Doneren
Voormalige circusbeer Jambolina verkent voor het eerst natuur Zwitserse Alpen

Voormalige circusbeer Jambolina verkent voor het eerst natuur Zwitserse Alpen

VIER VOETERS bracht Jambolina in december 2020 naar Arosa Berenwoud

31.5.2021

Arosa, 31 mei 2021 – De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS redde in december 2020 de twaalfjarige beer Jambolina uit een piepkleine kooi in een garage in Oekraïne en bracht haar naar het Arosa Berenwoud in Zwitserland. VIER VOETERS runt dit reservaat samen met de Arosa Bears Foundation. Voordat ze werd gered, moest Jambolina optreden in een circus. Nu kan ze een voor beren geschikt leven leiden in de Zwitserse Alpen. Na jaren in gevangenschap heeft Jambolina winterslaap gehouden. Onlangs verkende Jambolina voor het eerst het ruime buitenverblijf.

De afgelopen weken kon Jambolina het buitenverblijf van Arosa Berenwoud van binnenuit bekijken. Van daaruit kon ze ook zien hoe de geredde beren Meimo en Amelia tijd in het buitenverblijf doorbrachten. Uiteindelijk was ook Jambolina klaar om de ruime omgeving met beekjes, vijvers en bomen te verkennen. Meimo en Amelia bevonden zich op dat moment in een ander deel van het verblijf. Jambolina was aanvankelijk terughoudend en ging heel voorzichtig naar buiten. 

"We verwachtten dit gedrag en het is heel natuurlijk. Scepsis is een belangrijke overlevingsstrategie voor dieren en mensen" 

Dr. Hans Schmid, wetenschappelijk directeur van het Arosa Berenwoud.

Na de eerste aarzelende stapjes werd Jambolina nieuwsgieriger en nam ze de tijd om overal aan te snuffelen en alles te verkennen. Ze liet al snel haar avontuurlijke kant zien en ging naar de vijver om haar eerste bad te nemen. Daarna ging ze op een grote ontdekkingstocht in het buitenverblijf, sprintte over het uitgestrekte terrein en genoot zichtbaar van de natuurlijke omgeving.

Over haar verleden is niet veel bekend, daarom zijn de deskundigen in het Berenwoud ook nieuwsgierig naar haar ontwikkeling. "Als Jambolina zich na een paar weken vertrouwd voelt in het natuurlijke terrein, zullen we haar eerst kennis laten maken met Meimo en daarna ook met Amelia om te zien hoe ze met elkaar overweg kunnen", legt Dr. Schmid uit.

Het circusleven achter zich laten

In het verleden trad Jambolina in Oekraïne op als circusbeer om het publiek te vermaken. Het uitvoeren van kunstjes in een balletrokje behoorde tot haar dagelijkse routine. Na het uitbreken van de COVID-19 pandemie kon haar trainer geen circusvoorstellingen meer houden, dus hield hij de bruine beer in een veel te kleine kooi in zijn garage.

Het grootste deel van haar leven had Jambolina niet de kans om haar natuurlijke behoeften te vervullen. Nu vindt Jambolina in Arosa stap voor stap haar weg terug naar haar instincten.

Nadat ze in december 2020 door VIER VOETERS werd gered, hield ze deze winter haar eerste welverdiende winterslaap. Ook leert ze natuurlijk gedrag aan in het 28.000 m² grote buitenverblijf van het Arosa Berenwoud.

Blije gezichten

Jambolina's eerste stapjes werden niet alleen gretig bekeken door de dierenverzorgers, maar ook door bezoekers en het VIER VOETERS-team. "Momenten als deze bezorgen me altijd kippenvel en het is gewoon ongelooflijk mooi om te zien hoe we de beren een nieuw leven kunnen geven," zegt Alexandra Mandoki, directeur van VIER VOETERS Zwitserland. Het team van Arosa Berenwoud is er ook trots op dat ze de voormalige circusbeer een leven kunnen bieden dat zo dicht mogelijk bij de natuur staat, midden in de bergen van Arosa.

Pascal Jenny, voorzitter van de Arosa Bears Foundation beschrijft de vrijlating van Jambolina in het buitenverblijf als een ‘zeer emotioneel proces’. Voor hem heeft het welzijn van de dieren de hoogste prioriteit in het Arosa Berenwoud. Een voorzichtige introductie in de natuurlijke omgeving is daarom van cruciaal belang en Jambolina's ontwikkeling en welzijn zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Arosa Berenwoud werd geopend in de zomer van 2018 en is een samenwerkingsproject van VIER VOETERS, Arosa Tourism en Arosa Mountain Railways. VIER VOETERS redde in februari 2019 de 14-jarige beren Amelia en Meimo.

Arosa Berenwoud is momenteel geopend in het weekend. Het avonturenpad en het bezoekersplatform bieden de mogelijkheid om de beren in het buitenverblijf te observeren. De dierenverzorgers ter plaatse geven ook informatie over de ontwikkeling van de beren en hun individuele persoonlijkheid. Vanaf de start van het zomerseizoen op 12 juni 2021 zal het dagelijks geopend zijn.

Steun de beren bij het Arosa Berenwoud

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via onze social media kanalen: 

 

Perscontact

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek