DonerenAdopterenShop
Leeuwen in LIONSROCK

10 FEITEN OVER GROTE KATACHTIGEN 

Slechts vijf van de 38 katachtigen behoren tot de groep grote katachtigen. Ze onderscheiden zich van de andere soorten doordat ze kunnen brullen.

3.3.2021

Meer weten? Lees deze bijzondere feiten over grote katachtigen. 

  • Van de grote katachtigen zijn leeuwen de enige sociale dieren. Ze leven bijna altijd in groepen, in tegenstelling tot andere katachtigen. Deze groepen leeuwen staan bekend als troepen en bestaan uit maximaal 30 volwassenen en hun nakomelingen.
  • Panters vormen geen aparte soort; het zijn luipaarden, alleen de naam is anders. De zwarte panter is een luipaard met melanisme, een teveel aan pigmentatie wat de zwartkleuring van de huid en haren veroorzaakt.
  • Grote katachtigen komen in veel verschillende leefgebieden voor; van extreem koude tot tropische streken. Ze leven in woestijnen, bossen en berggebieden op hoogtes die variëren van zeeniveau tot 6000 meter boven de zeespiegel. Het leefgebied van roofdieren wordt voornamelijk bepaald door het aantal prooidieren. Ook de bemoeienis van de mens is een bepalende factor.
  • De populaties van alle soorten grote katachtigen nemen wereldwijd af. De belangrijkste bedreigingen voor grote katachtigen zijn het verlies van leefgebied, conflicten tussen mens en dier, de (illegale) handel in wilde dieren en de jacht.
  • De tijger is de meest bedreigde soort van alle grote katachtigen. Het totale aantal tijgers in het wild wordt geschat tussen de 2.154 en 3.900. De meeste zijn te vinden in India. Naast verlies van leefgebied worden tijgers ook bedreigd door stroperij ten behoeve van traditionele medicijnen.
  • Witte leeuwen en witte tijgers behoren niet tot aparte (onder)soorten. Hun witte vacht wordt veroorzaakt door een zeldzame en recessieve mutatie die de aanmaak van rood- en geelkleurig pigment onderdrukt. De meeste witte tijgers in gevangenschap zijn een gevolg van gedwongen inteelt. Dit heeft een negatief effect op hun gezondheid en welzijn en is de reden waarom veel witte tijgers scheel zijn.
  • Solitaire grote katachtigen leven niet in groepen en zijn erg afhankelijk van geurcommunicatie, zoals markering via urine, uitwerpselen en geurklieren. Deze markeringen bevatten informatie over het dier en worden vaak gecombineerd met visuele markeringen, zoals krassen op bomen.
  • Het vachtpatroon van grote katachtigen verschilt per soort en zorgt voor camouflage. Volwassen leeuwen hebben geen patroon op hun vacht, luipaarden en sneeuwluipaarden hebben vlekken en jaguars hebben rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen. Het streeppatroon van iedere tijger is uniek, net als een vingerafdruk!
  • De jaguar is de enige grote katachtige in Amerika. De poema of bergleeuw leeft ook in Amerika, maar behoort niet tot het Panthera-geslacht. De rest van de grote katachtigen zijn te vinden in Eurazië.
  • De term ‘grote katachtigen’ wordt op verschillende manieren gebruikt. VIER VOETERS gebruikt de wetenschappelijke groepering die alleen de vijf soorten omvat die tot het geslacht Panthera behoren (leeuw, tijger, luipaard, jaguar, sneeuwluipaard). Andere veel voorkomende groeperingen omvatten vaak ook soorten zoals de poema en cheeta. 
Tijger Cara

Help grote katachtigen in Nood

VIER VOETERS zet zich in voor grote katachtigen!

Help mee

Zoek