Kaavan

Eind november vertrekt de laatste Aziatische olifant van Pakistan naar Cambodja 

Het Hooggerechtshof van Islamabad wijst VIER VOETERS de verplaatsing van de eenzame Kaavan toe

12.10.2020

12th October 2020 Goed nieuws voor Kaavan, 's werelds eenzaamste olifant: het Hooggerechtshof van Islamabad heeft nu Dr. Amir Khalil, dierenarts van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, aangesteld als amicus curiae en belast hem met de logistieke organisatie en uitvoering van Kaavan's verhuizing van Pakistan naar Cambodja. Na hem medisch te hebben onderzocht, gaf VIER VOETERS begin september groen licht voor de verplaatsing van de olifant. De transfer van Marghazar Zoo in Islamabad naar het Cambodia Wildlife Sanctuary staat voor eind november gepland en wordt ondersteund door de n.g.o. Free The Wild. De mede-oprichter, de Amerikaanse superster Cher, strijdt sinds 2016 voor het vertrek van de olifant. Met de verhuizing van Kaavan zal niet alleen de laatste Aziatische olifant van Pakistan het land verlaten, maar zal ook de beruchte dierentuin in Islamabad eindelijk sluiten.

Tot dan heeft het team van VIER VOETERS nog veel werk te doen. Naast het organiseren van een geschikt vliegtuig, wordt voor Kaavan momenteel een transportkrat gebouwd dat ruim vijf ton weegt en meer dan drie meter hoog is. Bovendien zal een olifantenexpert Kaavan enkele weken trainen om veilig de kist binnen te gaan. Om veiligheidsredenen zal VIER VOETERS de olifant voor de verplaatsing niet verdoven maar een team van artsen die gespecialiseerd zijn in wilde dieren zal Kaavan op zijn reis naar Cambodja vergezellen. Daarom is het nog belangrijker dat hij tijdens de reis kalm blijft. Hiervoor moest Kaavan weer leren mensen te vertrouwen. ‘In de afgelopen weken heb ik bijna elke dag met Kaavan doorgebracht en Frank Sinatra-liedjes voor hem gesproken en gezongen. Dit lijkt misschien absurd voor buitenstaanders, maar het stelde me in staat een hechte relatie met de olifant op te bouwen. Nu is hij klaar om met zijn trainer te werken. Als zijn persoonlijke arts zal ik Kaavan's zijde tijdens zijn hele reis niet verlaten’, zegt dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en verantwoordelijk voor de evacuatie van Marghazar Zoo in Islamabad.

‘Het vervult me met ongelooflijke vreugde om te zien dat het leed van Kaavan eindelijk bijna voorbij is. Ik kan niet wachten om hem samen met het team van VIER VOETERS naar Cambodja te brengen. De afgelopen vier jaar hebben mijn partners in Free The Wild - Mark, Gina en ik - onvermoeibaar gewerkt om dit moment te bereiken. ‘Free Kaavan’ zal straks niet langer alleen een hashtag zijn, maar realiteit. En dat maakt me ontzettend trots en blij‘

voegt Cher, Amerikaanse superster en mede-oprichter van Free The Wild toe.

De overgebleven dieren van Marghazar Zoo
Samen met de Islamabad Wildlife Management Board (IWMB) heeft VIER VOETERS al drie wolven, verschillende apen en alle konijnen, die vroeger in de Marghazar Zoo in Pakistan werden gehouden, veilig verplaatst. Afgezien van de olifant Kaavan, zijn alleen de twee Himalaya bruine beren Suzie en Bubloo, evenals een hert en vijf apen nog in de dierentuin. Voordat de beren naar Marghazar Zoo kwamen, moesten ze optreden als zogenaamde dansende beren. Helaas, zoals gebruikelijk is bij het opvoeren van beren, worden de tanden verwijderd om te voorkomen dat ze hun eigenaar verwonden, hetzelfde gold voor Suzie en Bubloo. VIER VOETERS heeft al een spoedoperatie uitgevoerd bij de 17-jarige vrouwelijke beer, omdat ze leed aan een ernstig geïnfecteerde wond veroorzaakt door een recente verwijdering van een tumor. Beide beren bleken ernstige gedragsproblemen te hebben. VIER VOETERS is van plan om Suzie en Bubloo half november naar een van hun eigen opvangcentra te brengen. Oplossingen voor de overgebleven apen en de herten worden momenteel afgerond.

Van wildreservaat tot ondermaatse dierentuin
De 28 hectare grote Marghazar Zoo in de Margalla Hills in Islamabad werd oorspronkelijk in 1978 geopend als een natuurreservaat, maar werd later omgebouwd tot een dierentuin. De dierentuin is sinds de opening eigendom van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Olifant Kaavan kwam in 1985 als een geschenk uit Sri Lanka naar Pakistan. Vanaf 1990 deelde hij zijn verblijf in Marghazar Zoo met zijn partner Saheli, maar sinds haar dood in 2012 leidt Kaavan een eenzaam bestaan. De dierentuin haalde herhaaldelijk de krantenkoppen vanwege de slechte houdomstandigheden. Pas in juli 2020 verschenen schokkende video's van twee leeuwen die een brand in hun kleine verblijf probeerden te trotseren. Beide grote katachtigen stierven uiteindelijk door het inademen van rook. In de afgelopen jaren zijn meer dan 500 dierentuindieren als vermist opgegeven, en alleen al in de afgelopen vier jaar zijn meer dan twee dozijn dieren in de Marghazar Zoo gestorven.

Press contact

Deel hier!

Zoek