Poema Tikam

feb. 2019

TIERART

Redding Puma Tikam

Slachtoffer van de handel in grote katachtigen in Europa

11.12.2019

Toen de slechts 8 weken oude welp van Tsjechië naar Duitsland was gesmokkeld, woonde hij met zijn eigenaar in een klein appartement in Baden-Württemberg. De huisbaas en buren van de man zagen hem met de poema aan de lijn in het park lopen en contacteerde gelijk de dierenartspraktijk. De autoriteiten controleerde de situatie. De eigenaar kreeg de opdracht om de poema onmiddellijk in een soortgeschikte omgeving te brengen. Omdat Tikam niet juist gevaccineerd was moest hij echter eerst enkele weken in de quarantaineafdeling van het dierenasiel Rüsselsheim worden ondergebracht.

Omdat Tikam alleen is blootgesteld aan menselijk contact, zou hij een vrijlating in het wild niet overleven en is dit dus helaas niet mogelijk.

Sinds 02.02.2019 verblijft de poema in TIERART in een tijgerverblijf. Er zal zo snel mogelijk een speciaal poema-verblijf voor hem moeten worden gebouwd.

In september vierde Tikam zijn eerste verjaardag met een speciale cake (geschikt voor poema’s) en cadeautjes.

Tikam's verhaal

Kort voor de kerst in 2018, werd de bevoegde autoriteit op de hoogte gebracht van een mannelijke poema in een appartement in de Duitse stad, Lahr. De eigenaar kreeg de opdracht om de poema onmiddellijk naar een soortgeschikte locatie te brengen. Het toen twee maanden oude exotische huisdier werd legaal in Tsjechië gekocht, maar illegaal naar Duitsland gesmokkeld.

Zonder vergunning, import- en exportdocumenten tussen Tsjechië en Duitsland, en met verwisselde vaccinaties en bewijs van oorsprong, werd de slechts paar weken oude poema voor 2.300 euro gekocht van een Tsjechische fokker en met de auto naar Duitsland gebracht. Hiernaast was de invoer in Duitsland ook illegaal, met name omdat het dier geen vaccinaties had.

"Het houden van een poema in een klein appartement is niet alleen dierenmishandeling, maar ook gevaarlijk voor de eigenaar en buren. Wat er in het begin klein en schattig uitziet, groeit op tot een roofdier met een gewicht tot 100 kilo."

Florian Eiserlo, sitemanager van VIER VOETERS' TIERART Wilde-dieren-opvang

EU als paradijs voor het smokkelen van wilde dieren

Het verhaal van Tikam is nog weer een voorbeeld van hoe gemakkelijk exotische wilde dieren kunnen worden gekocht in EU-landen en gesmokkeld worden naar andere EU-landen. Dit komt door onjuiste controles en wetgeving in de EU.

De opkomende tijgerhandel in de EU is van bijzonder belang

Onze onderzoekers hebben ontdekt dat tijgerhandelaren die in Europa actief zijn, bereid en in staat zijn om de overdracht van tijgers naar Aziatische landen te verkopen en te vergemakkelijken. Hier veroorzaakt de vraag naar delen van de tijgers voor traditionele geneeskunde massale wreedheid een minder aantal tijgers. We kunnen dit niet langer laten gebeuren!

Ons doel: EU-tijgerhandel verbieden!

Stop de tijgerhandel


teken de petitie

Deel hier!

Zoek