Zieke pup Poppy

ONLINE GEKOCHTE PUP POPPY WERD STEEDS ZIEKER 

Na acht lange maanden van emotionele spanning en stress, is Christine nog altijd bezig met de gevolgen van de illegale puppyhandel.   

16.8.2022

Elk jaar worden er talloze puppy's gefokt en verkocht door illegale en gewetenloze handelaren, met als gevolg dat baasjes vaak te maken krijgen met emotionele en financiële problemen. We spraken met Christine over haar West Highland White Terriër – onder hondenliefhebbers ook wel bekend als een Westie – Poppy. 

In juni 2021 reageerde Christine op een online advertentie en regelde een afspraak om een nest met Westie-puppies te bekijken. Tijdens dit bezoek kreeg Christine te horen dat de moeder van de puppies was gescheiden, omdat ze "niet goed met elkaar op konden schieten". Hoewel het verhaal vaak tegenstrijdig leek, gaf Christine de koop een kans. Na het bezoek waarin ze de vaccinaties, het chippen, de verzekering en gezondheidscontroles met de verkoper had besproken, was Christine tevreden met de antwoorden. Ze deed een aanbetaling voor Poppy en sprak af om haar puppy vier dagen later op te halen. 

Vol enthousiasme haalde Christina haar pup op, maar dit enthousiasme maakte al snel plaats voor stress. Vrijwel meteen nadat ze Poppy had opgehaald, werd de kleine pup niet lekker. Tijdens de autorit naar huis had ze bloederige diarree, die de hele nacht aanhield. Christine snelde met Poppy naar de dierenarts en ontving de eerste van de – zo bleek achteraf – vele dierenartsrekeningen. 

Poppy's diagnose was Giardiasis, een besmettelijke darminfectie die wordt veroorzaakt door een hele kleine parasiet en ook overdraagbaar is op mensen. Ook ontdekte Christine dat Poppy een hartruis had en vol met wormen zat. Weken van medicatie en dierenartsbezoeken gingen voorbij en tot overmaat van ramp kreeg Christine zelf ook Giardiasis. Ze werd onwel en had antibiotica nodig. Poppy's dierenartskosten rezen de pan uit, terwijl Christine zich staande probeerde te houden onder de stress en constante druk van deze hele situatie. 

Vier maanden later, toen Poppy al volledig onderdeel van de familie was, merkte Christine dat Poppy een “head wobble” had ontwikkeld. De symptomen van dit zogenoemde hoofdschudden verergerden langzaam, totdat Poppy geen balans meer vond en niet meer kon lopen zonder te vallen. Na een grondig onderzoek was de diagnose helder: Poppy had een erfelijke aandoening genaamd Cerebellaire Abiotrophie. Deze aandoening, waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven, had Poppy waarschijnlijk geërfd van een van haar ouders. De kans was groot dat Poppy eerste verjaardag niet zou halen. 

"Ik was er helemaal kapot van... Ik had nog maar pas een van mijn andere Westies in moeten laten slapen vanwege een slechte gezondheid. Nu stond ik op het punt om ook Poppy te verliezen, terwijl ik er zeker van had moeten zijn dat ik nog jaren een gelukkige, gezonde hond zou hebben." 

De laatste maanden waren niet alleen een hel voor Poppy, ook Christine had het enorm zwaar - ze moest luiers kopen voor Poppy's incontinentie, haar de trap op en af dragen en een hondenoppas inschakelen als Christine aan het werk was. Ze schafte zelfs nog een hondenrolstoel aan om ervoor te zorgen dat Poppy in haar laatste maanden toch nog kon genieten van haar wandelingen. 

Helaas verloor Poppy op een leeftijd van slechts acht maanden haar gevecht en liet Christine haar inslapen. Het was een pijnlijke strijd die zowel Poppy als Christine niet mee hadden hoeven maken.  

Vandaag de dag deelt Christine haar verhaal om de illegale puppyhandel een halt toe te roepen. Ook eist ze via de rechtbank een compensatie en heeft ze de verkoper aangegeven bij de autoriteiten. Zo hoopt ze dat niemand anders meer hoeft te lijden, zoals zij en Poppy hebben gedaan. 

Puppy kopen? Let op de risico’s! Lees meer over onze campagne Schattig. Snel. Ziek. 

Bent u slachtoffer van de illegale puppyhandel?

Zoek