Doneren
Josef Pfabigan

oud collega Josef Pfabigan volgt Heli Dungler op als CEO

30.1.2020

30 januari 2020 - Na het plotselinge overlijden van de oprichter van VIER VOETERS Heli Dungler op 5 januari, wordt de oude collega Josef Pfabigan, 57, Chief Executive Officer van FOUR PAWS International. Hij neemt daarmee het management over van alle activiteiten van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie.

‘Samen met alle collega's van VIER VOETERS zal ik Heli's levenswerk in zijn geest voortzetten", zegt Pfabigan.

“VIER VOETERS is uitstekend gepositioneerd, niet in het minst dankzij zijn vooruitziende blik, en in een positie om zijn nagedachtenis te bewaren en al onze visies en projecten voort te zetten. We zullen de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie blijven voor dieren die onder menselijke invloed lijden en dat blootleggen en die dieren in nood redt en beschermt. "

Josef Pfabigan, Chief Executive Officer of FOUR PAWS International

Josef Pfabigan groeide net als Heli Dungler op in het district Waidhofen an der Thaya in Neder-Oostenrijk. De twee leerden elkaar op jonge leeftijd kennen; Pfabigan was tientallen jaren Dunglers vriend en oud collega. Reeds in 1988, toen VIER VOETERS in Oostenrijk werd opgericht, steunde hij de activiteiten van de jonge vereniging op vrijwillige basis en in 1997 accepteerde hij de uitnodiging van Heli Dungler om lid te worden van de organisatie en begon hij te werken aan campagnes en projecten.

Naarmate de organisatie groeide, was Josef Pfabigan vooral betrokken bij de internationalisering van VIER VOETERS. Hij was in 2003 mede-oprichter van FOUR PAWS International en nam in 2006 de functie van Chief Financial Officer op in de raad van bestuur.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek