Redding 3 galberen

mei 2019

Ninh Binh

Redding beren lili, lulu en lac

De onvoorbereide redding van drie naamloze Aziatische zwarte beren

30.5.2019

Na maandenlang voorbereidend werk onder leiding van onze lokale partners van “Education for Nature and Wildlife”, nam de overheid op 30 mei 2019 drie galberen in beslag die illegaal verbleven op een galbeerboerderij in de provincie Nghe An. Ons team in Vietnam werd verrast door deze plotseling uit te voeren reddingsactie, ze hadden maar een paar uur de tijd zich hierop voor te bereiden. De reddingsmissie -uitgevoerd onder stressvolle omstandigheden- liet bij degenen die bij deze reddingsactie betrokken waren een zeer diepe indruk achter. Gelukkig zijn de drie beren nu in veiligheid gebracht in ons BERENWOUD Ninh Binh!

“Het was de meest extreme situatie waar ons team tot nog toe mee te maken heeft gehad. Ondanks de zeer stressvolle en zware omstandigheden zette het gehele team zonder aarzeling een indrukwekkende prestatie neer.” 

Emily Lloyd, Animal Manager FOUR PAWS Vietnam

Hoe komen de beren aan hun namen?

De twee berinnen zijn door FOUR PAWS Vietnam Lulu en Lili genoemd. Voor de nog naamloze mannetjesbeer werd aan de FOUR PAWSgroep op Facebook gevraagd wat hun keuze zou zijn van de twee voorstellen: Lac (Pinda) of Em (Klein)...

Zijn karakter wordt als volgt omschreven: 

14 juni 2019: Hij is zich sinds de afgelopen dagen al echt goed gaan thuisvoelen, zijn 
speelse aard komt nu naar boven. Hij is zó gek op water en douchebeurten dat het uitdaging is zijn kooi te reinigen en zijn waterbak bij te vullen, omdat hij steeds bovenop de waterslang duikt. Hij schept er plezier in tijdens het drinken zijn gehele snuit in onder water te stoppen. Hij houdt van de bananenbladeren en jutezakken die we hem als nestmateriaal hebben gegeven, maar in het begin vindt hij het 
altijd weer eventjes eng, waardoor hij er met zijn poten naar uithaalt, totdat hij beseft dat het hem geen kwaad doet, en hij vervolgens speels met het materiaal over de de vloer gaat rollen. Hij steelt ook jutezakken van zijn buurvrouw Lulu, door ze tussen de tralies door zijn eigen kooi in te trekken.

Nu hebben alle beren een naam: Lili, Lulu en Lac

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Update: 07. August 2019

De drie beren, Lulu, Lili en Lac, zijn een paar weken geleden naar het definitieve binnenverblijf verhuisd. We konden ze meteen socialiseren omdat ze tijdens de quarantaineperiode zeer positief gedrag ten opzichte van elkaar hadden getoond. Alle drie de beren kwamen absoluut doodsbang aan in het BERENWOUD, waarbij vooral Lulu wekenlang op elke beweging en geluid reageerde. Op deze leeftijd in het wild zouden ze meestal nog steeds bij hun moeder zijn. Het heeft ons maanden van zorgvuldig opbouwen van vertrouwen tussen verzorgers en beren gekost (plus overvloedige hoeveelheden honing), maar we hebben zo'n significante positieve verandering in deze kleine berengedrag gezien. Ze zijn blij en speels en nieuwsgierig, met ongelooflijk enthousiasme voor al hun dagelijkse verrijking. Deze week zijn Lulu, Lili en Lac vrijgelaten in het buitenverblijf en kunnen ze voor het eerst in hun leven het buitenleven ontdekken.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Dit individuele geval geeft het voortdurende probleem weer van de illegale berenhouderij in Vietnam, en toont het belang aan van dat de autoriteiten moeten blijven volharden in hun streven naar de verzekering van het feit dat de beren gevonden en in beslag genomen zullen worden-om zodoende uiteindelijk alle berenhouderij in Vietnam definitief een halt toe te roepen.  #saddestbears

Zoek