Doneren
Redding van twee galberen

twee galberen gered te midden van de COVID-19 pandemie

VIER VOETERS biedt in Vietnam een soortgericht onderkomen aan twee beren

22.5.2020

Amsterdam, 20 mei 2020 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft op 20 mei in Vietnam de eerste berenredding van het jaar succesvol afgerond. Na strikte veiligheidsmaatregelen als gevolg van de pandemie van het coronavirus, kon de organisatie twee vrouwelijke Aziatische zwarte beren overbrengen naar haar BERENWOUD Ninh Binh in Noord-Vietnam. Cuc en Nhai zijn ongeveer 18 jaar oud en werden hun hele leven in een privétuin gehouden. In Vietnam worden beren in gevangenschap nog steeds illegaal misbruikt vanwege hun gal die gebruikt wordt als remedie in de traditionele geneeskunde. De vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden neemt naar verluidt af, maar zo’n 400 beren in Vietnam leven nog steeds in wrede omstandigheden op berenboerderijen of als enkele beer bij particulieren.

Coronavirus-gerelateerde lockdowns en grensafsluitingen weerhielden VIER VOETERS dieren te redden. Een lokaal team van VIER VOETERS maakte echter de reis van 60 kilometer van het berenreservaat in Ninh Binh naar de nabijgelegen provincie Ha Nam, waar de beren in aparte kooien in een privétuin werden gehouden. Hun voormalige eigenaar kreeg de Aziatische zwarte beren in 2002 als welpen. VIER VOETERS werd door de autoriteiten gevraagd de beren over te nemen nadat hun eigenaar ze vrijwillig had opgegeven. 

‘De gezondheidscontroles verliepen vlot, Cuc en Nhai konden het transport heel goed aan. Sinds ze bij het opvangcentrum zijn, genoten ze van veel koele douches wat ze erg leuk vonden, omdat het nu zo heet is. Ze zijn nu aan het wennen aan de quarantaine van drie weken, waar we hen zullen helpen te herstellen door middel van onze uitgebreide veterinaire behandeling, een soortspecifiek dieet te bieden en een uitgebreid verrijkingsprogramma,

‘ zegt dierenarts Szilvia Kalogeropoulu van VIER VOETERS die de redding heeft uitgevoerd. 

Het ervaren team van BERENWOUD Ninh Binh zal Cuc en Nhai nu alle zorg geven die ze nodig hebben om zich aan te passen aan de soortgerichte omgeving en hun natuurlijke instincten terug te krijgen.

Veiligheidsmaatregelen in veeleisende tijden

Vanwege de aanhoudende pandemie opereerde het team van VIER VOETERS onder strikte veiligheidsmaatregelen. 'Iedereen droeg gezichtsmaskers, naast handschoenen die we altijd bij reddingsacties dragen, en alle mensen ter plaatse probeerden zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. We volgen vergelijkbare regels in ons dagelijks werk in het opvangcentrum. Onze voertuigen werden bij het verlaten van de boerderij en weer terug in het reservaat gedesinfecteerd‘, zegt Emily Lloyd, dierenmanager bij BERENWOUD Ninh Binh. Het opvangcentrum is onlangs heropend voor kleine groepen bezoekers en rondleidingen. Voordat ze naar binnen gaan zijn  temperatuurcontroles en het dragen van maskers verplicht. 'De beren zijn zich dit alles niet bewust, zoals het hoort, want voor hen is er niets veranderd. Pas geredde beren worden altijd in een quarantaine van drie weken geplaatst om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes overdragen aan de andere beren‘ zegt Lloyd. Tot dusver zijn er geen meldingen dat beren vatbaar zijn voor het coronavirus.

Opvangcentrum voor in totaal 100 beren in Noord-Vietnam

VIER VOETERS werkt samen met lokale partners om zoveel mogelijk beren van hun trieste lot te bevrijden. Met BERENWOUD Ninh Binh helpt VIER VOETERS de Vietnamese regering om berenboerderijen te sluiten en voor eens en altijd een einde te maken aan de wrede praktijk van het galtappen. Momenteel wordt het opvangcentrum verbouwd om uit te breiden en zodra dit allemaal is voltooid, zullen zo’n 100 geredde beren op tien hectare land een nieuw onderkomen kunnen vinden. Bezoekers kunnen zien hoe de 29 beren die tot nu toe zijn gered, een soortgericht leven leiden in ruime openluchtomgevingen met vijvers, bomen, klim- en schuilplaatsen. BERENWOUD Ninh Binh is niet alleen een veilige thuis voor voormalige galberen, het is ook een bewustmakings- en educatiecentrum voor natuurbehoud in Vietnam.

Galberen Cuc en Nhai

Steun het nieuwe leven van cuc en nhai

Doneer voor levenslange zorg

Doneer

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek