Puppy uit de illegale puppyhandel

De illegale puppyhandel

Veelgestelde vragen en antwoorden

24.1.2022

De illegale handel in puppy's is wreed. Ontelbaar veel puppy's worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt en veel te jong bij hun moeder weggehaald. Na hun leven te zijn gestart in illegale ‘puppyfabrieken’ – vaak in Oost-Europa – worden ze kilometers over de grens vervoerd om vervolgens online te worden verkocht aan gezinnen in heel Europa. 

Illegale puppyhandel melden?

Waarom is de illegale puppyhandel een dierenwelzijnsprobleem?

Elk jaar worden talloze puppy's illegaal door Europa vervoerd vanuit landen als Hongarije, Tsjechië, Polen en Roemenië. Met één klik op de knop worden ze gekocht op advertentiesites. Niet het dierenwelzijn, maar juist de winst drijft illegale puppyhandelaren. Het leven van fokhonden is schrijnend. Ze worden meestal in barre omstandigheden gehouden - zoals kelders, schuren of kleine kratten – en gedwongen om in hun eigen uitwerpselen te slapen en te bevallen. Ze krijgen alleen genoeg voedsel en verzorging om lang genoeg in leven te blijven om te “produceren.” Als zij niet meer in staat zijn om puppy's te baren, worden ze gedood of aan hun lot overgelaten. Hoewel sommige illegale puppyhandelaren contacten hebben met net zo gewetenloze dierenartsen die valse documenten verstrekken, wordt er zelden een medische behandeling geboden.

Sommige van de puppy’s die geboren worden in deze illegale ‘puppyfabrieken’ hebben een kort en pijnlijk leven. Zonder de noodzakelijke medische zorg – zoals vaccinaties – en zonder de juiste socialisatie- of ontwikkelingskansen, ontwikkelt ongeveer een vierde van de puppy’s langdurige gezondheids- of gedragsproblemen. In het ergste geval kunnen ze na aankoop doodgaan aan ziekten die makkelijk te voorkomen zijn, zoals het Parvo-virus of hondenziekte. 

Waar komen de puppy's vandaan?

Veel van de honden die op Europese advertentiesites worden aangeboden, zijn afkomstig van 'puppyfabrieken’, ook wel bekend als ‘puppy farms’. Dergelijke faciliteiten kunnen overal in Europa gevestigd zijn, maar uit onderzoek blijkt dat vele in Oost-Europese landen zitten, zoals Roemenië, Tsjechië, Polen, Servië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije. De pups die daar worden gefokt, worden vervolgens verkocht aan kopers in West-Europa, waar de vraag naar pups groot is.  

De term ‘puppyfabriek’ wordt toegepast op faciliteiten op basis van hun werkwijze en welzijnsnormen. Hoeveel pups er in deze ‘puppyfabrieken’ worden gefokt kan verschillen, van tientallen tot honderden pups per jaar. Het goed fokken van pups kost veel tijd, een goede fokker fokt daarom maximaal maar drie nesten per jaar om ze de best mogelijke zorg te bieden. In Nederland mag een hond maximaal één nestje per twaalf maanden krijgen.  

Puppy's uit puppyfabrieken worden meestal verkocht via externe verkopers die zich voordoen als een fokker of via verkooppunten. Soms worden de pups zelfs verkocht via dierenwinkels, maar dit komt in Europa steeds minder vaak voor. Deze verkopers bieden meestal een groot aantal puppy's van meerdere rassen aan.   

Welke rol spelen online marktplaatsen in de illegale puppyhandel?

De meeste puppy's uit illegale puppyfabrieken worden via online advertentiesites verkocht, maar helaas wordt de online puppyhandel in Europa onvoldoende gereguleerd. Illegale puppyhandelaren en broodfokkers kunnen gemakkelijk een anoniem account aanmaken, een zieke puppy verkopen en vervolgens spoorloos verdwijnen, waardoor kopers achterblijven met een doodziek dier en hoge dierenartskosten.

Hoe groot is de illegale puppyhandel? 

Het is onmogelijk om te zeggen hoe groot de illegale puppyhandel precies is. Dit komt niet alleen door de illegale aard van de handel, maar ook door het gebrek aan gegevens over hondenbezit, aankoopmethodes en registratie van fokkers/verkopers. Om een idee van de omvang van de handel te krijgen, moeten we eerst onderzoeken hoe groot de vraag naar honden is. 

Naar schatting zijn er momenteel in de EU, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zo'n 69 miljoen honden met een baasje. Als we rekening houden met de gemiddelde levensduur van een hond, kunnen we de vraag schatten op ongeveer 6 miljoen honden per jaar. Maar er worden jaarlijks slechts 1,1 miljoen pups gefokt door geregistreerde fokkers. Er blijven dus ongeveer 4,9 miljoen puppy's over met een onbekende oorsprong. Deze worden natuurlijk niet allemaal illegaal gefokt en verkocht.  

Daarnaast heeft VIER VOETERS in 2017 drie grote advertentiesites in Europa onderzocht: Marktplaats in Nederland, Gumtree in het Verenigd Koninkrijk en eBay Kleinanzeigen in Duitsland. De uitkomsten hiervan waren dat de Europese onlinepuppyhandel goed was voor meer dan 1 miljard euro per jaar en dat er jaarlijks bijna 2,4 miljoen honden werden aangeboden via deze online platforms.

Brengt de illegale puppyhandel gezondheidsrisico's met zich mee?

Ja, de illegale puppyhandel brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor dieren én mensen. Vanwege de slechte omstandigheden waarin puppy's worden gehouden, zijn ze extra vatbaar voor ziektes en infecties. Sommige van deze ziektes, zoals hondsdolheid, ringworm en parasieten, kunnen op mensen worden overgedragen. En dat terwijl veel van deze ziektes voorkomen kunnen worden met vaccinaties en goede hygiëne.

Moet elke hond gechipt en geregistreerd worden?

In Nederland zijn fokkers en verkopers verplicht om hun puppy's te chippen en te registreren, voor ze worden verkocht. Wanneer u een hond in huis haalt, moet u de eigendomsgegevens overzetten op uw naam en adres. 

Hoewel verplichte identificatie en registratie worden erkend als belangrijke hulpmiddelen om de illegale puppyhandel tegen te gaan en verloren huisdieren met hun eigenaren te herenigen, bestaat er geen wetgeving op EU-niveau. VIER VOETERS werkt aan oplossingen, zowel in Nederland als op Europees niveau.  

Wat doet VIER VOETERS om de illegale puppyhandel te stoppen?

Ons doel is de online handel in gezelschapsdieren te veranderen in een transparante en controleerbare handel. Om dat te bereiken, hebben we een model ontwikkeld waarmee de identiteit van verkopers kan worden geverifieerd. Ons doel is om dit model in alle Europese landen, waaronder natuurlijk ook Nederland, te implementeren.

Zoek