Doneren
Kameel

vier voeters zorgt voor verwaarloosde dieren in libanon

Dieren hebben dringend zorg nodig

4.12.2019

4 december 2019 – Wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS voerde een noodmissie uit van 29 november tot 2 december om te zorgen voor verschillende dieren die in twee dierentuinen in het zuiden van Libanon worden gehouden. Vanwege de voortdurende instabiliteit in het land hebben beide particuliere dierentuinen niet de middelen om voor hun lijdende dieren te zorgen. Na goedkeuring van de autoriteiten reisde het VIER VOETERS-team, bestaande uit dierenartsen en dierenhouders, naar Libanon om de twee dierentuinen te ondersteunen met medische behandelingen en geschikt voedsel. VIER VOETERS werkt momenteel aan een langetermijnoplossing voor de dieren.

De hulp van het reddingsteam van VIER VOETERS kwam net op tijd voor de wilde dieren, waaronder Syrische bruine beren, leeuwen en hyena's. Vanwege de precaire situatie in Libanon is er momenteel geen financiering beschikbaar voor dringend noodzakelijke medicijnen en voedsel. Daarom heeft de lokale dierenwelzijnsorganisatie Animals Lebanon VIER VOETERS gevraagd om ondersteuning.

“Zowel de dierentuinen als de dieren bevinden zich in een vreselijke staat. Het gebrek aan personeel, voedsel, water en goede leefomstandigheden heeft zijn tol geëist van de dieren. Ze hebben dringend onze hulp nodig. Op dit moment kunnen we niets zeggen over een mogelijke redding, maar we werken samen met onze partner Animals Lebanon aan een oplossing om ze over te brengen naar een plaats die meer geschikt is voor de soort ”

zegt VIER VOETERS dierenarts en hoofd van de noodmissie Amir Khalil, die al meer dan 60 dierentuindieren heeft gered uit Syrië, Irak en de Gazastrook.

Geen soortgeschikte leefomstandigheden

De dieren van de twee Libanese dierentuinen die VIER VOETERS bezoeken, zitten gevangen in kleine kooien, sommige zijn kleiner dan een tafeltennistafel. De beren hebben geen water, de leeuwen krijgen geen verrijking en werden ontklauwd - een bijzonder brute procedure. Een van de hyena's heeft haar tanden gebroken toen ze werd gevangen uit het wild. Ze ligt lusteloos op de vuile vloer van haar kooi en heeft dringend medische zorg nodig.

Illegale handel in Libanon

De illegale handel in bedreigde diersoorten is wereldwijd en grootschalig. In Libanon komt de meerderheid van de wilde dieren in gevangenschap rechtstreeks uit het wild of van de illegale handel, meestal gesmokkeld uit Syrië. Sinds 2017 staat een wet in Libanon alleen het houden van wilde dieren toe in dierentuinen of reddingscentra die een vergunning hebben, wat niet het geval is voor de twee dierentuinen die door VIER VOETERS zijn beoordeeld. Bovendien is er een gebrek aan proactieve wetshandhaving.

In totaal zes dierentuinen in Libanon

Er zijn momenteel zes dierentuinen in Libanon, die allemaal particulier worden beheerd en toegankelijk zijn voor het publiek. Volgens onderzoek van de lokale dierenwelzijnsorganisatie, Animals Lebanon, houden deze dierentuinen in totaal ongeveer 30 grote katten, acht beren, 30 primaten, bijna 50 reptielen en 60 grote vogels. De omstandigheden in de dierentuinen zijn grotendeels niet geschikt voor soorten. Veel van de dieren leven in kleine, kale verblijven en vertonen gedragsstoornissen. Vanwege ondervoeding en gebrek aan medische zorg hebben de dierentuindieren ernstige gezondheidsproblemen.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek