Tijgerin Cara in TIERART

TIERART Wilde-dieren-opvang

Een opvangcentrum in Duitsland voor vele dieren

25.6.2021

TIERART ligt in het Rijnland-Palatinate gebied van West-Duitsland, 15 kilometer van de stad Pirmasens. De naam TIERART is een samenvoeging van de woorden 'TIER' en 'ARTenschutz', wat Duits is voor 'Dier' en 'Soortbescherming'. 

De in 1999 opgerichte organisatie TIERART e.V. kocht in 2000 een voormalige Amerikaanse legerbunker om exotische en inheemse wilde dieren op te vangen, omdat er weinig vergelijkbare plekken voor dieren in nood waren. In 2013 gingen TIERART e.V. en VIER VOETERS samenwerken. VIER VOETERS zorgde voor expertise en financiële steun bij de bouw van verblijven voor geredde grote katachtigen.

Een thuis voor tijgers, een poema, vossen, wasberen en meer

TIERART heeft een rehabilitatieprogramma voor inheemse wilde dieren zoals wilde katten, lynxen, herten, vossen, marters, egels, dassen, wasberen en andere wilde dieren. Ieder jaar worden meer dan 80 dieren succesvol teruggezet in het wild. 

Grote katachtigen met speciale behoeften

TIERART biedt een thuis aan grote katachtigen die gered zijn uit slechte omstandigheden, zoals circussen en privébezit. Door de zwakke gezondheid - een resultaat van jarenlange ondervoeding en mishandeling - zullen sommige grote katachtigen altijd bij TIERART blijven, waar ze intensieve medische en gespecialiseerde zorg krijgen. Dieren die sterk genoeg zijn om de reis te maken kunnen getransporteerd worden naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, waar ze meer vrijheid krijgen. In 2019 heeft VIER VOETERS de tijgers Bela en Sharuk succesvol van TIERART naar LIONSROCK gebracht. 

Het opvangcentrum bevat een gebied van meer dan 14 hectare grond. De verblijven voor de grote katachtigen bevatten al meer dan 2.800 vierkante meter. De rest van het gebied wordt gebruikt voor het rehabilitatieprogramma van inheemse diersoorten. Dieren die niet meer uitgezet kunnen worden in het wild, krijgen een permanent thuis in TIERART. 
In de toekomst zijn er plannen om het opvangcentrum verder uit te bouwen om meer verblijven te bouwen voor grote katachtigen en om een samenwerking te starten voor wolvenprojecten. Daarnaast is er de wens om samen te werken met EU LIFE om gewonde lynxen op te kunnen vangen en weer terug te plaatsen in het wild. Hiervoor is het plan om vier nieuwe verblijven te bouwen.

STEUN de dieren in Tierart

Geef geredde inheemse diersoorten en grote katachtigen een tweede kans!

DONEER

Veterinaire controles

De dieren bij TIERART krijgen jaarlijks een veterinaire controle, waarbij onder meer gebitscontroles en bloedonderzoeken worden uitgevoerd, als ook röntgenfoto's worden gemaakt. Op basis van deze controles wordt er gekeken wat de dieren nodig hebben qua medische zorg. Uiteraard worden de jaarlijkse vaccinaties dan ook toegediend. 

Bezoek

TIERART is open voor bezoekers in de weekenden en tijdens de feestdagen van Pasen tot en met eind november. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te boeken voor groepen (bijvoorbeeld scholen en bedrijven). Het opvangcentrum biedt toeristische rondleidingen aan en verschillende leerzame activiteiten voor alle bezoekers.

Lees meer op de officiële website: www.tierart.de

Deel hier!

Zoek