Hond Cinta

feb. 2019

Shelter / Private home

Redding Hond Cinta

VIER VOETERS en de Dog Meat Free Indonesia (DMFI) Coalition redden slachtoffer van de handel in hondenvlees. 

VIER VOETERS werkt in Indonesië samen met de Dog Meat Free Indonesia Coalition met uitvoeren van undercover onderzoeken en aan het licht brengen van de buitensporige handel in hondenvlees.

Het team was bezig met afronden van undercover onderzoeken in Sukabumi in Indonesië, een gebied dat berucht is vanwege de afschuwelijke en buitensporige handel in hondenvlees. In dit gebied helpen slachthuizen mee aan de vraag naar hondenvlees in de hoofdstad Jakarta.

Cinta werd op brute wijze gevangen genomen terwijl het team toevallig ter plaatse was. Na haar gevangenname werd Cinta twee dagen lang vastgebonden, zonder eten en drinken en trillend van angst. 
De handelaren trokken een voor een de nagels uit haar poten. Cinta schreeuwde van pijn en we wisten dat we haar niet achter konden laten. We grepen in om Cinta te redden, samen met twee andere honden, Samba en Manis, die waren vastgebonden in zakken en bestemd waren voor het slachthuis.

Nadat ze voor verzorging naar een dichtbij gelegen dierenhospitaal was gebracht, knapte Cinta langzaam op en leerde opnieuw mensen te vertrouwen. Ze kreeg medische verzorging en troost om haar te helpen het opgelopen trauma te verwerken. Nadat ze voldoende tijd had gehad om te herstellen, werd Cinta geadopteerd door een liefhebbende familie in Jakarta waar ze de kerstdagen kon doorbrengen, geliefd en gekoesterd. Tegenwoordig brengt ze haar dagen graag door met luieren op de bank en genieten van de Indonesische zon.

Veel andere honden lijden nog steeds. Cinta’s gelukkige einde is er een uit miljoenen.

Veel honden en katten die worden gestolen, worden slachtoffer van de barbaarse handel in honden- en kattenvlees. Alleen al in Indonesië wordt jaarlijks een miljoen honden gestolen voor vlees, en dagelijks belanden er honderden in de hondenvlees markt. De meesten van hen zijn huisdieren van liefdevolle gezinnen.


Eenmaal gevangen duurt het gemiddeld zo’n 30 uur voordat de hond wordt vervoerd naar de vleesmarkt. Duizenden honden sterven tijdens het transport door uitdroging of doordat ze worden verpletterd. Velen hebben nog steeds hulp nodig en dat er voor ze opgekomen wordt.

Wat doet VIER VOETERS?
 

VIER VOETERS is actief in Indonesië met een zorgprogramma voor zwerfdieren in Borneo, samen met partner liefdadigheidsinstellingen Pro Natura en Jejak Pulang. VIER VOETERS werkt ook nauw samen met leden van de Dog Meat Free Indonesia (DMFI) Coalition om een einde te maken aan de wrede handel in hondenvlees. We zijn partner van het Jakarta Animal Aid Network om onderwijs in dierenwelzijn te bevorderen en we werken samen met Animal Friends Mando Indonesia om menselijke zorg te helpen waarborgen voor geredde dieren uit de lokale handel in honden- en kattenvlees.

Maar VIER VOETERS is niet alleen actief in Indonesië. Ons team werkt actief in Vietnam, Cambodja en Thailand om te helpen een eind te maken aan handel in honden- en kattenvlees en meer kostbare levens te redden zoals dat van Cinta. Helaas is het Yulin festival niet de enige plek waar honden en katten op brute wijze worden geslacht. De handel in honden- en kattenvlees in Indonesië vindt het hele jaar door plaats.

Zoek