Doneren
Heli Dungler

VIER VOETERS rouwt om oprichter en voorzitter Heli Dungler 

6.1.2020

06.01.2020 –  Met groot verdriet kondigt de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) de dood van oprichter en voorzitter Heli Dungler aan, die gisteren plotseling stierf op de leeftijd van 56 jaar. De afgelopen 30 jaar heeft Heli Dungler dierenwelzijn doelgericht vormgegeven en VIER VOETERS uitgebreid tot een wereldwijde organisatie.

“Zijn dood is een zware klap voor ons en brengt ons veel verdriet. Onze gedachten en diepste medeleven gaan uit naar zijn familie in deze moeilijke tijd”, 

zegt Josef Pfabigan, bestuurslid van VIER VOETERS en langdurige vriend én collega. 

Heli Dungler werd geboren in 1963 in Waidhofen an der Thaya in Neder-Oostenrijk. In 1984 begon hij zijn carrière bij Greenpeace in Oostenrijk. Gedurende deze tijd koesterde hij de wens om actief op te komen voor de bescherming van dieren. In 1988 richtte hij de dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (internationaal bekend als VIER PFOTEN / FOUR PAWS) op in Wenen, en richtte hij zich aanvankelijk op dierenwelzijnskwesties met betrekking tot pelsdierfokkerijen, legbatterijen en circusdieren. De decennia die daarop volgden voerde hij wereldwijd, middels onderhandelingen met besluitvormers, campagnes voor hogere dierenwelzijnsstandaarden in de veehouderij en voor betere bescherming van beren, grote katachtigen en zwerfdieren.

Dankzij zijn tomeloze inzet is VIER VOETERS vandaag een wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie, vertegenwoordigd in 15 landen, en zeer actief in het onthullen van dierenleed, het redden van dieren in nood en de bescherming van dieren wereldwijd.

“Door zijn passie en eindeloze inspanningen heeft VIER VOETERS het leven van vele duizenden dieren kunnen redden”, zegt Josef Pfabigan. “De wereld heeft een heel bijzondere dierenliefhebber en visionair verloren. De werknemers van VIER VOETERS, zijn familie en zijn vrienden rouwen om het verlies van een heel speciaal, charismatisch en humoristisch persoon. We zullen zijn herinnering eren door het werk waar hij zoveel van hield voort te zetten.”

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek