Doneren
Kosovaarse beer

Kosovaarse overheid houdt verweesde beer in smerige kelder

VIER VOETERS roept de autoriteiten op om de bruine beer af te staan 

6.5.2019

6 mei 2019 – De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft ontdekt dat een mannelijke bruine berenwelp onder schokkende omstandigheden wordt vast gehouden in de kelder van het huis van een boswachter van een Kosovaars Nationaal Park. De paar maanden oude welp moest eigenlijk enkele weken geleden met zijn moeder in het wild worden herenigd, nadat de welp in februari door iemand was gevonden. VIER VOETERS heeft het Kosovaarse Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening verschillende keren aangeboden om de berenwelp over te nemen en te huisvesten in haar voor beren geschikte opvangcentrum Prishtina. Tot nu toe heeft de regering alle aanbiedingen genegeerd en weigert in te grijpen. VIER VOETERS roept nu op te protesteren.

Op 26 februari ontdekt een Kosovaarse inwoner het jonge dier voor zijn huis. Eerst dacht de man dat hij een jong hondje had gevonden maar bij nader inzien werd het duidelijk dat het dier een bruine beer was. De opgeroepen autoriteiten namen het berenjong mee en verzekerden dat de welp teruggebracht zou worden naar zijn moeder in het Sharr Mountains National Park. In een schokkende gang van zaken ontdekte een lid van VIER VOETERS dat de welp nog steeds door het management van het nationale park wordt vastgehouden in de kelder van een restaurant dat eigendom van de boswachter is.

De beer werd in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen, opgesloten in een kleine houten kist in de vuile en donkere kelder. De welp heeft amper ruimte om te bewegen en ziet zelden daglicht. Deze vorm van houden is gruwelijke dierenmishandeling. Wij hebben de verantwoordelijke autoriteiten onmiddellijk geïnformeerd, maar zij weigeren nog steeds om in te grijpen.’ 

zegt Afrim Mahmuti, die het BERENWOUD Prishtina van VIER VOETERS beheert.

De Kosovaarse regering overtreedt haar eigen wetten

Volgens een ondertekende overeenkomst tussen VIER VOETERS en het Ministerie van Milieu en Ruimtelijk Ordening in 2012, is het berenopvangcentrum Prishtina van VIER VOETERS de enige voorziening in Kosovo dat legaal bruine beren in nood kan houden en verzorgen. Het privé houden van beren, vooral als restaurantattractie, is verboden. Sinds 2014 zijn er geen gevallen meer geweest van het particulier houden van beren.

“Het is schokkend dat de regering zich niet aan haar eigen wetten houdt en de verweesde beer in de kennelijk onbekwame handen van haar personeel van het nationale park heeft geplaatst. Het dierenwelzijn wordt hier met voeten getreden. De vreselijke en ongeschikte omstandigheden waaronder de berenwelp wordt vastgehouden zal tot ernstige gedragsproblemen leiden. De beer zal ook niet voor altijd zo klein blijven. Vroeger of later zal zij/hij een reëel gevaar vormen voor de eigenaar en de bezoekers van het restaurant’ 

zegt de berenexpert van VIER VOETERS Carsten Hertwig

Protest tegen de Kosovaarse regering

VIER VOETERS bood bij meerdere gelegenheden aan de verantwoordelijkheid over het berenjong over te nemen en het te verzorgen in het goed uitgeruste berenopvangcentrum Prishtina, dat de ruimte en soortgerichte zorg kan leveren die de beer zo dringend nodig heeft.

Het Kosovaarse Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening, de officiële eigenaar van de berenwelp, heeft echter alle aanbiedingen afgewezen. ‘Wij zijn nu gedwongen om te handelen. Elke dag die de beer in de donkere, smerige kelder moet doorbrengen is er een te veel. Daarom hebben wij wereldwijd protest aangetekend. Wij hopen dat de Kosovaarse regering tot bezinning zal komen en de beer uiteindelijk aan ons zal overhandigen’ zegt Hertwig.

BERENWOUD Prishtina: tehuis voor getraumatiseerde beren

Het 16 hectare grote berenopvangcentrum Prishtina van VIER VOETERS ligt ongeveer 20 kilometer buiten de Kosovaarse hoofdstad. Momenteel leiden 19 bruine beren, die voorheen als zogenaamde restaurantberen in Kosovo en Albanië werden gehouden, een soortgericht leven met genoeg ruimte en waterbronnen. De taak van het centrum, dat VIER VOETERS in 2013 opende, omvat ook educatief werk. Bezoekers kunnen de beren in hun natuurlijke omgeving zien en meer over hen en andere diersoorten leren.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek