Leeuwin Vasylyna in Oekraïne

jun. 2023

FELIDA

Redding leeuwin vasylyna

Een jonge leeuwin gevonden in oorlogsgebied

20.6.2023

In het door oorlog verscheurde Oekraïne ontdekten we de jonge leeuwin Vasylyna. Ze was uitgehongerd en ontsnapt uit een privébezit. Daar liep ze, alleen en angstig, door de straten. Het grootste deel van haar leven werd ze omringd door oorlogsgeweld. Een veilige leefomgeving heeft ze nooit gekend en ze had dringend onze hulp nodig.

Vasylyna is geboren in 2021 en werd als huisdier gehouden. We weten niet precies wat ze allemaal heeft meegemaakt, maar het is duidelijk dat ze getraumatiseerd is. Ze werd gevonden en gevangen door de Oekraïense dierenorganisatie Wild Animal Rescue in de omgeving de stad Kyiv. Hier kreeg ze zorg en behandeling. Dit was maar een tijdelijke oplossing, vanwege de oorlog en omdat het kleine opvangcentrum haar niet de speciale zorg kon geven die ze nodig had.  

Na een moeilijke start in haar leven had ze een stabiele en veilige omgeving nodig, waar ze de zorg en ruimte krijgt die ze zo hard nodig heeft. Door verschillende uitdagingen die komen kijken bij het verhuizen van een wild dier vanuit een oorlogssituatie, werd haar verhuizing vertraagd. Na een aantal maanden van onzekerheid, konden we haar in juni 2023 eindelijk naar Nederland halen.

In de opvang van FELIDA kan ze een frisse start maken in een omgeving die past bij haar soort. Het deskundige team van onze opvang in Friesland geeft haar alle tijd en zorg die ze nodig heeft om te herstellen van haar moeilijke verleden. Als alles goed gaat, laten we haar kennismaken met Nikola, een jonge leeuw die in Montenegro werd gered nadat hij ook uit zijn privéverblijf was ontsnapt. Hopelijk kunnen ze goed met elkaar opschieten en samen opgroeien.

Onze hulp aan dieren in nood is mogelijk dankzij onze donateurs. De redding van leeuwin Vasylyna werd ook gesteund door stichting Abri voor Dieren, die financiële steun biedt aan dierenwelzijnsorganisaties zoals de onze.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

volg Vasylyna's reis

Van het noordoosten van Oekraïne naar Nederland 

12.1.2024

Een goed begin van het nieuwe jaar

Eindelijk was het moment daar om Nikola en Vasylyna bij elkaar te zetten. Na maanden van voorbereiding was het tijd voor hun eerste ontmoeting. Beide leeuwen hadden nog nooit eerder een andere leeuw ontmoet. Ze moesten even wennen aan elkaar, maar het ging goed. We zijn blij om te zien dat Nikola en Vasylyna nu samen gelukkig zijn! 

14.8.2023
Leeuwin Vasylyna in FELIDA

Kennismaken met leeuw Nikola

Vorige maand kregen we goed nieuws van de gezondheidscheck van Vasylyna: ze is helemaal gezond! Daarom besloten we haar voor te stellen aan leeuw Nikola. Hun eerste ontmoeting in de binnenverblijven verliep goed, dus besloten we Vasylyna te verplaatsen naar een groter verblijf naast Nikola. Ze voelde zich al snel thuis op haar nieuwe plek.     
 
In het begin waren beide leeuwen erg enthousiast, maar na een paar dagen werden ze rustiger en leken ze goed met elkaar op te schieten. We nemen de tijd om ze geleidelijk aan meer met elkaar te laten wennen, volgens advies van onze experts. 

7.6.2023
Leeuwin Vasylyna in FELIDA

De aankomst bij FELIDA

Dit is het moment waarop we allemaal hebben gewacht – Vasylyna is veilig aangekomen in FELIDA. De reis vanuit Oekraïne was lang en gevuld met urenlange grenscontroles. De jonge leeuwin ging hier erg goed mee om en bleef kalm. Na de lange reis heeft ze tijd nodig om te rusten. Ze moet wennen aan haar nieuwe omgeving én aan nieuwe mensen en soortgenoten. Gelukkig is ons deskundige team in Nederland goed voorbereid op haar komst. Ze hebben veel ervaring met dieren die op jonge leeftijd getraumatiseerd zijn. Vasylyna is in goede handen en krijgt de zorg die ze verdient.  

6.6.2023
Leeuwin Vasylyna aangekomen in Polen

Aangekomen in Polen 

Eindelijk, ze is veilig! Na een nacht in Domazhyr, onze opvang voor beren, heeft ons team Vasylyna voorbereid voor de tweede dag van de reis. Ze lijkt aan te voelen dat deze reis voor haar eigen bestwil is, aangezien ze rustig blijft. De grenscontroles duurden heel lang, maar gelukkig waren we hier goed voorbereid. Het team rust in de avond uit en morgen reizen ze verder naar FELIDA 

5.6.2023
Leeuwin Vasylyna onderweg naar FELIDA

Onderweg

Na lang wachten is Vasylyna eindelijk onderweg. Sinds we over de situatie van deze jonge leeuwin hoorden, hebben we heel hard gewerkt om haar te helpen en naar ons opvangcentrum FELIDA te brengen. Ondanks het vele papierwerk en oorlog , is het nu eindelijk zover. Haar reis begon vanochtend met het team van de Oekraïense organisatie Wild Animal Rescue. Zij brachten haar naar onze tussenstop om te overnachten, BERENWOUD Domazhyr. Vanaf daar nemen wij het transport over. 

Lion cub Nikola

Leer onze andere geredde dieren kennen


Klik hier

Deel hier!

Zoek