Zwerfhond voor een tempel

Hulp aan zwerfdieren op Silk Island in Cambodja

Een eiland vol zwerfdieren

12.2.2020

Silk Island, ook bekend als Koh Dach, ligt in de Mekong-rivier, ongeveer een uur rijden van de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Het eiland wordt gekenmerkt door kleine dorpjes, rijstvelden en boeddhistische tempels. Maar helaas kent Silk Island ernstige problemen op het gebied van dierenwelzijn. 

Duizenden zwerfdieren op het eiland 

Op Silk Island leven naar schatting zo'n duizend katten en honden zonder een veilig thuis. Veel van hen zwerven rond op straat of vinden onderdak in de tempels, waar monniken voor ze zorgen. Door het gebrek aan dierenartsen en verzorgingsdiensten zijn deze dieren niet gevaccineerd, gecastreerd en lijden ze aan onbehandelde ziektes.

Verbeteren van dierenwelzijn

De mensen op het eiland houden van de dieren en in tegenstelling tot naburige provincies is er geen handel in hondenvlees. We zijn vastbesloten om het dierenwelzijn op Silk Island te verbeteren en het eiland vrij te houden van gruwelijke praktijken. Samen met onze lokale partner, Animal Rescue Cambodia, zetten we ons in om deze missie te volbrengen. 

Samenwerking voor verandering 

Met Animal Rescue Cambodia werken we aan verandering. We geven voorlichting over dierenwelzijn, bieden medische zorg aan verwaarloosde dieren en bevorderen castratie en vaccinatie. Ook stimuleren we lokale adopties, zodat deze dieren een liefdevol thuis kunnen vinden.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

VERHALEN VAN DE HONDEN OP SILK ISLAND

Sick dog from Silk Island

"Sor"

 "Sor" betekent wit in Khmer, maar hij was allesbehalve wit. Ons team vond Sor in zeer slechte gezondheid: met een extreem vervilte vacht, te lange nagels, huid- en ooginfecties en open wonden. De eerste keer dat we deze arme pup zagen, waren zijn ogen zo geïnfecteerd en korstig dat hij ze nauwelijks kon openen. Sommige buurtbewoners vertelden ons dat hij een ‘stoute hond’ was, daarom is hij nooit verzorgd of gewassen. Hij lag iedere dag op de weg in de brandende zon en zijn wonden waren bedekt met vliegen. Sor had onmiddellijk hulp nodig. 

Sick dog from Silk Island

"Ginou"

Ginou zat onder de teken en had een opgezette buik. We vermoeden dat hij ernstig hartfalen had door hartwormen. Zonder te weten wat de oorzaak van de zwelling van zijn buik was, had de eigenaar van Ginou hem geprobeerd te behandelen met een ontwormingskuur voor mensen, die hem niet hielpen. Toen ons team de pup voor het eerst zag, had hij moeite met ademhalen vanwege alle vocht in zijn buik. Het was ons duidelijk dat hij snel medische hulp nodig had.

Sick dog from Silk Island

"Goh"

De eigenaar van Goh vertelde ons dat ze in het verleden vier nesten puppy’s heeft gehad, waarbij het laatste nest uit wel tien puppy’s bestond. Haar eigenaar kon het zich niet veroorloven om nog meer puppy's te voeren en besloot Goh te injecteren met een anticonceptiemiddel, gemaakt voor mensen. Dit soort injecties zijn niet geschikt voor honden, waardoor de arme Goh erg ziek werd. Haar vacht viel uit, de huid werd dikker en ze kreeg een dikke buik. Ze heeft ook een grote wond op haar buik die vaak bedekt is met vliegen. De eigenaar van Goh is wanhopig op zoek naar medische zorg voor Goh en haar andere honden.

"Lucky"

 Helaas is hond Lucky niet zo ‘lucky’. Ze heeft gezwollen ogen en last van schurft. Ze heeft ook een paar grote tumoren op haar borst, die mogelijk kanker het gevolg van kanker zijn. Ze moet afzien in de meedogenlozen hitte, wat erge jeuk en ongemak veroorzaakt. Haar eigenaar vertelde ons dat ze Lucky graag de behandeling wil geven die ze nodig heeft, maar niet in staat is dat te doen omdat er geen dierenarts op het eiland is.

Ons werk in Zuidoost-Azië

Als onderdeel van ons Stray Animal Care-programma, werken we samen met het lokale goede doel, Animal Rescue Cambodia, om de situatie voor zwerfkatten en -honden in de hoofdstad, Phnom Penh, te verbeteren. 

We willen ook een einde maken aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in Cambodja, Vietnam en Indonesië. 

Dog in front of a temple

Help zwerfdieren in nood 


Doneer vandaag en red een hond of kat

Doneer vandaag

Deel hier!

Zoek