Redding 7 galberen

sep. 2019

Ninh Binh

Grootste missie van VIER VOETERS in Vietnam: zeven galberen uit gevangenschap bevrijd

Een soortgericht en veilig thuis gevonden voor lijdende beren

19.9.2019

Jarenlang stonden zij bekend als slechts cijfers op een kooi, gereduceerd tot niet meer dan gal producerende objecten en alleen maar om gebruikt te worden om wat hun vermoeide, pijnlijke en misbruikte lichaam kan bieden.

Al jaren hebben zeven beren alleen maar kooien, extreme opsluiting en pijn gekend. Zij hebben geleden voor de illegale handel in gal, gedwongen om van dag tot dag te leven, opgesloten in een kooi, zonder hoop en vriendelijkheid.

Maar nu niet meer.

‘Toen we de boerderij binnenkwamen stonden er slechts rijen met apathische opgesloten beren, wat ons deed denken aan een productielijn die schaamteloos voor winst wordt geëxploiteerd. Sommige beren lagen er lethargisch bij, terwijl anderen intens heen-en-weer bewogen en probeerden om te gaan met hun ellendige omstandigheden.’

- Szilvia, dierenarts van VIER VOETERS

Jaren van lijden zijn voorbij

Tijdens de grootste reddingsactie van VIER VOETERS tot nu toe, heeft het team in totaal zeven Aziatische beren in veiligheid gebracht. Op 19 en 20 september 2019 heeft VIER VOETERS in Zuid-Vietnam de voormalige galberen uit hun kleine kooien gered.

Ten eerste hielp het team de berin Bac Ha die in de provincie Dong Nai privé gehouden werd. De volgende dag bevrijdde het team nog eens zes beren – James, Thom, Mui, Hung, Ot en Thia La – uit een berenboerderij in de provincie Binh Duong, nadat de eigenaars ermee hadden gestemd om ze vrijwillig aan VIER VOETERS over te dragen. De beren konden met behulp van honing in de transportkisten gelokt worden, zodat er geen verdoving nodig was.

Na een reis van 40 uur naar het noorden van het land, bereikten de beren hun nieuwe, soortgeschikte thuis – ons BERENWOUD Ninh Binh.

Update januari 2020

In de afgelopen weken zijn alle 7 beren gecontroleerd door onze dierenarts. Helaas ondervinden Hung, Thom en Ot gezondheidsproblemen en worden ze nauwlettend gevolgd door ons team.

-        Ot was al bekend met lever- en galblaasaandoeningen en milde vochtophoping in zijn buik. Tijdens zijn gezondheidscontrole nam het team opnieuw een echografie van de buik en zag dat de hoeveelheid vloeistof was toegenomen en dat er een kleine structuur aan de rand van één van zijn leverlobben was. Daarnaast werden er ook nog röntgenfoto’s gemaakt van de borst om het hart te beoordelen, maar er werden geen opmerkelijke bevindingen gedaan. Uit zijn bloedonderzoek was ook niks gekomen.

-        Bij Huong vermoedt het team hartziekten en hiervoor is hij in behandeling om hem te stabiliseren. Hij lijkt hierop goed te reageren. 

-        Thom: Zijn onderkaak en één van zijn onderste hoektanden waren gebroken. Zijn hoektand en kleine botfragmenten van de kaak werden verwijderd. Er is geen gezichtsasymmetrie of zwelling: hij doet het erg goed met zijn pijnstillers en gemengd voedsel. Hij zal nog een korte gezondheidscontrole ondergaan en wat röntgenfoto’s laten maken om te zien hoe hij geneest. Op basis van de echografie zijn zijn lever en galblaas vooruitgegaan.

James, Mui, Hung and Thia La socializen met elkaar en delen een buitenverblijf. Eigenlijk is Thom ook geïntegreerd in de groep en gaat met hen naar buiten, maar na zijn operatie moet hij binnen blijven in het berenhuis voor herstel en daarom is hij op dit moment gescheiden van de andere 4 beren.

Bac Ha en Ot zijn ook verenigd met elkaar en losgelaten in het buitenverblijf.

Honderden lijdende beren blijven op een wrede manier gehouden worden

Naar verluidt neemt de vraag naar berengal voor genezingsdoeleinden af, maar in Vietnam leven nog steeds zo’n 450 beren onder wrede omstandigheden in berenboerderijen of privé-bezit. Deze zaak toont het voortdurende probleem aan van illegaal gehouden beren in Vietnam en dat autoriteiten hun inspanningen moeten voortzetten om ervoor te zorgen dat ze worden gevonden en onmiddellijk in beslag genomen moeten worden – om uiteindelijk een einde te maken aan de gehele berenhouderij in Vietnam.

Meer informatie over ons werk in Vietnam: #saddestbears

Redding van galbeer

Help de galberen in vietnam

Zorg dat wij nog meer galberen kunnen redden

Help nu!

Deel hier!

Zoek