Ivan-Asen

mrt. 2018

FELIDA

Redding Leeuw Ivan-Asen

Gered uit een illegaal fokstation in Bulgarije en overgebracht naar ons FELIDA Grote-katachtigen-opvang

22.6.2021

Maart 2018: Ivan-Asen is eindelijk aangekomen in FELIDA Grote-katachtigen-opvang, ons opvangcentrum voor getraumatiseerde grote katachtigen in Nijeberkoop, Friesland. Het was een lange reis, letterlijk en figuurlijk. 
De gezondheidstoestand van deze leeuw was zeer zorgwekkend toen wij hem, in november 2017, voor het eerst zagen in Razgrad Zoo. Deze dierentuin diende als illegaal fokstation voor leeuwen, en Ivan-Asen was hier de dupe van. Hij was het resultaat van inteelt en zat jarenlang opgesloten in een donkere kooi. Geen afleiding, geen zonlicht: een vreselijk leven voor de koning der dieren.

Een reddingsteam van VIER VOETERS kon Ivan-Asen in eerste instantie overbrengen naar Sofia Zoo, waar hij de medische zorg kreeg die hij dringend nodig had om aan te sterken. Gelukkig reageerde hij goed op de behandelingen. Tevens werd Ivan-Asen in Sofia Zoo getraind om zelf zijn transportkist in te lopen: op deze manier konden we een risicovolle verdoving bij een toch al verzwakt dier voorkomen. 

Toen Ivan-Asen voldoende was aangesterkt én zelfstandig zijn transportkist in durfde te lopen, maakte hij onder begeleiding van wildlife dierenarts Marc Gölkel en FELIDA-dierverzorger Juno van Zon de reis naar Nederland. Op deze manier volgde Ivan-Asen zijn jongere neefjes Masoud en Terez, die een maand ervoor al waren aangekomen bij FELIDA.

“We zijn blij dat Ivan-Asen nu ook een geschikt thuis heeft gevonden. In FELIDA zullen we ervoor zorgen dat hij de juiste zorg krijgt die hij nodig heeft om te herstellen van zijn moeilijke verleden."

Barbara van Genne, VIER VOETERS-expert Grote Katachtigen

Bekijk hieronder de emotionele reis van Ivan-Asen

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Er leven veel verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, vossen, zwijnen, herten, rendieren, lama's en vogels. Jarenlang werd er ook geld verdiend met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Omdat de stad Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is om maatregelen te nemen. Een internationaal team van VIER VOETERS zorgde ervoor dat Masoud en Terez, en tevens hun oom Ivan-Asen, naar FELIDA kon komen, dat er medische zorg werd verleend aan de overige leeuwen en dat de mannetjes gesteriliseerd werden.

Hiermee hebben wij een einde gemaakt aan de illegale fok van leeuwen in Razgrad Zoo.

Juni 2021: rust zacht, Ivan-Asen

Het zeer onverwachte en plotselinge verlies van onze dierbare leeuw Ivan-Asen doet ons meer pijn dan woorden ooit kunnen beschrijven.

We wisten altijd al dat de gezondheid van Ivan, als een gevolg van inteelt en een zeer moeilijke start in het leven, zijn ups en downs had. Maar onlangs leek hij een gelukkige en tevreden leeuw, die geen tekenen van ongemak vertoonde. Dus toen we hem recentelijk een goede nacht wensten, hadden we nooit verwacht dat het de laatste keer was dat we hem in de ogen keken...

De volgende ochtend trof ons FELIDA-team hem dood aan op een van zijn favoriete plekjes: in het warme zand waar hij een goed uitzicht had op zijn buren. De eerste postmortale resultaten laten een acute maagbloeding zien, die resulteerde in een directe dood zonder verder lijden. We wachten op verdere resultaten die ons hopelijk meer kunnen vertellen over dit plotselinge overlijden.

We zijn kapot van dit onvoorstelbare verlies. Na de eerste vier jaar van zijn leven in Bulgarije ernstig verwaarloosd te zijn en ondanks het feit dat hij als gevolg van zijn verleden voortdurend tegen zijn fysieke trauma’s vocht, weten we dat hij zich thuis voelde bij FELIDA en eindelijk een vredig en waardig leven leidde. Wat we zouden hebben gegeven om hem daar nog een paar jaar van te laten genieten. Hoewel we proberen dankbaar te zijn voor de drie jaar die hij bij ons was, is de pijn en schok op dit moment overweldigend.

We zullen je echt nooit vergeten Ivan. Rust zacht, eindelijk, voor altijd.

Augustus 2021: het autopsierapport

Op 18 juni jl. hebben wij zeer plotseling afscheid moeten nemen van onze leeuw Ivan-Asen. ’s Ochtends troffen wij hem levenloos aan op een van zijn favoriete plekjes. Het behoeft geen uitleg dat wij hem nog steeds verschrikkelijk missen, iedere dag.

Het autopsierapport bevestigde wat de eerste onderzoeksresultaten al lieten zien; de doodsoorzaak was een acute maagbloeding. Verder onderzoek liet de omvang zien van zijn beperkingen; gevolgen van zijn inteeltachtergrond en extreem moeilijke start in het leven.

Tijdens de redding van Ivan-Asen in Bulgarije werden verschillende misvormingen in zijn schedel en wervels vastgesteld. Tijdens de autopsie werd duidelijk dat die waren verergerd door de jaren heen. Dat uitte zich in neurologische problemen die duidelijk zichtbaar waren, vooral als Ivan-Asen liep. Daarnaast werkte zijn immuunsysteem niet goed. Dankzij een intensief behandelplan en pijnmedicatie heeft Ivan-Asen een prettig leven kunnen leiden, waarbij hij geen last had van de neurologische aandoening.

Verder werd ook ons vermoeden bevestigd dat Ivan, evenals zijn neefjes Masoud en Terez, vergroeiingen had in zijn nekwervels: een aandoening die terug te leiden is aan ondervoeding en zijn inteeltachtergrond.

De dood van Ivan-Asen kwam voor iedereen zeer plotseling. Toch was het niet geheel onverwachts. Zijn gezondheid vertoonde altijd ups en downs en naarmate hij ouder werd, wisten we dat de ups steeds vaker zouden gaan plaatsmaken voor de downs. Door zijn genetische achtergrond en de jarenlange verwaarlozing was hij teveel beschadigd. Daarom zijn we extra trots en dankbaar dat we hem dankzij intensieve en gespecialiseerde zorg - met onder meer medische ondersteuning, toereikende voeding en supplementen en aangepaste platforms om zijn lichaam te ontlasten - nog drie mooie jaren hebben mogen geven, waarin hij kon genieten van het leven.

Deze resultaten benadrukken ook de problemen die worden veroorzaakt door de slechte leefomstandigheden in Bulgaarse dierentuinen en het systematische falen van de autoriteiten om de dierentuinwetgeving goed te handhaven. Ondanks dat 50.000 supporters om verbeteringen vragen, hebben de Bulgaarse autoriteiten nog geen actie ondernomen. We zullen blijven vechten voor dieren zoals Ivan-Asen en hopen dat we op jullie blijvende steun kunnen rekenen.

Een thuis voor getraumatiseerde grote katachtigen

FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nijeberkoop, Friesland, functioneert als een 'special care' opvangcentrum voor grote katachtigen die fysiek en/of geestelijk getraumatiseerd zijn. De dieren die herstellen van hun moeilijke verleden kunnen getransporteerd worden naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die deze reis niet aankunnen en de rest van hun leven speciale zorg nodig hebben, blijven bij FELIDA. 

Deel hier!

Zoek