Doneren
Puppy uit de illegale puppyhandel

De illegale puppyhandel

Veelgestelde vragen en antwoorden

24.1.2022

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een illegale fokker met slechts één doel: zoveel mogelijk geld verdienen door dieren te fokken en te verkopen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, worden moederhonden én puppy's vaak onder vreselijke omstandigheden gehouden. Ze worden opgesloten in kelders, schuren of kleine kratten en gedwongen om in hun eigen uitwerpselen te slapen en te bevallen. Moederhonden moeten non-stop nestjes baren en wanneer ze onvoldoende 'presteren', worden ze weggedaan.

Puppy's uit de broodfok hebben vaak een kort en pijnlijk leven. Ze worden niet gevaccineerd of gesocialiseerd en ontwikkelen daardoor gezondheids- en gedragsproblemen. Veel puppy's worden doodziek en sterven aan ziektes zoals parvo of distemper.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150.000 honden verkocht, waarvan er waarschijnlijk 80.000 afkomstig zijn van illegale fokkers, veelal gevestigd in Hongarije, Tsjechië, Polen of Roemenië. 

Brengt de illegale puppyhandel gezondheidsrisico's met zich mee?

De illegale puppyhandel brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor dieren én mensen. Vanwege de slechte omstandigheden waarin puppy's worden gehouden, zijn ze extra vatbaar voor ziektes en infecties. Sommige van deze ziektes, zoals hondsdolheid, ringworm en parasieten, kunnen op mensen worden overgedragen. En dat terwijl veel van deze ziektes voorkomen kunnen worden met vaccinaties en goede hygiëne. 

Moet elke hond gechipt en geregistreerd worden?

In Nederland is het verplicht om je huisdier te chippen en te registreren. Hoewel verplichte identificatie en registratie worden erkend als belangrijke hulpmiddelen om de illegale puppyhandel te bestrijden en verloren huisdieren met hun eigenaren te herenigen, bestaat er geen wetgeving op EU-niveau. VIER VOETERS werkt aan oplossingen, zowel in Nederland als op Europees niveau. 

Welke rol spelen online marktplaatsen in de illegale puppyhandel?

De meeste puppy's uit de broodfok worden via online advertentiesites verkocht. Omdat de online puppyhandel in Europa onvoldoende wordt gereguleerd, kunnen broodfokkers gemakkelijk en anoniem een account aanmaken, een puppy verkopen en vervolgens spoorloos verdwijnen. Daardoor blijven kopers achter met een doodziek dier en hoge dierenartskosten.

 Wat doet VIER VOETERS om de illegale puppyhandel te stoppen?

Ons doel is de online handel in gezelschapsdieren te veranderen in een transparante en controleerbare handel. Om dat te bereiken, hebben we een model ontwikkeld waarmee de identiteit van verkopers kan worden geverifieerd. Daarmee zouden uitsluitend geverifieerde verkopers dieren online mogen aanbieden wanneer deze gechipt en geregistreerd zijn. Ons doel is om dit model in alle Europese landen te implementeren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een puppy?

Wij raden iedereen aan die overweegt een hond te nemen, deze te adopteren uit een betrouwbaar asiel. Als u er toch voor kiest een puppy te kopen, let dan op het volgende:  

  • Is de moederhond aanwezig? Puppy's uit de broodfok worden vaak te vroeg bij hun moeder weggehaald, waardoor hun immuunsysteem zich niet goed ontwikkelt. Wanneer er geen moederhond aanwezig is, kun je beter geen puppy kopen. Is de moeder wel aanwezig? Bekijk dan goed in welke staat ze verkeert. Ziet ze er zwak of ondervoed uit? Ook dan is het beter om geen pup te kopen. Het risico is groot dat de pup ziek is en de moeder uitgeput. Er is sprake van immens dierenleed.
  • Hoeveel puppy's zijn er? Broodfokkers zijn vaak te herkennen aan de grote hoeveelheid hondenrassen en puppy's die ze aanbieden. Goede fokkers besteden veel tijd aan het opvoeden en socialiseren van puppy's en hebben daarom maar een aantal nestjes tegelijk.
  • Hoe oud zijn de pups? Puppy's die in Nederland zijn geboren moeten minimaal zeven weken oud zijn voordat ze het nest mogen verlaten. En puppy's uit het buitenland moeten minimaal vijftien weken zijn voor ze naar Nederland mogen komen.
  • Zijn de pups gechipt en geregistreerd? Het chippen en registreren van dieren is verplicht. Honden uit het buitenland moeten al zijn gechipt en een Europees paspoort hebben voor ze in Nederland aankomen. Vraag dus altijd om een registratiebewijs of een chipnummer.  
  • Geeft de fokker u duidelijke informatie en stelt hij vragen? Serieuze fokkers willen dat hun dieren goed terechtkomen. Zij zullen dan ook geïnteresseerd zijn in u en waar de hond zal leven. Toont de fokker geen interesse en geeft hij geen goede antwoorden op uw vragen, wees dan uiterst voorzichtig.
  • Twijfels? Als u het gevoel heeft dat er iets niet helemaal klopt, koop dan geen puppy uit medelijden om deze te 'redden' uit de broodfok. Door een puppy te kopen van een broodfokker, houdt u de illegale handel in stand. Om de dieren te helpen kunt u het beste zoveel mogelijk informatie, zoals adressen en kentekennummers, noteren en een melding maken bij VIER VOETERS en de politie.
     

Meld misstanden of vermoedens m.b.t. de illegale puppyhandel

Zoek