Doneren
Twee berenwelpjes

VIER VOETERS redt drie weken oude berenwelpen

11.1.2019

Vietnamese autoriteiten hebben op 9 januari twee Aziatische zwarte beren geconfisqueerd in de Hai Phong provincie. De twee kleine welpjes, slechts enkele weken oud, werden het slachtoffer van smokkelaars in wilde dieren. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS heeft de twee vrouwelijke berenjongen onder haar hoede genomen en naar het eigen berenreservaat in de provincie Ninh Binh gebracht. Hier zullen de beertjes intensieve medische zorg krijgen. Het is nog steeds onduidelijk waar de moeder is en wat er met haar is gebeurd.

Dankzij de samenwerking van VIER VOETERS met de Vietnamese autoriteiten en politie, de lokale NGO ENV (Education for Nature-Vietnam) en Wildlife Friends Foundation Thailand kon de illegale handel net op tijd worden stopgezet. Na de inbeslagname hebben VIER VOETERS-dierenartsen onmiddellijk medische zorg verleend aan de welpjes. Op 10 januari werden zij overgebracht naar BERENWOUD Ninh Binh, een reservaat van VIER VOETERS. “De beren zijn nog ontzettend jong en hun situatie is erg kritisch. Beide dieren waren uitgedroogd en ons team voorziet hen momenteel van melk met extra vitaminen en probiotica. Hoewel ze slechts 900 gram wegen, zijn ze vrij sterk en drinken ze genoeg. We doen er alles aan om te zorgen dat ze overleven”, zegt Emily Lloyd, manager van het VIER VOETERS’ berenreservaat in Vietnam. De beren zullen in BERENWOUD Ninh Binh  blijven, omdat het niet mogelijk is hen vrij te laten in het wild.

Er is geen spoor van de moeder en het is dan ook nog niet vastgesteld waar de welpjes vandaan komen. Er is echter een grote kans dat ze uit Laos zijn geïmporteerd of rechtstreeks afkomstig zijn van galbeerboerderijen in Vietnam. Details van de geplande handel zijn momenteel onbekend.

BERENWOUD Ninh Binh: een soortgeschikt thuis voor geredde beren

Met BERENWOUD Ninh Binh levert VIER VOETERS een belangrijke bijdrage aan het beëindigen van de galbeerindustrie in Vietnam. Onderzoeken in 2016 en 2017 onthulden dat veel beren nog steeds het slachtoffer zijn van de illegale handel in berengal. BERENWOUD Ninh Binh biedt momenteel ruimte aan 44 beren en zal in de toekomst honderd beren een nieuw thuis kunnen geven. Tot dusver heeft VIER VOETERS tien geredde beren naar het reservaat overgebracht.    

De jonge welpjes © VIER VOETERS

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek