Doneren
Twee berenwelpjes

VIER VOETERS redt drie weken oude berenwelpen

11.1.2019

Vietnamese autoriteiten hebben op 9 januari twee Aziatische zwarte beren geconfisqueerd in de Hai Phong provincie. De twee kleine welpjes, slechts enkele weken oud, werden het slachtoffer van smokkelaars in wilde dieren. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS heeft de twee vrouwelijke berenjongen onder haar hoede genomen en naar het eigen berenreservaat in de provincie Ninh Binh gebracht. Hier zullen de beertjes intensieve medische zorg krijgen. Het is nog steeds onduidelijk waar de moeder is en wat er met haar is gebeurd.

Dankzij de samenwerking van VIER VOETERS met de Vietnamese autoriteiten en politie, de lokale NGO ENV (Education for Nature-Vietnam) en Wildlife Friends Foundation Thailand kon de illegale handel net op tijd worden stopgezet. Na de inbeslagname hebben VIER VOETERS-dierenartsen onmiddellijk medische zorg verleend aan de welpjes. Op 10 januari werden zij overgebracht naar BERENWOUD Ninh Binh, een reservaat van VIER VOETERS. “De beren zijn nog ontzettend jong en hun situatie is erg kritisch. Beide dieren waren uitgedroogd en ons team voorziet hen momenteel van melk met extra vitaminen en probiotica. Hoewel ze slechts 900 gram wegen, zijn ze vrij sterk en drinken ze genoeg. We doen er alles aan om te zorgen dat ze overleven”, zegt Emily Lloyd, manager van het VIER VOETERS’ berenreservaat in Vietnam. De beren zullen in BERENWOUD Ninh Binh  blijven, omdat het niet mogelijk is hen vrij te laten in het wild.

Er is geen spoor van de moeder en het is dan ook nog niet vastgesteld waar de welpjes vandaan komen. Er is echter een grote kans dat ze uit Laos zijn geïmporteerd of rechtstreeks afkomstig zijn van galbeerboerderijen in Vietnam. Details van de geplande handel zijn momenteel onbekend.

BERENWOUD Ninh Binh: een soortgeschikt thuis voor geredde beren

Met BERENWOUD Ninh Binh levert VIER VOETERS een belangrijke bijdrage aan het beëindigen van de galbeerindustrie in Vietnam. Onderzoeken in 2016 en 2017 onthulden dat veel beren nog steeds het slachtoffer zijn van de illegale handel in berengal. BERENWOUD Ninh Binh biedt momenteel ruimte aan 44 beren en zal in de toekomst honderd beren een nieuw thuis kunnen geven. Tot dusver heeft VIER VOETERS tien geredde beren naar het reservaat overgebracht.    

De jonge welpjes © VIER VOETERS

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek