Een moederhond met tien puppy's staat in het stro.

Fokteefjes geven alles, maar krijgen niets

Moederhonden in de illegale broodfokkerij kennen geen Moederdag. Hun leven bestaat uit nest na nest baren. 

9.5.2025

LET OP: In deze tekst zitten beelden die als schokkend kunnen worden ervaren. 

Ze kijkt om zich heen, maar ze ziet weinig in het schemerduister. Ze voelt de koude betonnen grond onder haar dwars door het beetje stro heen. Ze ruikt de overheersende geur van urine en uitwerpselen. Ze heeft het koud en ze is nat, maar dorstige mondjes zoeken naar haar tepels. Ze kan haar pups amper zien, ze hoort ze wel. Hoewel ze zelf al dagen geen fatsoenlijk eten of water heeft gehad, werkt haar lijf hard om toch voldoende melk te produceren zodat haar jongen kunnen leven. Als het moet ten koste van zichzelf, maar ze heeft al eerder haar pups voor haar ogen zien sterven.  

Nee, de gemiddelde moederhond in de illegale broodfokkerij viert geen Moederdag. Ze krijgt geen overdosis aan liefde, lekker ontbijtje in een warme hondenmand of cadeautjes. In plaats daarvan geeft zij alles, maar krijgt ze niets. Ze probeert haar pups zoveel mogelijk melk en haar moederliefde mee te geven, maar ze is zo ontzettend moe. En de cyclus herhaalt zich keer op keer, jaar na jaar. Als haar pups na een paar weken bij haar weggerukt zijn, weet ze dat de hel opnieuw begint. 
 

Zoveel mogelijk pups baren

Teefjes in de illegale broodfokkerij kennen maar één leven: zoveel mogelijk pups baren zodat de handelaar ze met hoge winst kan verkopen in het buitenland. De draagtijd van een hond ligt gemiddeld rond de 64 dagen (9 weken). Haar pups blijven in de broodfok maar zes tot acht weken bij haar. Wat betekent dat de gemiddelde moederhond in de broodfokkerij ongeveer elke 15 tot 20 weken opnieuw gedekt wordt. Dat gaat niet gepaard met liefde, maar wordt afgedwongen door de handelaren. Haar lijf is amper herstelt van het vorige nestje. Haar pups zijn op veel te jonge leeftijd bij haar weggehaald waardoor zij ze belangrijke sociale eigenschappen niet heeft kunnen meegeven.  

Een hondje zit in een hok met een hele vieze en vervilte vacht.

Door de onhygiënische omstandigheden waarin deze honden leven, zijn zowel de moeders als de pups vaak ziek. Ze wordt doorgaans volgespoten met antibiotica en pijnstilling zodat ze zo lang mogelijk pups kan produceren. Haar wonden worden niet behandeld en ze krijgt geen fatsoenlijke voeding. Vers drinkwater is een luxe die ze niet kent. Ze mag blij zijn als er een laagje blubberige drek ergens ligt. Zonlicht op haar vacht of gras onder haar poten, is iets wat ze meestal niet zal ervaren. Zodra ze niet meer in staat is om pups voort te brengen, wordt ze afgedankt als oud vuil. Ergens in een hoekje achtergelaten om te sterven. 

Een Collie heeft een grote open wond in haar poot waar het bot zichtbaar is.

Het onzichtbare leed van de moeders

Het leed van deze moederhonden zien de meeste mensen niet als ze eenmaal enthousiast op zoek gaan naar een pup. Ze zien alleen de schattige, vaak gestolen of gemanipuleerde, foto’s van allerlei vrolijke en lief ogende hondjes op sociale media en online verkoopplatforms. Ze vallen direct voor dat lieve snoetje, die schattige flapoortjes of dat leuke vlekje op de staart. Wat we natuurlijk snappen, maar waarvoor we iedereen willen waarschuwen. Achter de gemiddelde pup die online wordt aangeboden, gaat een wereld van pijn en ellende schuil. Zowel voor de moederhond als voor haar puppy’s. 

Lijdt de moeder: dan lijdt de pup

Voor de puppy’s afkomstig uit de illegale broodfok is het leven niet veel beter dan voor hun moeders. Goede moederzorg ontbreekt omdat hun moeders daarvoor de kracht niet hebben. Opgroeien in de kou, overal om hen heen geblaf van andere honden, mensen die ruw met ze omgaan, leven in het vuil en tussen de uitwerpselen: het leidt tot angstige en vaak zieke pups. Dit wordt versterkt doordat ze op veel te jonge leeftijd, vaak al rond de 8 weken, bij hun moeders worden weggerukt. Hierdoor missen ze belangrijke sociale vaardigheden wat veelal tot gedragsproblemen op latere leeftijd leidt.  

Een moederhond zit angstig in de hoek van een hoek, voor haar ligt een dode pup.

Uiteindelijk zorgt dit op zijn beurt voor groot emotioneel en financieel leed voor de nietsvermoedende nieuwe eigenaren. Zij dachten een gezonde, vrolijke nieuwe huisgenoot te kopen, maar zitten vervolgens met een doodziek hondje bij de dierenarts. In sommige gevallen loopt dit niet goed af en overlijdt de pup al vlak na aankomst in zijn nieuwe gezin.  

Koop geen puppy via sociale media of op online advertentiewebsites 

Ons advies als je serieus op zoek bent naar een pup: koop nooit een puppy via sociale media of op een online advertentiewebsite. De informatie en foto’s op deze platforms zijn vaak misleidend, onjuist en soms zelfs in tegenspraak met de wet. De eigenaar is later vaak niet meer traceerbaar waardoor het moeilijk is om bij oplichting iemand strafrechtelijk te vervolgen. Daarnaast draag jij onbewust bij aan het immense leed van de moederhond. Want als haar puppy’s verkocht blijven worden, betekent dit dat zij nest na nest zal blijven baren. In die koude donkere schuur, tussen het vuil en de uitwerpselen, totdat haar lijf het niet meer trekt.  

Kijk eens in het asiel

Wil je toch echt heel graag een hond of pup als huisgenoot? Ga dan eerst eens bij een asiel kijken! Er zijn in Nederland vele honden, jong en oud, op zoek naar een gouden mandje. Wellicht duurt het even voordat je de juiste match hebt gevonden, maar je weet wel 100% zeker dat je dan een gezonde hond in huis neemt. En in die tijd dat je wacht, kan je jezelf goed inlezen en voorbereiden op de komst van je nieuwe huisgenoot. De medewerkers van het asiel kennen de dieren vaak goed en kunnen je dus ook waardevolle tips en informatie meegeven. Vaak kan je ook eerst kijken of het klikt waardoor je niet meteen aan het dier vast zit.  

Deel hier!

Zoek