Zoek

Doneren Adopteren Shop

Kogeldeeltjes ontdekt in driepotige beer

11.9.2019

Na redding uit de Albanese horror zoo vond VIER VOETERS in Duitsland een nieuw thuis voor Dushi 

In April this year, after years of suffering, bear Dushi found a new home at BEAR SANCTUARY Müritz, an animal welfare project of FOUR PAWS in northern Germany. In October 2018, the global animal welfare organisation rescued three-legged Dushi from a neglected zoo in Albania, which made international headlines. During a recent routine vet check at the bear sanctuary, a shocking discovery was made: Bullet particles from a rifle were found in Dushi’s front leg and stump.

Na jaren van lijden vond beer Dushi in april van dit jaar een nieuw thuis in BERENWOUD Müritz, een dierenwelzijnsproject van VIER VOETERS in Noord-Duitsland. In oktober 2018 heeft de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie de driepotige Dushi gered uit een verwaarloosde dierentuin in Albanië en haalde daarmee de internationale krantenkoppen. Tijdens een recente routinematige dierenartscontrole in het berenreservaat werd een schokkende ontdekking gedaan: kogeldeeltjes uit een geweer werden in Dushi's voorpoot en stomp gevonden.
Wildlife dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) onderzocht in totaal vijf van de 17 bruine beren die in BERENWOUD Müritz leven. Röntgenfoto's, echo's, bloedtesten en tandonderzoeken geven informatie over de gezondheidstoestand van de dieren. Gölkel deed echter een verrassende ontdekking bij het onderzoeken van Dushi. 'Iemand moet Dushi hebben neergeschoten. Hierdoor verloor ze waarschijnlijk haar linker voorpoot. De stomp werd daarna niet goed behandeld, de wond lijkt vanzelf te zijn genezen,‘ zegt Gölkel, en voegt eraan toe:’Beren zijn taai als het gaat om hun gevoeligheid voor pijn. Dushi heeft waarschijnlijk geen pijn vanwege de kogeldeeltjes. Vanuit veterinair oogpunt hoeven we de splinters niet te verwijderen omdat ze in het zachte weefsel zijn ingebed en geen verdere gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt. De wond op de stomp lijkt ook goed te zijn genezen.’

Dushi's leed uit het verleden

De ontdekking van de splinters geeft nu meer inzicht in de kwellingen en traumatische ervaringen die Dushi moest ondergaan. Lange tijd leefde de driepotige bruine beer in een kleine, vuile kooi in de Albanese Safari Park Zoo Fier die door internationale media benoemd is als ‘Europa's slechtste dierentuin’. Ze bracht haar tijd daar verdrietig door en wiegde van links naar rechts voor haar kooideur. Na de succesvolle reddingsmissie heeft VIER VOETERS haar tijdelijk ondergebracht in de dierentuin van Tirana. Daar kon ze herstellen van haar leed uit het verleden en de stressvolle evacuatie. In april 2019 werd ze eindelijk overgebracht naar BERENWOUD Müritz, waar ze sindsdien de zorg heeft gekregen die ze nodig heeft om een goed leven te leiden.

Over BERENWOUD Müritz

In BERENWOUD Müritz leven momenteel 17 bruine beren die zijn gered uit wrede omstandigheden. Op een totaal van 16 hectare kunnen de beren bossen, weiden en zwemvijvers verkennen, hebben ze genoeg ruimte om zich terug te trekken of elkaar te ontwijken als ze dat willen. De gebieden die tot hun beschikking staan, zijn natuurlijk gelaten, waardoor ze hun instinct opnieuw kunnen ontdekken en gedijen in een voor de soort geschikte omgeving.

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen.