Het doel van VIER VOETERS is de handel in gezelschapsdieren te veranderen in een transparante en controleerbare handel. We richten ons daarbij in eerste instantie met name op honden en katten. Onze aanpak is tweeledig:
- We voeren campagne voor het traceerbaar maken van álle honden en katten binnen Nederland én Europa. Dit willen wij door in te zetten op verplichte identificatie (chip-plicht) én registratie (I&R) in een (inter)nationale database. Zo kunnen malafide fokkers en handelaren snel achterhaalt en vervolgd worden. Ook vermiste, gevonden, achtergelaten of mishandelde dieren kunnen zo getraceerd worden naar een verantwoordelijk persoon.
- Daarnaast willen wij de online-handel in puppy’s en honden aanpakken. Wij lobbyen daarom voor de invoer van een online-verificatiesysteem voor alle onlineverkopen van honden en katten. Dit systeem verifieert vóóraf of het dier inderdaad geregistreerd staat bij de verkoper. Kloppen de gegevens? Dan kan de advertentie online gezet worden. Kloppen de gegevens niet? Dan kan de verkoper de advertentie niet online plaatsen. Dit alles hebben wij opgesteld in onze 'Model Solution'.
Veel malafide puppyfokkers en -handelaren werven namelijk online hun klanten. Uit ons onderzoek is gebleken dat 39% van de kopers hun puppy's via sociale media kochten, een duidelijk teken van deze bloeiende en groeiende handel via online-kanalen.3 De vaak nietsvermoedende klanten zitten vervolgens opgescheept met een doodzieke pup terwijl ze de verkoper nooit meer terugvinden omdat de gegevens van het dier vaak vervalst blijken. De verplichte I&R is daarom nodig om een online-verificatiesysteem succesvol te maken, vandaar dat deze twee punten hand in hand gaan.
Het is van groot belang dat deze regels vastgelegd worden in nationale, maar bovenal ook Europese wetgeving. Daarom voeren wij gesprekken met zowel de Nederlandse regering als met de Europese Commissie om deze twee punten: verplichte I&R en sterkere regels voor online-dierverkopen, in Europese en nationale wetgeving verankerd te krijgen. Om dit te bereiken hebben wij twee campagnes lopen:
- Bescherm puppy’s op sociale media – Hierin roepen wij op voor strengere controle van dierverkopen op sociale media en het strenger naleven van Meta’s eigen beleidsvorming op dit punt.
- Strengere Europese wetgeving en regulering – Het aannemen van de verplichte I&R en een online-verificatiesysteem binnen alle lidstaten van de EU door middel van sterkere wetgeving, vastgelegd door de Europese Commissie.
Klik op de links om naar de betreffende actiepagina’s te gaan en meer over deze specifieke campagnes te lezen.