Beer Pashuk in BERENWOUD Prishtina

berenwoud prishtina

Ons berenreservaat in Kosovo 

25.6.2021

BERENWOUD Prishtina ligt op 20 kilometer afstand van de Kosovaarse hoofdstad Prishtina, vlakbij het dorpje Mramor. Het reservaat beslaat een gebied van 16 hectare, waarvan momenteel 10 hectare gebruikt wordt als leefomgeving voor bruine beren die voorheen voornamelijk als 'restaurantberen' gehouden werden in Kosovo en Albanië. Drie beren in BERENWOUD Prishtina werden geconfisqueerd door de politie toen ze slechts een paar weken oud waren, en illegaal bij mensen in huis werden gehouden. In 2019 redden we een berenwelpje dat in een houten kist in een garage werd gehouden. 

Dankzij het werk van VIER VOETERS en het bestaan van BERENWOUD Prishtina worden er sinds 2014 in Kosovo geen beren meer in privébezit gehouden. 

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

bezoek berenwoud prishtina
 

1 april t/m 31 oktober: 10:00 – 19:00 uur
1 november t/m 31 maart: 10:00 – 16:00 uur 

Het einde van 'restaurantberen'

Het idee om een reservaat te openen voor bruine beren in Kosovo, ontstond in de herfst van 2010 nadat het illegaal werd om beren in privébezit te houden. Op dat moment werden er nog dertien zogenoemde 'restaurantberen' gehouden in kleine, vervuilde kooien naast restaurants met als doel om bezoekers te trekken. Vanwege het toenemende aantal protesten en vragen van mensen die bezorgd waren over deze omstandigheden, werd de Oostenrijkse ambassade in Kosovo actief en legde zij contacten tussen VIER VOETERS en de Kosovaarse regering. VIER VOETERS bood aan de regering te steunen bij het vinden van een oplossing voor deze illegaal gehouden dieren en stemde ermee in een reservaat voor de beren op te richten. In september 2012 werd een contract voor landgebruik ondertekend met de stad Prishtina en de bouw begon onmiddellijk. In maart 2013 werd Kassandra, de eerste restaurantbeer, in beslag genomen door de Kosovaarse autoriteiten in aanwezigheid van een VIER VOETERS-reddingsteam en overgebracht naar het gloednieuwe BERENWOUD Prishtina. In de twee maanden die daarop volgden werden ook de andere twaalf restaurantberen gered en overgebracht naar het reservaat. Op deze manier beëindigde VIER VOETERS in samenwerking met de Kosovaarse autoriteiten, het trieste hoofdstuk van restaurantberen. Inmiddels is BERENWOUD Prishtina ook de thuisbasis geworden voor uit Albanië geredde beren. 

De campagne #saddestbears streeft ernaar om het particulier houden van beren in Albanië te verbieden. Kijk voor meer informatie op: saddestbears.com/albania 

Kijk voor meer informatie over BERENWOUD Prishtina op: www.bearsanctuary-prishtina.org

steun de beren in berenwoud prishtina

Deze beren verdienen uw steun na alles wat zij hebben doorstaan

doneer

Deel hier!

Zoek