10 feiten over olifanten

10 weetjes over olifanten

Lees en leer 10 leuke weetjes en vermakelijke feiten over olifanten, handig voor een spreekbeurt!

Wist je dat?

  • Habitats: Een slagtand van olifanten is niet alleen voor de verdediging; ze gebruiken hun slagtanden ook om  naar zout en wortels te graven, om bomen te ontschorsen en door de struiken te struinen. Als je goed kijkt, kun je zien welke slagtand meer versleten is, omdat die de voorkeur heeft van de olifant, want onder olifanten zijn er 'linkertanden' en 'rechtertanden' en uit gewoonte blijven ze aan dezelfde kant hangen !
  • Geluksbrengers: of het nu gaat om bruiloften, examens, zakelijke deals of inschrijving van kinderen: Indiase hindoes zijn altijd dol op de god Ganesha met olifantenkop als er geluk of succes nodig is. In sommige Aziatische landen worden albino-olifanten als heilig beschouwd.
  • Voedsel: olifanten houden onder andere van gras, kruiden, boombladeren, fruit, schors, merg en wijnstokken.
  • Snorkelaars: Met een snorkel ter lengte van de slurf van een olifant kunnen wij mensen niet ademen vanwege de hoge druk ten gevolge van de waterdiepte. Olifanten hebben daarentegen zulke stabiele longen dat ze lucht uit het wateroppervlak kunnen zuigen, zelfs met een slurf tot 1,5 meter lang. Hierdoor kunnen ze langere duikwandelingen maken.
  • Tuinarchitecten: Olifanten zijn frequente reizigers. Ze dragen de zaden van gegeten planten met zich mee en scheiden ze over een groot gebied uit. Dus planten ze overal nieuwe flora. Bovendien is hun mest zo rijk aan voedingsstoffen dat veel andere soorten zich eraan kunnen voeden.
  • Dierenverzorgers: door met hun grote voeten naar water te graven, maken olifanten ook vitaal water vrij voor andere dieren. Een olifantenvoetafdruk die in de grond zinkt en gevuld wordt met water laat als het ware een ‘miniatuurbiotoop’ achter.
  • Dikke huid: hoewel de olifantenhuid op veel delen van het lichaam erg dik is, is deze zeer gevoelig. Na het baden blazen olifanten met hun slurf zand en modder over hun natte huid om natuurlijke bescherming tegen zonnebrand en insecten te creëren.
  • Gevoelig: olifanten kunnen over lange afstanden communiceren en met hun soortgenoten contact houden. Om dit te doen gebruiken ze seismische communicatiesignalen die ze via hun voeten oppikken.
  • Familiedieren: Hun kuddes (bestaande uit verschillende groepen) in Azië omvatten ongeveer 50 tot 70 dieren, in Afrika meer dan 100 dieren. Ze worden geleid door een ervaren, vaak bijzonder grote en sterke olifantenkoe. In de kudde olifanten wordt voor elkaar gezorgd. Sociale cohesie is enorm belangrijk. Wanneer olifantenstieren onafhankelijk worden (wanneer Aziatische olifantenstieren tussen 10 en 15 jaar oud zijn, en Afrikaanse olifantenstieren tussen 8 en 19 jaar oud), verlaten ze de kudde en vormen ze ‘mannelijke daklozen’. Ze blijven echter hun families tegenkomen en de contacten blijven vriendelijk.
  • Olifantenhersenen: olifanten hebben zulke geavanceerde hersens dat ze een veelheid aan emoties ervaren - net als mensen. Ze zijn uiterst sociaal en medelevend, troosten elkaar en treuren zelfs om hun overledene. Ze staan ook terecht bekend om hun goede geheugen. En ze hebben dat ook nodig als ze in droge seizoenen een waterbron willen vinden.

Wat kan jij doen?

De mensheid heeft de olifantenpopulatie in Afrika en Azië drastisch doen afnemen. Hoewel we allemaal de verantwoordelijkheid kunnen nemen om deze geweldige dieren te beschermen:

 

  1. Koop geen producten gemaakt van olifantentanden of olifantenhuid. Als u een product van ivoor- of olifantsleer op een markt in Azië, Afrika of Europa ziet, moet u dat vragen. Bij twijfel: handen af!
  2. Vermijd toeristische attracties met olifanten. Olifanten zijn wilde dieren. Het temmen ervan vereist een extreem brute, inhumane 'opleiding' die diepe littekens achterlaat op het lichaam en de ziel van de olifant.
  3. Breng vrienden en kennissen op de hoogte. Een persoonlijk gesprek kan een toekomstige beslissing ten gunste van de olifanten betekenen. Kennis is macht - en in dit geval ook: dierenwelzijn!

Deel hier!

Zoek