Doneren
Kosovaarse beer

Kosovaarse overheid houdt verweesde beer in smerige kelder

VIER VOETERS roept de autoriteiten op om de bruine beer af te staan 

6.5.2019

6 mei 2019 – De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft ontdekt dat een mannelijke bruine berenwelp onder schokkende omstandigheden wordt vast gehouden in de kelder van het huis van een boswachter van een Kosovaars Nationaal Park. De paar maanden oude welp moest eigenlijk enkele weken geleden met zijn moeder in het wild worden herenigd, nadat de welp in februari door iemand was gevonden. VIER VOETERS heeft het Kosovaarse Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening verschillende keren aangeboden om de berenwelp over te nemen en te huisvesten in haar voor beren geschikte opvangcentrum Prishtina. Tot nu toe heeft de regering alle aanbiedingen genegeerd en weigert in te grijpen. VIER VOETERS roept nu op te protesteren.

Op 26 februari ontdekt een Kosovaarse inwoner het jonge dier voor zijn huis. Eerst dacht de man dat hij een jong hondje had gevonden maar bij nader inzien werd het duidelijk dat het dier een bruine beer was. De opgeroepen autoriteiten namen het berenjong mee en verzekerden dat de welp teruggebracht zou worden naar zijn moeder in het Sharr Mountains National Park. In een schokkende gang van zaken ontdekte een lid van VIER VOETERS dat de welp nog steeds door het management van het nationale park wordt vastgehouden in de kelder van een restaurant dat eigendom van de boswachter is.

De beer werd in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen, opgesloten in een kleine houten kist in de vuile en donkere kelder. De welp heeft amper ruimte om te bewegen en ziet zelden daglicht. Deze vorm van houden is gruwelijke dierenmishandeling. Wij hebben de verantwoordelijke autoriteiten onmiddellijk geïnformeerd, maar zij weigeren nog steeds om in te grijpen.’ 

zegt Afrim Mahmuti, die het BERENWOUD Prishtina van VIER VOETERS beheert.

De Kosovaarse regering overtreedt haar eigen wetten

Volgens een ondertekende overeenkomst tussen VIER VOETERS en het Ministerie van Milieu en Ruimtelijk Ordening in 2012, is het berenopvangcentrum Prishtina van VIER VOETERS de enige voorziening in Kosovo dat legaal bruine beren in nood kan houden en verzorgen. Het privé houden van beren, vooral als restaurantattractie, is verboden. Sinds 2014 zijn er geen gevallen meer geweest van het particulier houden van beren.

“Het is schokkend dat de regering zich niet aan haar eigen wetten houdt en de verweesde beer in de kennelijk onbekwame handen van haar personeel van het nationale park heeft geplaatst. Het dierenwelzijn wordt hier met voeten getreden. De vreselijke en ongeschikte omstandigheden waaronder de berenwelp wordt vastgehouden zal tot ernstige gedragsproblemen leiden. De beer zal ook niet voor altijd zo klein blijven. Vroeger of later zal zij/hij een reëel gevaar vormen voor de eigenaar en de bezoekers van het restaurant’ 

zegt de berenexpert van VIER VOETERS Carsten Hertwig

Protest tegen de Kosovaarse regering

VIER VOETERS bood bij meerdere gelegenheden aan de verantwoordelijkheid over het berenjong over te nemen en het te verzorgen in het goed uitgeruste berenopvangcentrum Prishtina, dat de ruimte en soortgerichte zorg kan leveren die de beer zo dringend nodig heeft.

Het Kosovaarse Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening, de officiële eigenaar van de berenwelp, heeft echter alle aanbiedingen afgewezen. ‘Wij zijn nu gedwongen om te handelen. Elke dag die de beer in de donkere, smerige kelder moet doorbrengen is er een te veel. Daarom hebben wij wereldwijd protest aangetekend. Wij hopen dat de Kosovaarse regering tot bezinning zal komen en de beer uiteindelijk aan ons zal overhandigen’ zegt Hertwig.

BERENWOUD Prishtina: tehuis voor getraumatiseerde beren

Het 16 hectare grote berenopvangcentrum Prishtina van VIER VOETERS ligt ongeveer 20 kilometer buiten de Kosovaarse hoofdstad. Momenteel leiden 19 bruine beren, die voorheen als zogenaamde restaurantberen in Kosovo en Albanië werden gehouden, een soortgericht leven met genoeg ruimte en waterbronnen. De taak van het centrum, dat VIER VOETERS in 2013 opende, omvat ook educatief werk. Bezoekers kunnen de beren in hun natuurlijke omgeving zien en meer over hen en andere diersoorten leren.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek