Kalfje

ernstige misstanden op de buffelboerderijen van Italië

Materiaal dat VIER VOETERS werd toegespeeld onthult opnieuw ernstige misstanden in de buffelboerderijen van Italië

24.10.2019

24.10.2019 - De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS vestigt nogmaals de aandacht op de verschrikkelijke tekortkomingen op het gebied van dierenwelzijn dat nog steeds voorkomt op veel buffelboerderijen in Italië. Nieuw materiaal, dat naar de organisatie is gelekt, toont uitgehongerde en zieke dieren in vuile stallen. Deze omstandigheden schetsen een minder luxe beeld van de wereldwijd populaire kwaliteitskaas, Mozzarella di Bufala Campana DOP '- in het kort buffelmozzarella. Na initiële inspanningen van de industrie om deze situatie te verhelpen, roept VIER VOETERS, als onderdeel van haar buffelmozarella-campagne, nu op tot betere leefomstandigheden voor waterbuffels in Italië en voldoende aandacht voor dierenwelzijnscriteria in de controles.

Sinds VIER VOETERS in 2014 begonnen is met het werk aan de buffelmozzarella, zijn er enkele positieve veranderingen geweest, zoals boerderijen die op eigen initiatief betere woonomstandigheden nastreefden of supermarkten die bij hun leveranciers nieuwe eisen stelden aan dierenwelzijn. Veel Italiaanse buffelboerderijen hebben echter nog steeds een wreed imago: de dieren worden in kleine, vuile stallen gehouden, zonder toegang tot groene weiden. Vaak mist de waterbuffel de mogelijkheid om volgens hun natuurlijke instincten te kunnen baden en af te koelen in water of modder. Sommige dieren waren ernstig ondervoed. . 

“De omstandigheden op de boerderijen zijn schokkend. Supermarkten, handelaren en producenten brengen buffelmozzarella op de markt als een product van hoge kwaliteit. Dan moet de behuizing echter van dienovereenkomstige hoge kwaliteit zijn. We eisen regelmatige en verplichte dierenwelzijnscontroles,” 

zegt Nina Jamal, Head of Farm Animal and Nutrition Campaigns bij VIER VOETERS

Supermarktonderzoek in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland toont vooruitgang
Als onderdeel van een nieuwe enquête in het Duitstalige gebied evalueerde VIER VOETERS in 2019 de maatregelen van 13 supermarktketens. Spar in Oostenrijk, Aldi Süd & Nord in Duitsland en Migros in Zwitserland presteerden het best. ‘Deze supermarkten werken met vooruitstrevende leveranciers die zich houden aan de hoge normen voor dierenwelzijn met betrekking tot buffelmozzarella en laten meerdere keren per jaar controles uitvoeren. Uit lokale omstandigheden blijkt echter dat het houden van buffels nog steeds verre van pico bello is. De dieren hebben voldoende koelfaciliteiten nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen, en hoefverzorging mag niet worden verwaarloosd,‘ vertelt Jamal. VIER VOETERS dringt er bij supermarkten en detailhandelaren op aan om hun marktmacht te gebruiken: ze moeten de naleving van bindende criteria voor dierenbescherming eisen, evenals onafhankelijke controles op de veehouderijen en ook zelfstandig inspecties uitvoeren.

Mannelijke kalveren als lastig afvalproduct
Al in augustus 2018 wees een onderzoek van VIER VOETERS in Italië ook op het lijden van de mannelijke buffelkalveren. Als een waardeloos bijproduct beschouwd, worden de jongeren vaak opzettelijk verwaarloosd. Als ze niet sterven als gevolg van de slechte veehouderijomstandigheden, worden ze gemiddeld 30 dagen na de geboorte geslacht. Maar de situatie van mannelijke kalveren verbetert langzaam: volgens een nationale verordening ontvangen boeren nu een kleine premie als ze het kalf naar de slager brengen. Bovendien zorgt een nieuwe checklist van de Italiaanse regering ervoor dat bij de controles rekening wordt gehouden met de speciale dierenwelzijnscriteria voor waterbuffels.

De handel in buffelmelk
74 procent van de ongeveer 400.000 waterbuffels die in Italië leven, worden in Campania gefokt. Er zijn landelijk meer dan 2.200 buffelkwekerijen. De overgrote meerderheid - 77 procent - zijn pure melkproducenten, 14 procent zijn pure vleesproducenten en slechts 9 procent gebruikt de dieren voor zowel melk- als vleesproductie. Buffelmozzarella uit Campania draagt het DOP-zegel (Denominazione di Origine Protetta, beschermde oorsprongsbenaming) en is hét exportproduct van Midden- en Zuid-Italië. De belangrijkste klanten van de luxe kaas zijn Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, de VS, Zwitserland en Spanje.

Zoek