Lammetjes

Schapenwol

Hoe lammetjes en schapen lijden voor de bloedige wolproductie.

14.3.2023

Tegenwoordig zijn er meer dan een miljard schapen in de wereld. Australië speelt een belangrijke rol in de wolindustrie en het merinoschaap is het ras dat op dit continent het meest wordt gebruikt voor de wolproductie. Schapen zijn complexe, nieuwsgierige en sociale wezens die helaas vaak zo onaanvaardbaar wreed worden behandeld dat het nauwelijks te verkroppen is. Zij worden vaak zonder verdoving verminkt, ruw behandeld wanneer zij worden geschoren, en ondergaan verschrikkingen tijdens de export voor de slacht. En dan is er nog het ‘mulesing’.

Wat is mulesing?

Veel producenten in de Australische merino-industrie fokken “gerimpelde schapen” omdat men denkt dat die een grotere hoeveelheid wol opleveren. Helaas bieden deze rimpels de ideale groeiomstandigheden voor vliegenlarven, waardoor schapen bijzonder gevoelig zijn voor een pijnlijke aandoening door vliegensteken die ‘flystrike’ wordt genoemd. Deze vindt plaats wanneer vliegen hun eitjes leggen en de larven groeien en zich voeden met de huid en het vlees, vooral rond het achterdeel van het schaap.  

Niemand, inclusief de schapenhouders zelf, wil schapen zien lijden onder de gevolgen van flystrike.  

Duizenden Australische boeren hebben veel succes met humane oplossingen. Velen nemen echter hun toevlucht tot de wrede en achterhaalde praktijk van ‘mulesing’, waarbij lammeren van meestal 6-12 weken oud op hun rug in een metalen bak worden vastgebonden en met een soort tuinschaar grote huidplooien rond hun billen worden weggesneden in een poging littekenweefsel te creëren dat minder gevoelig is voor flystrike. Deze uiterst traumatiserende verminking wordt vaak uitgevoerd zonder adequate pijnbestrijding en wordt momenteel bij ongeveer 70% van de merinowolproducerende schapen in Australië uitgevoerd.1

Wat doen wij?

VIER VOETERS pleit voor humane oplossingen: 

  • Bijvoorbeeld het gebruiken van schapenrassen die bestand zijn tegen flystrike, schapen met een gladde huid, zonder huidplooien
  • Verbeterde landbouwpraktijken, zoals meer toezicht en ondersteuning (het scheren rond de staart en tussen de achterpoten van schapen)
  • Het gebruik van preventieve chemische behandelingen

Wij werken rechtstreeks met landbouwers samen, die wij helpen bij de ontwikkeling van certificeringssystemen voor dierenwelzijn, zoals de Responsible Wool Standard, en wij financieren onderzoek naar humane oplossingen, zie het rapport van BG Economics: 'Towards a Non-Mulesed Future.’ 

Merken en consumenten zijn een cruciaal onderdeel van de oplossing om een einde te maken aan ‘mulesing’ en samen geven we een signaal af dat hier een einde aan moet komen. Honderdduizenden mensen hebben opgeroepen om een einde te maken aan mulesing en, bemoedigend, meer dan 350 merken, waaronder Hugo Boss, Adidas, GAP, Kathmandu, Country Road Group en H&M, hebben nu toegezegd om geen mulesing-wol meer te gebruiken.  

Mulesing is verboden in Nieuw-Zeeland en VIER VOETERS zal de strijd niet opgeven tot het ook in Australië niet meer voorkomt.

“Mulesing wordt door veel retail-merken niet langer geaccepteerd … we moeten evolueren om deze bewustwording te bewerkstelligen.” 

 Chad Taylor, wolproducent zonder mulesing, Central West NSW, Australië 

Jessica Medcalf met een schaap

Jessica Medcalf, Global Corporate Engagement Manager (Textiles) bij FOUR PAWS International

Hoe kunt u helpen?

  • Als u toch wol wilt kopen, zorg er dan in ieder geval voor dat deze gecertificeerd is volgens de Responsible Wool Standards.
  • Of overweeg alternatieven! Meer info in onze gids ‘How to Wear it Kind’.
  • Teken onze petitie om een einde te maken aan ‘mulesing’.

Bron

1. Managing non-mulesed sheep, WA Department of Agriculture. https://www.agric.wa.gov.au/livestock-parasites/managing-non-mulesed-sheep

Deel hier!

Zoek