Zwerfhond op Borneo

hulp aan zwerfdieren op Borneo, Indonesië

Uitgebreid zwerfdierenprogramma en hulp voor wilde dieren

2.7.2019

VIER VOETERS voert een spannend doorlopend sterilisatie-, castratie- en vaccinatieprogramma uit om dakloze en vrij loslopende honden en katten op Borneo te helpen. Dit programma heeft geweldige resultaten opgeleverd die de gezondheid van de dieren verbetert en de gemeenschap helpt met het ondersteunen van het dierenwelzijn. Dit is op Kalimantan het eerste en enige programma in zijn soort dat wordt uitgevoerd en gericht is op het verbeteren van het welzijn van zwerfdieren en tegelijkertijd wilde dieren beschermt tegen ziektes die door huisdieren worden overgedragen.

Op Kalimantan dwalen duizenden zwerfdieren, vooral katten, door de straten. Behalve dat deze dieren in erbarmelijke omstandigheden leven, vormen ze ook een bedreiging voor het gevoelige ecosysteem. In samenwerking met de lokale liefdadige dierenwelzijnsorganisaties Pro Nature en Jejak Pulang, werkt VIER VOETERS aan het stabiliseren van zwerfdierpopulaties, het verminderen van de impact op de lokale omgeving en dieren in het wild en het verbeteren van de zorg in de gemeenschap. VIER VOETERS biedt de dieren medische zorg die ze anders nooit zouden hebben gekregen. Ons Indonesische dierenartsenteam gebruikt mobiele klinieken waarin elk dier een algemene medische controle krijgt en, waar nodig, anti-wormmedicatie, anti-vlooienbehandeling en antibiotica. Als ze gezond genoeg zijn voor een operatie, worden honden en katten gesteriliseerd of gecastreerd.

Waarom Borneo?

Borneo is een van de meest biologisch diverse gebieden op deze planeet en de thuisbasis van enkele van de meest fantastische wezens ter wereld. Honingberen, orang-oetans en zeldzame bedreigde vogels, waaronder de Borneose grondkoekoek en de pauwfazant, zijn allen thuis in Borneo. Zwerfhonden en vrij rondlopende honden en katten kunnen in conflict komen met de lokale populaties van wilde dieren vanwege concurrentie over voedselbronnen, ziektetransmissie en predatie. 

Het Borneoprogramma van VIER VOETERS is uniek omdat het gericht is op het vinden van duurzame humane oplossingen voor zowel zwerfdieren als dieren in het wild! Onze sterilisatie- en vaccinatieactiviteiten helpen dierenwelzijnsproblemen te verminderen door ervoor te zorgen dat zwerfdieren ziektevrij zijn en zich niet meer kunnen voortplanten. Als bijkomend voordeel vermindert bij sterilisatie het rondzwerven, vechten en ander ongewild territoriaal gedrag dat een bedreiging voor de wilde dieren zou kunnen betekenen. Als gevolg hiervan worden zwerfhonden en -katten ook betere buren van de mens hetgeen de acceptatie en zorg van de gemeenschap verbetert.

Effectieve partnerschap

Onze zwerfdierenzorg op Borneo gebeurt in samenwerking met de lokale dierenwelzijnsinstellingen Pro Natura e Jejak Pulang. Gemotiveerd door de behoefte om voortdurende hulp aan de verschillende dieren en onderwijsprogramma’s in het Sun Bear Education Centre in Oost-Kalimantan in Indonesië te geven, is in maart 2013 de Pro Natura Foundation, gevestigd in Oost-Kalimantan (Indonesisch Borneo) opgericht. Naast het exploiteren van een honingbeerreservaat, heeft de faciliteit ook een indrukwekkende educatieve expositie en een kattenadoptiehuis dat dient om mensen te informeren over huisdieren en om verantwoord huisdierbezit te promoten.

Orang-oetanweesje op Borneo

bekijk ook ons werk voor orang-oetans

Ook op Borneo

lees meer

Zoek