Beren Suzana en Bruno

jul. 2019

Redding Beren Suzana en Bruno

VIER VOETERS verplaatste twee bruine beren naar samenwerkingspartner Bear Refuge Kuterevo in Kroatië

11.7.2019

Suzana en Bruno werden tientallen jaren in twee dierentuinen zonder vergunning gehouden en ondergingen onvoorstelbare verwaarlozing en misbruik. Hun dagen waren gevuld met rumoerige, zich vergapende mensenmenigtes die langs hun kleine kooien paradeerden terwijl zij zich nergens konden terugtrekken. De twee bruine beren behoorden tot de laatste vijf ten onrechte gehouden beren in Kroatië. Met de introductie van een nieuwe dierenbeschermingswet in januari 2019, kon VIER VOETERS de beren eindelijk uit hun kleine kooien bevrijden.

‘Vóór de anesthesie was Suzana minder gestrest dan verwacht en verliep de redding soepel. Wij zijn ervan overtuigd dat zij snel zal herstellen. Bruno’s gezondheid is echter niet zo goed. Hij is duidelijk te mager voor een beer van zijn postuur en zijn hoektanden zijn in zeer slechte staat. Dit, in combinatie met zijn slechte gezondheid en vermoedelijk hoge leeftijd, impliceert het belang om hem de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden.’

Dierenarts Marc Gölkel

Eindelijk zijn Suzana en Bruno veilig!

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Nieuwe hoofdstukken voor de boeg

Van ons team kregen Suzana en Bruno de essentiële veterinaire zorg. Eenmaal hersteld, zullen deze prachtige beren worden vrijgelaten in hun natuurlijke buitenverblijf en gras onder hun poten voelen – waarschijnlijk voor de eerste keer in hun leven. Bear Refuge Kuterevo, aan de westkust van Kroatië, zorgt ervoor dat Suzana en Bruno alle zorg krijgen die zij nodig hebben. Terwijl nog een verhuizing misschien te zwaar is voor de oudere beer Bruno, is VIER VOETERS van plan om Suzana in de toekomst naar een van haar berenopvangcentra over te brengen.

Gezondheidsproblemen confirmeren het vroegere leed

Na meer dan dertig jaar gevangenschap verkeert de 40-jarige Bruno in zeer slechte staat. Hij is niet op gewicht en zijn tanden zijn volledig verrot. Wij vermoeden dat de arme Bruno te veel pijn had bij het eten en langzaam wegkwijnde. De decennia van opsluiting hebben ook hun sporen achtergelaten bij de 20-jarige Suzana. Zij vertoont ernstig stereotiep gedrag, zoals in haar poot bijten en ijsberen.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk
Na meer dan 30 jaar in gevangenschap verkeerde de 40-jarige Bruno in een bijzonder slechte staat. Hij had erg veel ondergewicht en zijn tanden waren volledig verrot. We zijn blij dat Bruno nu in soort-geschikte omstandigheden leeft in zijn nieuwe thuis, Bear Refuge Kuterevo.

De decennia van opsluiting hebben ook hun stempel gedrukt op de 20-jarige Suzana. Na jarenlang in een kleine betonnen behuizing van 20 m²  te worden gehouden, vertoonde Suzana enorme gedragsproblemen, dus besloten we haar over te dragen naar het BERENWOUD Belitsa, in overeenkomst met Bear Refuge Kuterevo. Hier hebben we een natuurlijke behuizing voor Suzana gebouwd, die nog beter aan haar behoeften voldoet.

In het BERENWOUD Belitsa, dat VIER VOETERS samen met FONDATION BRIGITTE BARDOT runt, heeft Suzana net haar eerste stappen gezet in het buitenverblijf. We zijn dolblij om te melden dat ze vertrouwen heeft gekregen in de verzorgers die geduldig Suzana helpen. Ze is nu eindelijk op weg naar een normaal berenleven en stap voor stap worden haar behoeften vervult.

Update februari 2020
Deze twee beren zijn bijna onherkenbaar! Bruno is in gewicht aangekomen, zeer ontspannen en geniet van zijn mooie en ruime verblijf bij Bear Refuge Kuterevo.

Suzana is van een stressvolle beer tot een gelukkige en ontspannen beer getransformeerd. “We zijn erg blij om zo’n vooruitgang te zien”, melden de verzorgers. Normaal gesproken kan het voor de beren 2 jaar duren, voordat ze genoeg gerehabiliteerd zijn in het reservaat, om in een winterslaap te komen. Daarom zijn we zo onder de indruk dat Suzana nu al 10 dagen aan het genieten is van een ongestoorde hibernatie. Het team is ook erg blij om te zien dat Suzana voor haar winterslaap gekozen heeft voor het natuurlijke buitenhol, in plaats van het binnenhol.  

Help mee en red nog meer beren

Doneer nu

#SaddestBears Campagne

Maak een eind aan het leed van beren in Europa. Veel beren in Europa brengen hun hele leven in erbarmelijke omstandigheden door in kleine kooien vlakbij restaurants of hotels waar zij als toeristische attractie tentoongesteld worden. De beperkte, ongepaste levensomstandigheden zijn voor de dieren zowel fysiek als mentaal heel erg zwaar. Als onderdeel van de campagne ‘Saddest Bears’ is VIER VOETERS van plan om een einde te maken aan het wrede houden van beren in Kroatië. Lees meer: www.saddestbears.four-paws.org

Deel hier!

Zoek