Zwerfhond op Borneo

Hulp aan zwerfdieren op Borneo

Castreren en vaccineren van honden en katten

2.7.2019

VIER VOETERS voert een programma uit op Borneo om dakloze en rondzwervende honden en katten te helpen door middel van castratie en vaccinatie. Dit programma heeft uitstekende resultaten opgeleverd, waardoor de gezondheid van de dieren verbetert en de lokale gemeenschap wordt ondersteund in het bevorderen van dierenwelzijn. Dit is het eerste en enige programma in zijn soort op Kalimantan, gericht op het verbeteren van het welzijn van zwerfdieren en tegelijkertijd wilde dieren beschermt tegen door huisdieren overgedragen ziekten.

Op Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland, zwerven duizenden zwerfdieren, vooral katten, door de straten. Naast het feit dat deze dieren in zeer slechte omstandigheden leven, vormen ze ook een bedreiging voor het gevoelige ecosysteem. In samenwerking met lokale dierenwelzijnsorganisaties Pro Nature en Jejak Pulang, werken we aan het stabiliseren van zwerfdierpopulaties, het verminderen van de impact op de lokale omgeving en dieren in het wild, en het verbeteren van de zorg in de lokale gemeenschap. We bieden medische zorg aan deze dieren die ze anders niet zouden krijgen. Ons Indonesische dierenartsteam gebruikt mobiele klinieken waar elk dier een algemene medische controle krijgt en indien nodig anti-wormmiddelen, anti-vlooienbehandeling en antibiotica. Als ze gezond genoeg zijn voor een operatie, worden honden en katten gecastreerd. 

Conflict tussen wilde dieren en zwerfdieren 

Op Borneo zie prachtige wilde dieren zoals honingberen, orang-oetans en zeldzame vogels zoals de grondkoekoek en de pauwfazant. Maar helaas kunnen er problemen ontstaan tussen deze wilde dieren en zwerfhonden en katten. Dit komt door voedselconcurrentie en ziekteoverdracht.  

Ons programma op Borneo is uniek omdat het zich richt op diervriendelijke oplossingen voor zowel zwerfdieren als wilde dieren. Door castratie en vaccinatie helpen we om dierenwelzijnsproblemen te verminderen. Zo zorgen we ervoor dat zwerfdieren gezond blijven en zich niet ongecontroleerd voortplanten. Bovendien helpt castratie bij het verminderen van zwerven, vechten en ander ongewenst gedrag dat wilde dieren bedreigt. Dit bevordert ook betere relaties tussen zwerfdieren en de lokale gemeenschap, wat kan leiden tot meer acceptatie van de dieren en betere zorg vanuit de lokale bevolking. 

Goede samenwerking met de lokale bevolking 

Onze zwerfdierenzorg op Borneo wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale dierenwelzijnsorganisaties Pro Natura en Jejak Pulang. In maart 2013 werd de Pro Natura Foundation opgericht in Oost-Kalimantan, Indonesië, met als doel voortdurende hulp te bieden aan diverse dieren en educatieve programma's te verzorgen in het Sun Bear Education Centre. Dit centrum beheert niet alleen een reservaat voor zonneberen, maar heeft ook een informatieve tentoonstelling en een kattenadoptiehuis om mensen bewust te maken van huisdieren en verantwoord huisdierbezit te bevorderen. Samen werken we aan het welzijn van dieren en het informeren van de gemeenschap.

Orang-oetanweesje op Borneo

Bekijk ook ons werk voor orang-oetans

op Borneo

lees meer

Deel hier!

Zoek