Puppy

Schattig.


Puppy kopen? Let op de risico's.

Lees meer
Advertentie om puppy te kopen

Snel.


Puppy kopen? Let op de risico's.

Lees meer
Zieke puppy

Ziek.


Puppy kopen? Let op de risico's.

Lees meer

SCHATTIG. SNEL. ZIEK. 

Vandaag de dag winkelen we razendsnel. We zien iets online, klikken op de bestelknop, laten het bezorgen en hebben het meteen in ons bezit. Maar een puppy kopen mag nooit snel of makkelijk zijn. Een impulsieve aankoop kan leiden tot het krijgen van een zieke pup, onverwachte kosten en heel erg veel verdriet. 

Veel van de online aangeboden puppy's komen uit de illegale en wrede puppyhandel. Ze worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt, veel te jong bij hun moeder weggehaald en vaak honderden kilometers naar het buitenland vervoerd, voordat ze worden verkocht. Tegen de tijd dat ze in uw armen liggen, kunnen ze doodziek zijn of gedragsproblemen hebben door een slechte socialisatie.  

Door goed onderzoek te doen en de juiste vragen te stellen, kunt u de risico's van de illegale puppyhandel vermijden. Op deze pagina vindt u de informatie en hulpmiddelen die u nodig hebt om op een verantwoorde wijze een pup te kopen. 

  Verantwoord een puppy kopen?

Gezondheidsrisico 

Illegaal geïmporteerde puppy's kunnen lijden aan verschillende ziekten zoals hondenziekte, Parvo-virus, kennelhoest en Leptospirose. Veel van deze ziekten kunnen worden voorkomen door vaccinaties, goede hygiëne en de juiste opvoeding. Maar door de aard van de illegale puppyhandel -  waar puppy's in heel slechte omstandigheden worden gefokt - bestaat het risico dat pups deze ziekten oplopen. Een slechte socialisatie kan vervolgens later in hun leven leiden tot gedragsproblemen.  

Emotioneel risico 

Veel puppy's uit de illegale puppyhandel zijn doodziek. In de meest extreme gevallen gaan ze zelfs dood. Het kan voor baasjes heel moeilijk zijn om machteloos toe te kijken hoe hulpeloze pups in hun armen sterven. Ook op kinderen kan dit natuurlijk een emotionele impact hebben. Zij hebben een band opgebouwd met hun nieuwe huisdier, zien het vervolgens pijn lijden en nooit meer terugkeren van de dierenarts.  

Financieel risico

Schaft u zonder het te weten een puppy zonder de juiste vaccinaties, ontworming en socialisatie aan, dan kan dit leiden tot torenhoge dierenartskosten. Denk aan het behandelen van ziekten of aanhoudende medische problemen die door slechte fokpraktijken en genetische afwijkingen zijn veroorzaakt. Ontwikkelt uw pup gedragsproblemen door een slechte socialisatie? Dan kunt u mogelijk ook rekenen op extra kosten voor een goede gedragstraining of -therapie. 

 Wettelijk en frauderisico 

Illegaal geïmporteerde puppy's worden vaak verkocht met vervalste papieren, zoals vaccinatiebewijzen, chipgegevens, stambomen en dierenpaspoorten. Op deze manier wordt de ware herkomst van de puppy en de identiteit van de verkoper verborgen. Als blijkt dat de puppy illegaal is geïmporteerd, kan het zijn dat u als baasje flink in de buidel moet tasten om uw pup wekenlang in quarantaine te houden. Of dat het beestje in het ergste geval geëuthanaseerd moet worden. 

WAT u MOET WETEN VOORDAT u EEN PUPPY KOOPT 

De zoektocht naar de juiste pup kan een moeilijke opgave zijn, vooral met alle oplichtingspraktijken die gewetenloze puppyhandelaren hanteren. Toch zijn er stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat u een puppy uit de illegale puppyhandel koopt. Dit is wat u moet weten:  

pups

Hoe herkent u een goede fokker

Veilig een puppy kopen? Gebruik onze checklist!


Meer
Online puppyhandel

Illegale puppyhandelaren en broodfokkers: Let op!

Welke valkuilen u kunt voorkomen als u op zoek bent naar een puppy


Meer
Moederhond met pups

Hoe onderscheid u een goede fokker van een slechte fokker?

Waar u op moet letten tijdens de zoektocht naar een pup


Meer
Online puppyhandel

Welke vragen moet u aan een fokker stellen?

Met deze vragen kunt u checken of u te maken hebt met een goede fokker 


Meer

verhalen over de illegale puppyhandel

Het verhaal van pup Chiko

+

Een dodelijke ziekte


Chico woonde nog geen dag in zijn nieuwe huis. Lees het volledige verhaal.

×

Het verhaal van pup Bella

+

Doodziek bij aankomst in Nederland


Bella's nieuwe familie deed er alles aan om haar te redden. Lees het verhaal van Bella.

×

Het verhaal van pup Poppy

+

Emotionele spanning en stress


Poppy vocht lang en hard voor haar leven. Lees het hele verhaal.

×

Het verhaal van Maxy en Freddy

+

De pups vochten voor hun leven


Maxi en Freddy werden gefokt in slechte omstandigheden en werden doodziek. Lees hun verhaal.

×

Puppy

Verantwoord een puppy kopen?  


Ja, ik doe mee

Deel hier!

Zoek