De redding van leeuwenwelpje Nikola

jun. 2022

FELIDA

Redding Leeuw Nikola

Een moeilijke start, maar een goed einde

23.6.2022

Aan het begin van dit jaar heeft het Montegrijnse Agentschap voor milieubescherming (EPA) en de lokale NGO "Center for the Protection and Research of Birds of Montenegro" (CZIP) een reddingsmissie opgezet om een vijf maanden oud leeuwenwelpje te vinden. Hij was ontsnapt uit illegaal privébezit in Montenegro. 

Na een week van intensief zoeken, begon het reddingsteam de hoop te verliezen dat ze het welpje levend zouden vinden. Met de koude wintertemperaturen was zijn overlevingskans erg klein. Toch gaven ze niet op en na tien dagen werd hij eindelijk gevonden in een oud verlaten huis. Net op tijd, want er werden bijna jagers ingezet om het welpje te vinden en te doden.  

Het welpje was zwak en ondervoed. Gelukkig werd hij naar een veilige plek gebracht en door een groep toegewijde vrijwilligers en een team van VIER VOETERS verzorgd. Ook kreeg hij een naam. Hij werd vernoemd naar een dierverzorger: Nikola. 

Een nieuw begin

Het was al snel duidelijk dat de nieuwe plek geen permanent thuis voor Nikola kon zijn. Na zijn traumatische start in het leven had hij dringend behoefte aan een geschikte omgeving, waar hij de rest van zijn leven kan blijven. Wij hebben hem daarom meteen opgevangen in onze FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland. Daar krijgt Nikola nu eindelijk de kans om te genieten van een echt leeuwenleven. 

Het is onduidelijk wat er met zijn moeder is gebeurd, maar hij is waarschijnlijk veel te jong bij haar weggehaald. Helaas is Nikola geen uitzondering, nog steeds worden veel leeuwen en andere grote katachtigen te koop aangeboden of misbruikt om mensen te vermaken. 

Blijf op de hoogte voor meer updates over Nikola en zijn nieuwe leven in FELIDA.

Onze hulp aan dieren in nood is mogelijk dankzij onze donateurs. De redding van leeuw Nikola werd ook gesteund door stichting Abri voor Dieren, die financiële steun biedt aan dierenwelzijnsorganisaties zoals de onze.

Updates over Nikola

Leeuwen Nikola en Vasylyna samen

Januari 2024

Na een aantal maanden in verblijven naast elkaar te hebben geleefd, heeft het team de leeuwen elkaar laten ontmoeten in hetzelfde verblijf, zonder hek ertussen. Hier moesten Nikola en Vasylyna wel even aan wennen in het begin, omdat het voor beide het eerste contact was van zo dichtbij met een andere leeuw. Nu raken ze steeds meer aan elkaar gewend en we hebben goede hoop! 

Leeuw Nikola

Augustus 2023

Uit de dierenartscontrole van vorige maand is gebleken dat Nikola kerngezond is! Nu is hij klaar om Vasylyna te ontmoeten. De jonge leeuwin werd begin juni gered uit Oekraïne. Nu ook Vasylyna goed gesetteld was in FELIDA, was het tijd voor de kennismaking. Ze werd verplaatst naar een verblijf naast Nikola. Het eerste contact leek goed te gaan en er leek zelfs liefde in de lucht te hangen!

Leeuw Nikola

Juni 2023

Na de noodredding in Montenegro in juni 2022 heeft Nikola zich ontwikkeld tot een sterke zelfverzekerde leeuw. Hij is erg energiek en speelt graag met het speelmateriaal dat ons team bij FELIDA hem geeft. 

Leeuwenwelpje Nikola Bij FELIDA

Help leeuwen en tijgers als Nikola 


Doneer

Deel hier!

Zoek