Therapiehond Lisa

sep. 2018

Shelter / Private home

Redding Hond Lisa

Van zwerfhond naar therapiehond in ons Animal Assisted Intervention-programma

6.3.2020

Het was een warme namiddag in de straten van Vinnytsia in Oekraïne en geen ongewoon gezicht. Onder bomen, marktkramen en onder auto's was een reeks liggende honden te zien die op zoek waren naar schaduw tegen de hete zon.

Oekraïne heeft een overvloed aan zwerfhonden, maar het land doet echt zijn best om de populatie effectief onder controle te houden. VIER VOETERS streeft naar een humane en duurzame manier om de zwerfhondenpopulatie onder controle te houden door middel van sterilisatie- en sterilisatiecampagnes, door indien nodig veterinaire zorg te bieden en de publieke houding ten opzichte van zwerfhonden in het land te verbeteren.

Een lid van ons Oekraïense team kwam een middelgrote roodharige zwerfhond tegen. Het rossige teefje was op zoek naar menselijke aandacht en het was al duidelijk dat ze een liefdevolle en zachte aard had.

Destijds startte in Oekraïne een nieuw programma - Animal Assisted Intervention (AAI). Het programma, bedoeld om voormalige zwerfhonden te redden en op te leiden tot therapiehonden om kwetsbare leden van gemeenschappen te ondersteunen, liep al met succes in Roemenië en Bulgarije.

Het team kocht meteen wat eten voor de zwerfhond. Maar tegen de tijd dat ze terugkwamen, was ze weg. Ze besloten om foto's en video's te gebruiken die ze van haar hadden genomen om haar op te sporen en haar uit de straten van Vinnytsia te redden. Het team begon een complete zoektocht en stuurde foto's van dit roodharige teefje naar vrijwilligers en opvangplekken in de regio. En het was pas een maand later dat ons team bij toeval de opgerolde gemberkleurige haarbal onder een bank aantrof.

Lisa werd de eerste therapiehond in Oekraïne

Vanwege een zwaar leven op straat had ze tijd nodig om van ondervoeding te genezen. Samen met maanden van positieve en leuke training met onze gedragsdeskundigen, begon deze lieve hond op te fleuren! Vanwege haar opvallende kleur en unieke uiterlijk heette ze Lisa (Vos in het Oekraïens).

Vandaag, na haar opleiding, kan Lisa met kinderen spelen en communiceren. Ze werkt als therapie- en stresshond voor kinderen met leer-, fysieke of emotionele problemen.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Animal Assisted Interventions van VIER VOETERS in Oekraïne

Het programma Animal Assisted Interventions (AAI) van VIER VOETERS werkt met voormalige zwerfhonden in Vinnytsia, Oekraïne. De primaire focus van het programma ligt op het veranderen van attitudes en gedrag ten opzichte van zwerfhonden, door aan het publiek te laten zien dat zwerfhonden gesocialiseerd en getraind kunnen worden om sterke banden tussen mens en dier te creëren. Dit wordt aangetoond door emotioneel therapeutische interacties tussen mens en hond.

Ons AAI-team richt zich op het leveren van normen van het hoogste niveau voor mens en dierwelzijn en het creëren van een sterk netwerk in Oekraïne. Het team biedt ook publieke bewustmakingsactiviteiten ter bevordering van dierenwelzijn, verantwoord huisdierbezit, op beloningen gebaseerde trainingsbenaderingen en adoptie van zwerfhonden. Ian, een van onze teamleden, geeft aan een Oekraïense universiteit les in dierenpsychologie waar hij dierenwelzijnscomponenten integreert en psychologiestudenten laat zien hoe op beloning gebaseerde trainingsbenaderingen de interactie tussen mens en dier kunnen verbeteren, vooral op het gebied van AAI, en verantwoordelijk eigenaarschap van huisdieren in het algemeen. Lees hier meer over ons werk in Oekraïne.

Update januari 2022

In januari 2022 hebben Lisa en haar baasje onze organisatie verlaten voor een volgend hoofdstuk in hun leven. 

Stray dogs in Ukraine

Help de zwerfdieren in Oost-Europa


Word donateur

Help mee

Deel hier!

Zoek