Hond in een kooi in een hondenslachthuis in Cambodja

aug. 2020

Shelter / Private home

15 Honden gered van slachthuis in Cambodja

VIER VOETERS heeft in Cambodja een tweede slachthuis voor hondenvlees gesloten

4.8.2020

VIER VOETERS werkte de afgelopen zes maanden samen met de eigenaren van een hondenslachterij in de provincie Kampong Thom, Cambodja, niet alleen om het te sluiten, maar ook om de eigenaren een alternatief levensonderhoud te bieden zodat ze nooit meer terugkeren in het vak. De meeste mensen die betrokken zijn bij de handel in hondenvlees willen liever niet in die industrie werkzaam zijn, maar voelen zich vaak uit economische noodzaak ertoe gedwongen. Tijdens onze bijeenkomsten bedankten de eigenaren VIER VOETERS herhaaldelijk voor de gelegenheid. Tijdens een bijzonder emotionele bijeenkomst vertelde de eigenaar dat niemand haar en haar familie ooit eerder had geholpen om uit de handel in hondenvlees te stappen, en ze is voor altijd dankbaar dat ze nooit meer honden hoeft te doden. Lees hier meer.

Op uren afstand in de hoofdstad Phnom Penh, is ons team druk bezig geweest met het voorbereiden van de benodigdheden en kennels die nodig zijn voor de reddingsmissie. Er werden minibusjes op stand-by gezet om niet alleen alle honden in veiligheid te brengen, maar ook om de roestige hondenkooien te verwijderen om ervoor te zorgen dat ze nooit meer een andere hond voor de slacht gevangen houden.

Helaas, terwijl de planning van de reddingsmissie plaatsvond, stormde de cycloon Sinlaku met stortregens en windvlagen door Zuidoost-Azië. Om de laatste voorbereidingen voor de redding te treffen, maakte ons team op 2 augustus desalniettemin de lange, modderige tocht naar het hondenslachthuis.

Tijdens het bezoek troffen we veel bange en hongerige honden aan, opgesloten  in twee roestige, zware metalen kooien in afwachting van de slacht. De kooien zonken letterlijk in de modder door het gewicht van de honden. De meeste honden waren bang, beefden en deden hun best zich onder de rest te verstoppen. Anderen hijgden, waren te uitgeput om te bewegen en probeerden gewoon te overleven. Je kon de angst in hun ogen zien wanneer iemand langs hun kooi liep. Door de combinatie van uitwerpselen, urine en hitte hangt er een sterke bedorven geur. Alle honden waren afkomstig uit de provincie Siem Reap, Ze overleefden een meer dan vier uur durende kronkelige rit achterop een motorfiets naar het slachthuis. De meeste honden waren duidelijk gestolen, velen hebben wonden en snijwonden. Ons team probeerde hen zo goed mogelijk op hun gemak te stellen en voorzagen hen van voedsel en water.

Nadat de storm voorbij was en we zeker wisten dat we veilig konden reizen, gingen we terug naar Kampong Thom om de dieren te redden en dit slachthuis voorgoed te sluiten.

In deze wrede faciliteit werden sinds de opening meer dan 12.000 honden gedood. Nu krijgen de eigenaren een tweede kans op een totaal ander leven! Met hun levenslange toezegging om nooit meer bij de handel betrokken te worden, en door onze steun voor hun nieuwe lokale winkel, wordt er weer een stap gezet om de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië te beëindigen.

Update 5 augustus 2020

De dag begon ruim voor zonsopgang, terwijl het team in de hoofdstad Phnom Penh koortsachtig last-minute voorraden voorbereidde. Drie minibusjes werden volgeladen met de uitrusting die nodig was voor de dag - transportkisten, riemen, hondensnoepjes en vertrokken over de modderige wegen richting Kampong Thom.

Toen het team ter plaatse arriveerde, werden ze begroet door de liefste hondesnuiten. Onze teamleider Rathany snelde naar de met honden volgepakte kooien. Langzaam telde ze 15 honden, de meesten zagen er verdrietig en hopeloos uit. Ze beoordeelde hun toestand opnieuw. Een aantal van hen was ernstig uitgedroogd, anderen waren aan het overgeven. Terwijl Rathany haar inschattingen maakte, heeft de rest van het team snel de transportbenches uitgeladen en klaargemaakt. Elke bench was zorgvuldig voorbereid met plasmatten, waterbakken en zelfs een bot voor de lange reis van 3 uur terug naar Phnom Penh. Een voor een werden de honden uit de opslagkooien gehaald en in hun individuele transportbench geplaatst en uiteindelijk in de minibusjes geladen.

Nadat alle kratten veilig in de minibusjes waren geladen, had het team de monumentale taak om de kratten en slachtapparatuur te verwijderen die duizenden honden het leven hebben gekost. Het team moest de zware kooien uit de modder en aarde wrikken en in de busjes laden. In Phnom Penh worden de kooien gedemonteerd en als schroot verkocht, waarvan de opbrengst zal worden gebruikt om de redding van meer honden te financieren.

Ondanks het succes van vandaag is ons werk nog maar net begonnen. De geredde honden hebben uitgebreide medische behandeling en gedragszorg nodig om hen te helpen de gruwelen die ze meemaakten te vergeten en weer te leren lief te hebben. Bij Animal Rescue Cambodia, onze partnerorganisatie, worden de honden allemaal ingeënt, gewassen, gecastreerd en weer gezond verpleegd. Eenmaal hersteld, zowel fysiek als emotioneel van het trauma dat ze hebben opgelopen, zal elke hond voorbereid worden op adoptie in een liefdevol onderkomen. Maar ze hebben nog een lange weg voor de boeg.

MAAK KENNIS MET ENKELE VAN DE GELUKKIGE GEREDDE HONDEN: 

Hond Daisy

Daisy en Rashi

Deze puppy's, Daisy en Rashi, zijn gestolen uit hun huis in Siem Reap. Ze waren zo hongerig, dorstig en zo bang toen ze bij het slachthuis aankwamen. Trillend van angst, terwijl de handelaar de kooi uitlaadde en met een grote bamboestok naar hen porde om ze de kooi in te doen gaan met de andere honden die wachtten op de slacht. Rashi rende meteen naar binnen, bang om gewond te raken. Hoewel Daisy helemaal uitgeput was van de reis, vocht ze met al haar resterende energie om niet de kooi in te hoeven gaan. Maar nadat de handelaars steeds harder begon te porren, had ze geen andere keus dan er in te gaan. Bang en alleen, beide pups konden niet begrijpen waar hun baasje was en wat er gebeurde.

Update ‘reddingsdag’:
Hoewel de meeste honden meestal behoorlijk bang en getraumatiseerd zijn, aarzelend om de transportbenches in te gaan, sprong hond Daisy letterlijk in de armen van Rathany toen de deur werd geopend. Ze bevochtigde Rathany in een bad van natte kussen en nestelde zich om haar nek alsof ze wilde zeggen: laat me alsjeblieft nooit meer gaan. Daisy herinnert ons eraan waarom we elke dag zo hard vechten om een einde te maken aan de wrede handel in hondenvlees. Deze honden zijn vergevingsgezind en trouwe metgezellen, niet iemands diner.

Hond Delphi

Delphi 

Delphi is een jong lief teefje dat door een hondenvleeshandelaar, die ongewenste honden ruilt voor potten en pannen, op een motor naar het slachthuis is gebracht. Ze zat zo dicht opeengepakt in de kooi op de motor dat haar gezicht tegen de roestige staven werd gedrukt, die in haar wang sneden en een open wond achterlieten. Delphi lijdt ook aan een luchtweginfectie en door een ontsteking kan ze haar rechteroog nauwelijks openen. Dit teefje heeft onmiddellijke medische hulp nodig om haar ziektes te behandelen. En ze zal veel eten krijgen, omdat ze erg mager is.

Hond Ethel

Ethel 

Ethel was wanhopig om uit het slachthuis te ontsnappen. Bezorgd en bang probeerde ze zich door de zware roestige kooistaven een weg te banen naar de vrijheid. Helaas waren haar tanden niet opgewassen tegen de tralies die duizenden honden voor haar gevangen hielden en ze vasthielden voor de slacht. Ze voelde wat er met haar zou gebeuren als ze er niet uitkwam. Ze heeft door het brute vangst- en transportproces verwondingen opgelopen aan haar poot.

Hond Ginger

Ginger 

Ginger was duidelijk iemands huisdier voordat zij bij het slachthuis aankwam. Ginger had in haar korte leven al veel meegemaakt. Toen ze jonger was, had iemand een mes gepakt en het puntje van haar oor afgesneden. Helaas is deze praktijk gebruikelijk in Cambodja, omdat velen denken dat het een hond geneest of beschermt tegen ziektes zoals hondsdolheid. Doodsbang voor wat er zou komen, staarde Ginger angstig met haar grote bruine ogen door de tralies van de kooi.

Hond Emma

Emma

Emma is helaas in de verkeerde kleur geboren. In Cambodja zijn zwarte honden vaak het doelwit vanwege hun vlees door de misvatting dat zwarte honden geneeskrachtige eigenschappen hebben wanneer ze worden opgegeten. Emma, een jonge pup, begreep niet waarom ze van de straat werd gerukt en naar zo'n vreselijke plek werd gebracht.

Sherlock, Somphos, Special, Sabayy, Lavery, Elvis, Charlie, Brodie, en Apollo

Deze 15 honden hebben nu een nieuwe kans. Blijf hen en alle honden in Cambodja vandaag steunen.

Update 6 augustus 2020

Vandaag hebben alle geredde honden de eerste medische check gekregen bij onze partnerorganisatie Animal Rescue Cambodia. Terwijl de honden beginnen te herstellen van de verschrikkingen die ze hebben doorstaan, hebben velen van hen helaas ernstige medische aandoeningen die een intensieve behandeling vereisen. Delphi en Brodie lijden aan ernstige geïnfecteerde bijtwonden, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van gebeten zijn door de andere honden waarmee ze werden verhandeld. Ze zijn begonnen met onmiddellijke antibiotische therapie en hun wonden zullen dagelijks worden doorgespoeld. Veel van de andere honden blijven uitgedroogd en bang, maar leren langzaamaan weer mensen te vertrouwen.

Hond Daisy is een bijzondere uitzondering! Ze begon te dansen in haar kennel toen ze vanmorgen haar redder Rathany zag. Daisy sprong weer in Rathany's armen, ze wilde knuffelen, kusjes geven en haar waardering uiten omdat ze uit het slachthuis gered was. Nadat alle medische beoordelingen waren voltooid, bracht Rathany de rest van de middag door met Daisy in de kennel te zitten en haar met genegenheid te douchen, en later gaf ze haar een bad! Lagen op lagen vuil kwamen los. Daisy herinnert ons eraan waarom we elke dag zo hard vechten om een ​​einde te maken aan de wrede handel in hondenvlees, deze honden zijn vergevingsgezinde en loyale metgezellen, niet iemands diner.

Hoewel deze honden veilig zijn, is de trieste realiteit dat er in heel Cambodja meer honden zitten te wachten om voor hun vlees te worden gedood. Onze teams zullen niet stoppen totdat de handel in hondenvlees voorgoed is verboden en alle honden veilig zijn.

Hond in een kooi in een hondenslachthuis in Cambodja

support de toekomst van deze honden


Steun ons werk in Zuidoost-Azië

doneer

Deel hier!

Zoek