Doneren
Kameel

vier voeters zorgt voor verwaarloosde dieren in libanon

Dieren hebben dringend zorg nodig

4.12.2019

4 december 2019 – Wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS voerde een noodmissie uit van 29 november tot 2 december om te zorgen voor verschillende dieren die in twee dierentuinen in het zuiden van Libanon worden gehouden. Vanwege de voortdurende instabiliteit in het land hebben beide particuliere dierentuinen niet de middelen om voor hun lijdende dieren te zorgen. Na goedkeuring van de autoriteiten reisde het VIER VOETERS-team, bestaande uit dierenartsen en dierenhouders, naar Libanon om de twee dierentuinen te ondersteunen met medische behandelingen en geschikt voedsel. VIER VOETERS werkt momenteel aan een langetermijnoplossing voor de dieren.

De hulp van het reddingsteam van VIER VOETERS kwam net op tijd voor de wilde dieren, waaronder Syrische bruine beren, leeuwen en hyena's. Vanwege de precaire situatie in Libanon is er momenteel geen financiering beschikbaar voor dringend noodzakelijke medicijnen en voedsel. Daarom heeft de lokale dierenwelzijnsorganisatie Animals Lebanon VIER VOETERS gevraagd om ondersteuning.

“Zowel de dierentuinen als de dieren bevinden zich in een vreselijke staat. Het gebrek aan personeel, voedsel, water en goede leefomstandigheden heeft zijn tol geëist van de dieren. Ze hebben dringend onze hulp nodig. Op dit moment kunnen we niets zeggen over een mogelijke redding, maar we werken samen met onze partner Animals Lebanon aan een oplossing om ze over te brengen naar een plaats die meer geschikt is voor de soort ”

zegt VIER VOETERS dierenarts en hoofd van de noodmissie Amir Khalil, die al meer dan 60 dierentuindieren heeft gered uit Syrië, Irak en de Gazastrook.

Geen soortgeschikte leefomstandigheden

De dieren van de twee Libanese dierentuinen die VIER VOETERS bezoeken, zitten gevangen in kleine kooien, sommige zijn kleiner dan een tafeltennistafel. De beren hebben geen water, de leeuwen krijgen geen verrijking en werden ontklauwd - een bijzonder brute procedure. Een van de hyena's heeft haar tanden gebroken toen ze werd gevangen uit het wild. Ze ligt lusteloos op de vuile vloer van haar kooi en heeft dringend medische zorg nodig.

Illegale handel in Libanon

De illegale handel in bedreigde diersoorten is wereldwijd en grootschalig. In Libanon komt de meerderheid van de wilde dieren in gevangenschap rechtstreeks uit het wild of van de illegale handel, meestal gesmokkeld uit Syrië. Sinds 2017 staat een wet in Libanon alleen het houden van wilde dieren toe in dierentuinen of reddingscentra die een vergunning hebben, wat niet het geval is voor de twee dierentuinen die door VIER VOETERS zijn beoordeeld. Bovendien is er een gebrek aan proactieve wetshandhaving.

In totaal zes dierentuinen in Libanon

Er zijn momenteel zes dierentuinen in Libanon, die allemaal particulier worden beheerd en toegankelijk zijn voor het publiek. Volgens onderzoek van de lokale dierenwelzijnsorganisatie, Animals Lebanon, houden deze dierentuinen in totaal ongeveer 30 grote katten, acht beren, 30 primaten, bijna 50 reptielen en 60 grote vogels. De omstandigheden in de dierentuinen zijn grotendeels niet geschikt voor soorten. Veel van de dieren leven in kleine, kale verblijven en vertonen gedragsstoornissen. Vanwege ondervoeding en gebrek aan medische zorg hebben de dierentuindieren ernstige gezondheidsproblemen.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek