Masoud & Terez

feb. 2019

FELIDA

Redding Leeuwen Masoud en Terez

Twee Bulgaarse leeuwenwelpen vinden een nieuw thuis in FELIDA Grote-katachtigen-opvang

11.6.2021

Februari, 2018: Masoud en Terez zijn veilig aangekomen in FELIDA Grote-katachtigen-opvang in het Friese plaatsje Nijeberkoop. Het was een lange reis vanuit Bulgarije. Hier werden de welpen in september 2017 geboren in Razgrad Zoo, een dierentuin die tevens diende als illegaal fokstation voor leeuwen. Dankzij een internationale petitie door VIER VOETERS en een nationaal protest door Bulgaarse dierenliefhebbers, konden de welpen gered worden. 

"We zijn erg blij dat de situatie een positieve wending nam en dat we Masoud en Terez naar een soortgeschikte leefomgeving konden brengen. Gezien de gezondheidstoestand van de welpen hebben ze dringend dagelijkse zorg en een speciaal dieet nodig om achterstand in hun lichamelijke ontwikkeling tegen te gaan. We hopen dat ze vanaf nu kunnen herstellen van het tekort wat ze in het verleden hebben opgedaan.

Dr. Marina Ivanova, dierenarts en directeur van het VIER VOETERS-kantoor in Bulgarije.

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Er leven veel verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, vossen, zwijnen, herten, rendieren, lama's en vogels. Jarenlang werd er ook geld verdiend met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Omdat de stad Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is om maatregelen te nemen. Een internationaal team van VIER VOETERS zorgde ervoor dat Masoud en Terez, en tevens hun oom Ivan-Asen, naar FELIDA kon komen, dat er medische zorg werd verleend aan de overige leeuwen en dat de mannetjes gesteriliseerd werden.

Masoud en Terez groeien nu veilig op in FELIDA Grote-katachtigen-opvang

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Update februari 2020: Masoud en Terez 2 jaar bij FELIDA

Masoud en Terez hebben de afgelopen 2 jaar veel ontwikkelingen doorgemaakt. Dankzij intensieve en gespecialiseerde zorg, de expertise van onze dierenartsen en de steun van onze donateurs zijn de welpen uitgegroeid tot jonge volwassen leeuwen! Hoewel we ze nog steeds ‘onze welpen’ noemen, groeien hun manen, hebben ze een indrukwekkende brul en zijn ze ruim 120 kilo! Zijn ze niet gewoon prachtig geworden?

Update juli 2020: Vaarwel, lieve Masoud

Hoewel Terez steeds sterker werd, ging dit niet op voor Masoud: we zagen dat zijn neurologische problemen verergerden en zijn motorische vaardigheden verslechterden. We brachten Masoud daarom naar de Universiteit van Utrecht voor een MRI- en CT-scan. De resultaten bevestigden onze angsten: Masoud leed aan een zeer complexe, misvormde wervelkolom; een aangeboren afwijking als gevolg van inteelt. De aandoening was zo ver gevorderd dat het Masoud pijn veroorzaakte en hem, met verder groeien, nog meer pijn zou bezorgen. Na grondig overleg met de neurologische specialisten en wildlife dierenartsen werd duidelijk dat pijnstilling geen optie meer was en dat de aandoening op geen enkele manier kon worden behandeld of hersteld. Als er geen hoop op verbetering is, is het voorkomen van lijden het laatste onderdeel van de zorg die we kunnen bieden aan de dieren die we hebben gered en daarom moesten we eind juli 2020 definitief afscheid nemen van Masoud.

Het verlies van zijn broer heeft impact op Terez en daarom houden we hem goed in de gaten en geven we hem extra aandacht.

Update mei 2021: Vaarwel, lieve Terez

Slechts tien maanden nadat we afscheid hebben moeten nemen van Masoud, hebben we weer verdrietig nieuws te verwerken. We moesten afscheid nemen van onze geliefde Terez, die herenigd is met zijn broer en ons met een gebroken hart achterlaat.

Afgelopen zomer was de medische toestand van Masoud zo ver gevorderd dat pijn niet meer te vermijden was, en we moesten hem laten gaan. Niet veel later werd bevestigd dat Terez, die al in een minder vergevorderd stadium dezelfde neurologische problemen had, leed aan een verslechterde nierfunctie. Nierfalen komt veel voor bij vooral oudere katachtigen, maar bij jongere dieren met een moeilijke start in het leven kan dit eerder ontstaan. Een paar weken geleden haalde deze conditie hem in.

Elke mogelijke maatregel werd genomen, maar we zagen Terez verzwakken, en na grondig overleg werd duidelijk dat Terez op geen enkele manier kon herstellen. Ondanks zijn jonge leeftijd zagen we hem opgeven. Hij leek simpelweg de energie te missen om tegen zijn falende lichaam te blijven vechten. Als er geen hoop op verbetering is, is het beëindigen van het lijden het laatste deel van de zorg die we kunnen bieden aan de dieren die we redden. Het is het moeilijkste deel van ons werk, maar cruciaal om dierenwelzijn te garanderen.

We weten dat Terez zal worden gemist door zoveel mensen die zijn redding hebben mogelijk gemaakt. We zijn voor altijd dankbaar dat we hier deel van hebben uitgemaakt. We hopen dat Terez de liefde en zorg voelde die er voor hem was, dat het hem liet zien dat mensen beter kunnen zijn. 

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Een thuis voor getraumatiseerde grote katachtigen

Het VIER VOETERS-opvangcentrum FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nijeberkoop, Friesland, functioneert als een 'special care' opvangcentrum voor grote katachtigen die fysiek en/of geestelijk getraumatiseerd zijn. De dieren die herstellen van hun moeilijke verleden kunnen getransporteerd worden naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die deze reis niet aankunnen en de rest van hun leven speciale zorg nodig hebben, blijven bij FELIDA. 

Deel hier!

Zoek