Kat Meow

nov. 2019

Shelter / Private home

Redding Kat Meow

VIER VOETERS helpt Meow te herstellen en een veilig, liefdevol huis te vinden

Meow werd gevonden buiten een hotel in Hoi An, Vietnam, waar hij dagelijks door het hotelpersoneel werd gevoerd. Op de een of andere manier is hij in een valstrik terechtgekomen van kattendieven voor de handel in kattenvlees, maar gelukkig kon hij ontsnappen. Helaas liep hij wel meerdere verwondingen op.

De val zat zo strak rond zijn been dat het door de huid sneed en hij daardoor enorm veel pijn had. Meow werd vervolgens meegenomen naar opvangcentrum Vietnam Cat Welfare, een partner van VIER VOETERS.

Zijn lichamelijk onderzoek onthulde dat hij niet alleen een grote, recente wond had, maar ook tekenen heeft van een eerdere verwikkeling met een strik. Op zijn linker voorpoot had hij meerdere littekens en aan zijn linker achterpoot leed hij aan een grote, zwerende wond. Meow kreeg onmiddellijk verzorging, inclusief orale antibiotica, dagelijks verband en wondspoeling. Het duurde bijna een week voordat zijn wond begon te genezen en hij weer normaal op zijn been kon lopen.

Nu, twee maanden later, is de wond bijna genezen, maar is er nog steeds dagelijkse zorg nodig. Voor Meow blijven helaas de emotionele littekens helaas bestaan.

"Vallen zijn een veel voorkomend gevaar voor katten die vrij rondlopen in Vietnam. Het is wonderbaarlijk dat Meow kon ontsnappen, de meesten hebben niet zoveel geluk."

Dr. Katherine Polak, Head of Stray Animal Care Southeast Asia. 

Wanneer de wonden van Meow zijn genezen, zal hij worden geadopteerd door een van de hotelmedewerkers, die hem eten gaven en veel van hem houden.

Maar veel van de andere katten in het gebied hebben niet zoveel geluk als Meow. Elke maand worden duizenden katten gevangen en op brute wijze gedood voor menselijke consumptie.

In Vietnam wordt kattenvlees 'Thit Meo' genoemd, ook wel 'Kleine Tijger'. Centraal Vietnam is de thuisbasis van een buitensporige handel in kattenvlees met dagelijks gestolen katten en zwerfkatten. De meesten worden naar Noord-Vietnam, in de buurt van Hanoi, gestuurd om te worden geslacht, maar sommige worden ter plaatse in slachthuizen voor katten / hondenvlees gedood.

Eenmaal in de slachthuizen worden katten onderworpen aan een bruut lot. Ze worden verdronken in grote kooien, in een pluimvee pluk machine gestopt of in brand gestoken om zo hun vacht te verwijderen. De katten lijden vreselijk en hun leven is veel te kort.

Wat doet VIER VOETERS?

VIER VOETERS heeft een programma in Centraal-Vietnam, genaamd 'Cats Matter Too'. Dit programma werkt samen met lokale organisaties Vietnam Cat Welfare in Hoi An en PAWS for Compassion in Da Nang, om noodzakelijke reddingsdiensten en gratis spay /klinieken voor katten te bieden. Het Cats Matter Too-programma biedt ook workshops om het bewustzijn over de brute handel in kattenvlees te vergroten en geeft uitleg waarom deze dieren op humane wijze behandeld moeten worden.

Maar VIER VOETERS is niet alleen actief in Vietnam. Ons team werkt actief in Indonesië, Cambodja en Thailand om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees en om kostbaardere levens te redden, zoals die van Meow. Helaas is het Yulin-festival niet de enige plek waar honden en katten op brute wijze worden afgeslacht. De handel vindt het hele jaar door plaats in Vietnam.

Deel hier!

Zoek