Doneren

Beer Kvitka is gered!

27.6.2018

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS was in staat om beer Kvitka te redden van een Oekraïens jachtstation. Op 27 juni werd Kvitka van het jachtstation in Terebovlya naar BERENWOUD Domazhyr gebracht, in de buurt van Lviv. De redding werd gevolgd door een dringende tandheelkundige behandeling op 28 juni. Voorafgaand aan haar redding werd de achtjarige bruine beer regelmatig misbruikt voor de het trainen van jachthonden. Ze mocht alleen haar kleine kooi verlaten om met honden te vechten.

"Bij berengevechten worden honden losgelaten op een vastgebonden beer om hun jachtvaardigheden te trainen. De beren zijn geketend, vaak ondervoed en soms worden alle klauwen verwijderd, zodat ze de honden niet ernstig kunnen verwonden. Ze kunnen nauwelijks terugvechten. Jarenlang hebben we gevochten voor een verbod op deze wrede praktijk."

Carsten Hertwig, VIER VOETERS beerdeskundige en onderdeel van het reddingsteam

Ernstig ontstoken tand

Bear Kvitka werd ter plekke onderzocht en daarna naar BERENWOUD Domazhyr gebracht, ongeveer 180 kilometer verderop.

"De jaren dat ze in een kleine kooi van 4 m² worden gehouden, hebben hun sporen achtergelaten op Kvitka. Haar gezondheid is over het algemeen stabiel, maar haar tanden verkeren in verschrikkelijke staat als gevolg van slechte voeding en het bijten op ijzeren tralies. Ze had ook een gecompliceerde breuk op een van haar tanden, die etterig was en onmiddellijk moest worden behandeld. Daarom opereerden we onmiddellijk na de redding."

dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Instituut voor Dierentuin en Wildlife Research (IZW) in Berlijn

De operatie verliep goed en het team van dierenartsen en dierenverzorgers zal doorgaan met de zorg voor Kvitka, zodat ze kan herstellen. Zodra ze is hersteld van de operatie, kan Kvitka haar buitenverblijf betreden.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek