Olifant Kaavan

dec. 2020

Shelter / Private home

Redding Olifant Kaavan

Onze moeilijkste redding tot nu toe - na jaren van isolatie voor de Aziatische olifant Kaavan, komt er eindelijk een einde aan zijn eenzaamheid! 

23.12.2020

Al meer dan drie decennia zit de enige Aziatische olifant van Pakistan opgesloten op een ontoereikend omheind terrein van de Marghazar Zoo in Islamabad, Pakistan. Om relaties tussen de twee landen op te bouwen werd hij in 1985, toen hij nog maar een jaar oud was, door de Sri Lankaanse regering aan de regering van Pakistan geschonken. Op zesjarige leeftijd kreeg Kaavan gezelschap van een partner, olifant Saheli uit Bangladesh. De twee olifanten brachten de volgende 22 jaar samen door, totdat in 2012 Saheli tragisch genoeg een infectie opliep aan de wonden die door haar kettingen veroorzaakt werden en stierf.

Diep getroffen door de dood van zijn levensgezel, vertoonde Kaavan tekenen van stress en agressie en de verzorgers van de dierentuin hadden moeite om de grote olifant onder controle te houden. In isolatie geketend en in slechte conditie, werd Kaavan 's werelds eenzaamste olifant.

Terwijl Kaavan echter geïsoleerd was en leed, hoorde een student in Pakistan, dr. Samar Khan, over de olifant en werd door een grote gemeenschap van Pakistanen gesteund om zijn benarde situatie te delen, hetgeen leidde tot een lang gevecht om hem van zijn ellende te bevrijden! De Amerikaanse superster Cher en haar organisatie Free The Wild begonnen campagne te voeren om Kaavan te helpen. Ten slotte heeft het Hooggerechtshof van Islamabad in 2020 een beslissing genomen om alle dieren onmiddellijk te verplaatsen, VIER VOETERS werd gevraagd om in te grijpen.

Dankzij de snelle reactie van de Amerikaanse zakenman Eric Margolis, een trouwe supporter van VIER VOETERS, was VIER VOETERS in staat deze enorme uitdaging aan te gaan.

Hoe Kaavan voor te bereiden op zijn transport naar een nieuw leven

Onder leiding van dierenarts, dr. Amir Khalil, reisde ons team naar Pakistan om te beginnen met de planning van de verplaatsingen van de dieren. Samen met de hulp van de Pakistaanse gemeenschap, de Islamabad Wildlife Management Board (IWMB), de Amerikaanse zakenman Eric Margolis en Free The Wild wilden we de olifant naar een reservaat in Cambodja vervoeren. Het verplaatsen van een extreem zwaar dier is echter geen eenvoudige taak en de maanden van organisatie en training voor Kaavan begonnen!

Voor de olifant, die 4,35 ton (8700 pond) weegt, is een speciaal gemaakte krat ontworpen en gebouwd. Toen de trainingskrat in Kaavan's verblijf arriveerde, was het een verbazingwekkend gezicht - het was alsof hij wist dat het hem naar een betere plek bracht! Dr. Amir Khalil en zijn team, inclusief een olifantentrainer, brachten lange uren met Kaavan door, ontwikkelden met dagelijkse positieve training met de trainingskrat een vertrouwen en band met hem, zodat hij zich, eenmaal klaar voor zijn transfer, op zijn gemak zou voelen bij het betreden van de kist.

VIER VOETERS en vooral het team in Pakistan willen allen bedanken die ons werk hebben gesteund en erin hebben geloofd. We willen ook in het bijzonder Eric Margolis bedanken, die zonder zijn niet afnemende steun wij niet hadden overwogen om deze enorme taak te volbrengen.

Het begin van een nieuw leven is begonnen!

29 november 2020

Toen Kaavan's reddingsdag eindelijk was aangebroken, werd de opwinding en energie voor deze enorme missie niet alleen ter plaatse gevoeld, maar ook door supporters over de hele wereld terwijl ze zagen hoe deze spannende en uitdagende missie plaatsvond!

Cher was ook ter plaatse om de olifant aan te moedigen en terwijl de laatste voorbereidingen voor het transport aan de gang waren, zong zij voor Kaavan. De trainingskrat werd verplaatst naar Kaavan's verblijf, waar de training zijn vruchten afwierp toen Kaavan voor de laatste keer veilig de kist inliep. Toen de kist met Kaavan de dierentuin verliet - was voor het eerst in 35 jaar Kaavan's verblijf in de Marghazar Zoo eindelijk leeg!

Het team bracht de reus over naar de luchthaven, waar de eenzaamste olifant ter wereld in Islamabad in een vliegtuig werd geladen. Samen met het team ter plaatse stonden dr. Frank Goeritz, hoofd dierenarts bij het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, en dr. Amir Khalil gedurende de hele reis aan zijn zijde om hem te ondersteunen. Onze partner Free The Wild en Amerikaanse superster Cher wachtten de olifant in Cambodja op.

‘Kaavan was aan het eten, had geen stress en sliep zelfs een beetje terwijl hij tegen de muur van de kist leunde! Hij gedraagt zich als een ‘Frequent Flyer’. De vlucht verliep rustig, en dat is alles wat je kunt wensen als je een olifant overbrengt!'

Dr. Amir Khalil, dierenarts van VIER VOETERS en missieleider.

Niet langer meer de eenzaamste olifant ter wereld - Kaavan's aankomst in Cambodja

Na de lange reis vanuit Pakistan kon Kaavan zijn transportkist verlaten en genoot hij van een warm welkom met een sappige fruitcake en een pad gemaakt van bananenboombladeren dat speciaal voor hem was gemaakt.

Toen, een heel bijzonder moment voor Kaavan en iedereen die zijn reis had gevolgd, had Kaavan na acht lange en eenzame jaren zijn eerste contact met een andere olifant. Kaavan krijgt eindelijk de kans om een soortgeschikt en vredig leven te leiden.

Updates over Kaavan

10 augustus 2021

Kaavan vindt het heerlijk om zijn jungle omgeving te verkennen in de Cambodja Wildlife Sanctuary. Na maanden van plannen en bouwen kan hij eindelijk genieten van zijn mooie verblijf!  

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

23 december 2020

Kaavan geniet ontzettend van zijn nieuwe thuis. Hij heeft regelmatig contact met de olifanten naast hem en binnenkort kan hij verhuizen naar een groter buitenverblijf in de jungle dat op dit moment voor hem wordt gebouwd. We worden er helemaal blij van om hem te zien opbloeien! 

3 december 2020

Na acht lange jaren wordt Kaavan weer omringd door andere olifanten. Hij moet nog even wennen aan zijn nieuwe verblijf in Cambodja, maar hij doet het goed. We kunnen ons voorstellen dat het een overweldigende tijd voor hem moet zijn. Maar we hebben al een aantal positieve veranderingen bij hem gezien en dat geeft hoop.

Deel hier!

Zoek