Hond in gras

Dogs for people: project VIER VOETERS biedt troost aan ouderen

Roemeense zwerfhonden bieden bejaarden extra levensvreugde

Het 'Dogs for people' project laat zien hoe mensen en zwerfhonden samen aan een goed doel kunnen werken. Het project begon in 2012 toen het team van VIER VOETERS en hun goed opgeleide, viervoetige collega’s een tehuis voor kinderen met psychische en lichamelijke handicaps bezochten en dat ook deden bij een bejaardenhuis. Nu doet er een nieuw centrum voor ouderen mee aan het project en de resultaten zijn opmerkelijk.

De bejaarde dames veheugen zich op het bezoek van de voormalige zwerfhonden

Actiever en socialer
Patiënten met schizofrenie, Alzheimer of acute depressies reageren liefdevol op de aanwezigheid van de honden die hen wekelijks bezoeken. ‘Wij willen bewijzen dat zwerfhonden dezelfde vaardigheden hebben als elke andere hond, dat zij zich kunnen hechten aan mensen en hen verrassen met hun fantastische gedrag" zegt Anca Tomescu, hoofd van de zwerfdierenzorg in Roemenië. "Het programma, dat met hulp van specialisten van VIER VOETERS is gemaakt, helpt ouderen actiever te worden, om hun isolatie te doorbreken en zelfs meer te socialiseren en meer zelfvertrouwen te krijgen."


De nieuwe deelnemer aan het project, het ‘Sfantul Mercenic Fanurie’ bejaardenhuis in Boekarest, heeft meer dan 20 ouderen die allemaal deel wensten te nemen aan het ‘Dogs for People’ project. Dit tehuis ligt nogal afgelegen en de mensen gaan niet zo vaak naar buiten. Zodoende zijn de zwerfhonden hier zeer welkom en begroeten de bewoners hen met een grote glimlach op hun gezicht en vol enthousiasme.


VIER VOETERS zet zich sinds 2004 in voor zwerfhonden
In 2004 introduceerde VIER VOETERS in Roemenië het eerste Animal Assisted Therapy project, waarin voormalige zwerfhonden worden geselecteerd en door experts worden opgeleid tot therapiehonden. Sinds het begin van het project heeft VIER VOETERS de wereld laten zien dat de zwerfhonden van enorme waarde kunnen zijn: zij kunnen mensen met psychologische en lichamelijke handicaps helpen. Het ‘Dogs for People’ project begon in het voorjaar van 2012 na een lang onderzoek over dit onderwerp, want het is de eerste keer dat men in Roemenië iets dergelijks deed.

Zoek