Olifant Madhubala achter tralies

Belangrijke stap voor eenzame olifant Madhubala

8.9.2023

In 2022 voerde ons VIER VOETERS-team een unieke tandheelkundige operatie uit bij olifanten Noor Jehan en Madhubala in de Karachi Zoo in Pakistan. Helaas verslechterde de gezondheid van Noor Jehan na de operatie, en in april 2023 overleed ze als gevolg van een tragisch incident in haar verblijf. Sindsdien leeft haar beste vriendin Madhubala in eenzaamheid, onder slechte omstandigheden. Daarom zijn we nu terug in Karachi voor een belangrijke missie: Madhubala uit haar eenzame situatie halen. 

Familiehereniging

Olifanten zijn van nature sociale dieren, maar na ons laatste bezoek lijkt Madhubala verveeld, apathisch en verdrietig. Haar enige vorm van afleiding is een oude autoband. Wij doen er daarom alles aan om Madhubala zo snel mogelijk te herplaatsen naar een geschikte plek met soortgenoten. Het goede nieuws is dat dit moment eindelijk in aantocht is. Na een constructieve ontmoeting met de nieuwe burgemeester van Karachi hebben we groen licht gekregen om Madhubala eind september over te plaatsen naar Karachi Safari Park, waar ze wordt herenigd met haar twee zusjes, Sonia en Malika, van wie ze 14 jaar geleden werd gescheiden.

Verbeteringen aan het olifantenverblijf

Om Madhubala daadwerkelijk een beter leven te bieden, werken we samen met Karachi Safari Park aan belangrijke verbeteringen.

“Onze focus is om alles voor te bereiden voor de noodzakelijke herplaatsing. En we zorgen ervoor dat Madhubala niet langer dan nodig in eenzame opsluiting zit. We helpen mee aan het toekomstbestendig maken van Karachi Safari Park, zodat het beter aansluit op de behoeften van de olifanten", vertelt onze dierenarts Amir.  

Als eerste stap naar de ontwikkeling van een groter olifantenreservaat is gestart met de aanleg van een bassin en 1,5 hectare extra land beschikbaar gesteld.

Laatste olifant in een Pakistaanse dierentuin

De verhuizing van Madhubala wordt beschouwd als een mijlpaal in het verbeteren van het dierenwelzijn in Pakistan. Het betekent niet alleen een beter leven voor deze olifant, maar ook het einde van het houden van olifanten in dierentuinen dit land.

Zoek