Kat in een kooi

VRAGEN OVER DE HANDEL IN HONDEN- EN KATTENVLEES 

Veelgestelde vragen en antwoorden over de wrede handel in Zuidoost-Azië 

Wat is het doel van de campagne "Stop de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië’’?

VIER VOETERS wil de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië tegen 2030 op een duurzame manier beëindigen. Dat doen we door de diefstal van honden en katten te verminderen, de vraag naar honden- en kattenvlees te verminderen, passende wetgeving in te voeren en handhaving daarvan te ondersteunen. 

Wat is jullie aanpak om de handel in honden- en kattenvlees te beëindigen?

Onze aanpak bestaat uit het verlenen van steun aan gemeenschappen, eigenaren van gezelschapsdieren en regeringen door: 

 • Het ondersteunen van lobbyactiviteiten in de campagnelanden (Indonesië, Cambodja, Vietnam) en op internationaal niveau; 
 • Het vergroten van publieke bewustwording en betrokkenheid op nationaal en internationaal niveau; 
 • Samen te werken met nationale en internationale gezondheids- en veterinaire organisaties om de gezondheidsrisico's van de handel te benadrukken; 
 • Het ondersteunen van lokale organisaties die de handel in hun gemeenschappen willen beëindigen, dit doen we via ons Zuidoost-Azië Partnership Programma; 
 • Samen te werken met de toeristenindustrie om de risico's van de handel voor reizigers en lokale gemeenschappen te benadrukken; 
 • Het uitvoeren van sterilisatieprogramma's in Zuidoost-Azië en, waar mogelijk, ondersteunen bij het trainen van dierenartsen in opleiding.  

Waarom heeft VIER VOETERS ervoor gekozen om de campagne in Indonesië, Cambodja en Vietnam te voeren? Zijn de andere Aziatische landen honden- en kattenvlees vrij?

Wij hebben deze landen uitgekozen omdat we daar een sterk netwerk van lokale partners hebben die zich actief inzetten tegen de handel in honden- en kattenvlees. Zo kunnen we gezamenlijk tot een einde van de handel komen. 

Honden- en kattenvlees is ook populair in veel andere Aziatische landen, b.v. Zuid-Korea en China. Zal VIER VOETERS ook in deze landen actief worden?

VIER VOETERS is gericht op Zuidoost-Azië vanwege de aanwezigheid van onze lokale partners. In landen als Zuid-Korea en China zijn al verschillende andere organisaties werkzaam - VIER VOETERS kiest ervoor zich te concentreren op landen waar nog weinig tot geen aandacht wordt besteed aan de miljoenen dieren die lijden voor de handel in honden- en kattenvlees. 

Hoeveel honden en katten worden er jaarlijks in Zuidoost-Azië om hun vlees gedood?

Hoewel exacte cijfers moeilijk te achterhalen zijn, schatten we dat er in Zuidoost-Azië elk jaar meer dan 10 miljoen honden en katten voor consumptie worden gedood.

VIER VOETERS heeft het vaak over extreme markten. Wat zijn dat?

In de Indonesische provincie Noord-Sulawesi zijn naar schatting 200 ‘traditionele markten’. Deze markten worden ook wel extreme markt genoemd omdat honden en katten ter plaatse worden geslacht. De activiteiten die plaatsvinden op deze markten zijn onvoorstelbaar wreed en in strijd met de Indonesische wet op het gebied van dierenwelzijn.

Is het eten van hondenvlees gevaarlijk?

Ja, honden worden op brute en onhygiënische wijze geslacht. En de kans bestaat dat het vlees is besmet met hondsdolheid. 

Waarom pleiten jullie niet voor een verbod op alle soorten vlees?

Elk jaar worden miljarden productiedieren zoals koeien, varkens en kippen gefokt, gehouden, vervoerd en geslacht voor vlees. In tegenstelling tot de handel in honden- en kattenvlees, is de vee-industrie een gevestigde handel.  

We zien nu een unieke kans in Zuidoost-Azië om te voorkomen dat honden en katten ook worden gezien als voedselbron. Zo willen we voorkomen dat ze hetzelfde vreselijke lot ondergaan als dieren in de bio-industrie. 

Wat doet VIER VOETERS precies met het donatiegeld? Wat voor soort apparatuur / medicatie is er nodig en wat kosten deze artikelen?

Wij gebruiken de ontvangen donaties om illegale slachthuizen te sluiten, geredde honden en katten te verzorgen, lokale partnerorganisaties en lobbyactiviteiten te ondersteunen, honden- en kattenvleesbedrijven om te vormen tot diervriendelijke plekken en het publiek bewuster te maken van het probleem. 

 • 5 Euro = Vaccin tegen Parvo / Distemper voor een geredde hond of kat 
 • 10 Euro = Voedsel voor twee weken voor een geredde hond 
 • 12 Euro = Sponsoring van een anti-hondenvleeshandel reclamebord op de achterkant van een tuk tuk in Cambodja 
 • 30 Euro = Transportkooien om honden en katten van de markt te vervoeren 
 • 50 Euro = een undercover-onderzoeker voor één dag om beeldmateriaal te verzamelen 
 • 75 Euro = Medische noodhulp voor een hond die van een vleesmarkt werd gered (wondverzorging, verbandmiddelen en IV-vloeistoffen). 

Heeft deze handel invloed op kinderen?

Ja. Het zien van dit soort geweld tegenover dieren is schadelijk voor het psychologisch welzijn van kinderen en maakt hen ongevoelig voor wreedheden. Dit wordt steeds vaker in verband gebracht met geweld tegen mensen en dieren op latere leeftijd.  

Wat kan ik doen om dit te stoppen?

 • Elke donatie helpt in onze strijd tegen de handel in honden- en kattenvlees. (Doneer vandaag)
 • U kunt onze petitie ondertekenen om een einde te maken aan de wrede handel in honden / kattenvlees. (Teken nu)
 • U kunt op de hoogte blijven door ons op social media te volgen en onze posts met anderen te delen om ze bewust te maken van het probleem.
 • Let op tijdens het reizen naar Zuidoost-Azië en vermijd plekken waar honden- en kattenvlees wordt geserveerd.

Deel hier!

Zoek