DonerenAdopterenShop

Beer Kvitka is gered!

27.6.2018

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS was in staat om beer Kvitka te redden van een Oekraïens jachtstation. Op 27 juni werd Kvitka van het jachtstation in Terebovlya naar BERENWOUD Domazhyr gebracht, in de buurt van Lviv. De redding werd gevolgd door een dringende tandheelkundige behandeling op 28 juni. Voorafgaand aan haar redding werd de achtjarige bruine beer regelmatig misbruikt voor de het trainen van jachthonden. Ze mocht alleen haar kleine kooi verlaten om met honden te vechten.

"Bij berengevechten worden honden losgelaten op een vastgebonden beer om hun jachtvaardigheden te trainen. De beren zijn geketend, vaak ondervoed en soms worden alle klauwen verwijderd, zodat ze de honden niet ernstig kunnen verwonden. Ze kunnen nauwelijks terugvechten. Jarenlang hebben we gevochten voor een verbod op deze wrede praktijk."

Carsten Hertwig, VIER VOETERS beerdeskundige en onderdeel van het reddingsteam

Ernstig ontstoken tand

Bear Kvitka werd ter plekke onderzocht en daarna naar BERENWOUD Domazhyr gebracht, ongeveer 180 kilometer verderop.

"De jaren dat ze in een kleine kooi van 4 m² worden gehouden, hebben hun sporen achtergelaten op Kvitka. Haar gezondheid is over het algemeen stabiel, maar haar tanden verkeren in verschrikkelijke staat als gevolg van slechte voeding en het bijten op ijzeren tralies. Ze had ook een gecompliceerde breuk op een van haar tanden, die etterig was en onmiddellijk moest worden behandeld. Daarom opereerden we onmiddellijk na de redding."

dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Instituut voor Dierentuin en Wildlife Research (IZW) in Berlijn

De operatie verliep goed en het team van dierenartsen en dierenverzorgers zal doorgaan met de zorg voor Kvitka, zodat ze kan herstellen. Zodra ze is hersteld van de operatie, kan Kvitka haar buitenverblijf betreden.

Wil jij Kvitka steunen? Klik dan hier

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl