loop der jaren hebben Heli Dungler en zijn VIER VOETERS-team wereldwijde erkenning gekregen, evenals veel expertise verworven in de verzorging van wilde dieren die uit slechte omstandigheden zijn gered. In 1998 opende Heli Dungler, samen met Josef Pfabigan, het BERENWOUD Arbesbach in het Waldviertel in Neder-Oostenrijk, de thuisbasis van beide, om een soortgericht onderkomen te bieden aan bruine beren die op een slechte manier gehouden werden. Dit legde de basis voor vele andere berenprojecten en opvangcentra van VIER VOETERS.

Bear rescue 2013

In februari 2008 richtte VIER VOETERS het grote katachtigenopvangcentrum LIONSROCK in Zuid-Afrika op, dat een prachtig en veilig onderkomen biedt aan dieren die uit vervallen dierentuinen, circussen of uit illegaal particulier bezit kunnen worden gered. Goede vrienden van Heli zijn ervan overtuigd dat hij een heel speciale band met de leeuwen had, en zelfs met hen ‘praatte’. Het is in ieder geval niet overdreven om LIONSROCK zijn tweede thuis te noemen.

Helmut Dungler in LIONSROCK

Sinds enkele jaren is de noodhulp van VIER VOETERS voor dieren ook een belangrijke pijler van de organisatie, namelijk haar werk in crisis- en rampgebieden. Dierenwelzijn is ook humanitaire hulp - dit principe was erg belangrijk voor Heli Dungler. Hij was zowel een dierenvriend als een humanitair. 'Om dieren te helpen, moeten we mensen aan boord krijgen', zei hij vaak.


Vooral in Oostenrijk pleitte Heli Dungler de afgelopen jaren hartstochtelijk voor de hervorming van de veeteelt, meest recent inzake de klimaatverandering. Naast dieren beschouwde hij ook boeren en consumenten als slachtoffers van het huidige systeem. ‘We moeten niet toestaan dat iets waardevols als ons voedsel goedkope producten worden’, was zijn diepe overtuiging.


Heli Dungler heeft een opmerkelijke erfenis nagelaten en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het creëren van een wereld waarin mensen de dieren met respect, empathie en begrip behandelen. Naast al zijn ondeugendheid, humor en levenslust, was er een ongelooflijk gedisciplineerde, zeer volhardende persoonlijkheid die precies wist wat hij wilde.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

VIER VOETERS zet het werk van Heli Dungler voort in zijn geest...

Heli Dungler

FOUR PAWS founder 


"I wish that one day our commitment to animals would be no longer necessary. We humans must learn that a respectful treatment of animals is the only solution for a common life together."